Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plezati v skalah je težka umetnost

četrtek, 9. marec 1933, ob 22:28, Boris Štupar, ogledov: 704

Jutro (1933): Kako zmerom bolj postaja planinstvo nacionalno zanimanje Slovencev, je zgovorno dokazal presenetljivo številen obisk, s katerim se je v torek zvečer ljubljansko občinstvo odzvalo predavanju znane alpinistke ge. Debeljakove o tehniki plezanja.

Dvorana Delavske zbornice je bila nabito polna kakor že dolgo ne pri podobnih prireditvah in poslušalci so z napoto pozornostjo sledili zanimivemu izvajanju ge. Predavateljico ter so jo ob nastopu in na koncu večera pozdravljali z močnim odobravanjem.

Predavanje je spremljala dolga vrsta skioptičnih slik, deloma fotografskih posnetkov plezanja v stenah, deloma nazornih risb pravilnega in napačnega zadržanja v kočljivih položajih pri plezanju. Planinstvo je pri nas po kvantiteti silno razvito in se lahko postavlja turistiki v drugih deželah ob stran, toda tehnika plezanja jo pri nas še zmerom nesmotrna, diletantska, nezadostna.
Lahko se reče, da niti 60% naših turistov-mojstrov nima pojma o plezalni tehniki. Zato je zlasti mladino, ki šele pričenja s turistiko, treba v pravem času opozoriti in poučiti, da ne bo več nepotrebnih žrtev v naših gorah. Predavateljica je navajala številno primere o pravilnem ravnanju z vrvjo v steni, o prostem in umetnem varovanju, o zabijanju klinov, o rabi Prusnikove zanke, o plezanju v vrh in o sestopu in o reševanju.

Jutro, 9. marec 1933
 

eXTReMe Tracker