Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 05.03.13

ARSOARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Suho in sončno vreme je zdržalo do torka popoldne. Sprva je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 1600 m, a se je občasno dvignilo celo nad 2000 m. Sneg se je na prisojnih pobočjih čez dan ojužil, ponoči pomrznil. Ker je bil zrak zelo suh, so se ojužila le južna pobočja z dovolj strmim naklonom. V osojah in višje je sneg ostajal suh in pomrznjen. Do danes se je pooblačilo, na zahodu je začelo rahlo deževati, nad okoli 1400 m pa rahlo snežiti.
Na 2500 m je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 m do 240 cm in na 1000 m do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 90 do 130 cm, na 1000 m do okoli 70 cm. Več snega je v senčnih legah kot v prisojah.
Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ponekod v osojah je sneg še suh. Pod okoli 1500 m je sneg ojužen. Na grebenih so številne opasti.
Nevarnost snežnih plazov večinoma 2. stopnje, pod mejo sneženja pa se bo sneg v krajih s padavinami (Julijci in zahodne Karavanke, zahodni del Kamniških Alp) namočil in povečala se bo možnost proženja talnih plazov mokrega snega s strmejših pobočij.
Tam bo nevarnost 3. stopnje. V visokogorju se bo postopno povečevala nevarnost plazov zaradi novega snega, ki bo padal na trdo podlago. Do petka zjutraj bo namreč v zahodnem in jugozahodnem delu Julijskih Alp lahko zapadlo do okoli 40 cm snega.
Danes in jutri bo prevladovalo oblačno in megleno vreme, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1600 m. V Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah, občasno tudi v Kamniških Alpah, se bodo pojavljale padavine. Meja sneženja bo sprva na okoli 1400 m, a se bo popoldne nekoliko dvignila. Jutri bodo padavine nekoliko oslabele in se umaknile nekoliko bolj proti zahodu. Meja sneženja se bo dvignila do okoli 1700 m. Snežna odeja s ebo nižje sesedala in talila. Pričakujemo proženje plazov mokrega snega na dovolj strmih pobočjih s travnato ali listnato podlago.
V vzhodnih Karavankah in na Pohorju ter v vzhodnem delu Savinjskih Alp bo večinoma suho, zato bodo tam razmere nekoliko drugačne, možnost plazenja bo manjša.
Novo poročilo bo izdano v petek, 8.3.2013

Kategorije:
SLO Vse objave
Značke:
ARSO plaz RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7876

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične