Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Malo Kladivo - Svet ki izginja

AO Tržič - Miha Zupan: Linija mi je v oči padla kakšen mesec nazaj, ko sem se s smučmi potikal po tistih koncih. Da bi bilo steber možno preplezati v zimskih razmerah se mi sicer ni zdelo možno, vendar me je za smer resno zagrabilo, tako da je bilo treba nekaj narediti.

Dan pred napovedanim poslabšanjem vremena (torek, 5. 3.) je bil tisti pravi. Nekaj težav s soplezalcem, tako da se zadnji trenutek zmenim z Robertom Karujem (AO Kranj). Cilj ogledana linija v severni steni Malega Kladiva. S seboj vlačiva pošteno zalogo klinov, saj izgleda steber res strm. Vsaj približno pripravljena na resno turo in celodnevno plezanje do kolen gaziva do pod stene.

Vstop v grapo pa preseneti, v trdi in zbiti plazovini pridobivava višinske metre, skoke popikava, zaustavi pa naju skalna zapora. Navezana preplezava 120 meterski skok po ozkem pasu škripavca v kotu in nalepljenega snega na plato (kao u Šamu). Višje se grapa položi in znajdeva se pod stebrom, tam pa presenečenje - zavese vodnega ledu se vlečejo preko stebra, skoki okovani v led, ledene sveče, ni da ni. Tako da sto metrov stebra popikava v čistem ledu in zavidljivi naklonini.

"Slap" se konča pod previsno zaporo, ki jo z nekaj zatikanja (po mojem očutku ne več kot M4 ni) obideva po desni in se vrneva v prvotno začrtano linijo. Zgornji del stebra naju pričaka s strmim gaženjem in nekaj orientacijskih težav po katerem razu smer pripeljati do stika s smerjo Ta črn kot. Na koncu nama uspe, sestopiva pa kar s pomočjo macesnov po Vzhodnem pobočju do krnice Gamsovega vrta in direktno po grapi do vznožja stene.

Preplezala sva novo smer in jo poimenovala Svet ki izginja, ocena: IV, M4, WI3+, 80/45-70°, 700 metrov do stika s smerjo Ta črn kot, 900 m do vrha Malega Kladiva. Plezala sva 7 ur.

Ko se ob sedmih privlečeva nazaj do Gornika naju ta že ves v skrbeh kje hodiva čaka z lučjo v roki. Pa naju povabi še na pir ...

Miha Zupan

06.03.2013


 


Preplezana linija, Svet ki izginja.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti