Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.03.2013

Nekaj lepih vzponov pred poslabšanjem vremena

Prvenstvene

V naročju Visoke police je pod cepini Dejana Korena in Tineta Vidmarja (oba AO Vipava) nastala še ena lepa, kombinirana linija. Poimenovala sta jo Ramzes (IV, WI 6, M6/7, 190 m). Plezala sta pet ur in pol, smer pa jima je ponudila ogromno deset metrsko svečo na sredini in lepo mešano plezanje v zgornjem delu smeri. Naj omenimo, da se smer nahaja v neposredni bližini Gladiatorja, še ene letošnje smeri.

Z Gorenjske prihaja novica o prvenstvenem vzponu v severni steni Malega Kladiva. V torek, 5. 3., sta Miha Zupan (AO Tržič) in Robert Karu (AO Kranj) preplezala 700 metrsko smer po stebru, v katerem sta naletela na gaženje, strm led in nekaj zatikanja za skale. Smer sta poimenovala Svet ki izginja in jo ocenila s IV, M4, WI 3+, 80/45-70°. Pod vrhom sta se priključila smeri Ta črn kot, tako da je nastalo skupaj 900 metrov plezanja.

Ostali vzponi

Prav tako v torek je Tjaša Jelovčan (AO Kranj) s soplezalcem plezala Prontarsko smer v Velikem vrhu. Razmere v smeri so bile precej raznolike, od škripavca, ledu in skale, do gaženja v zgornjem delu smeri.

Dan prej sta Andrej Cimerlajt in Anton Ažlovar (oba AO Grmada Celje) plezala Grapo med Veliko babo in Ledinskim vrhom (III/II, 70/40-60°). Sestopila sta kar po smeri.

Pred poslabšanjem vremena je več vzponov doživela še Zimska smer v Prednji glavi in grape v Begunjščici. Na primorskem koncu se je plezalo v Masleniku Samotovo grapo in Karamelo, v Krnu pa Korito.

Gostovanje japonskih alpinistov

Od 23. 2. do 3. 3. je pri nas potekal prvi del izmenjave SMAR z japonskimi alpinisti. Udeleženci SMAR so bili Luka Lindič (izvedbeni vodja), Luka Stražar, Luka Krajnc, Nejc Marčič, Tadej Krišelj, Martin Žumer in Marko Prezelj (mentor), japonski gostje pa Naoe Sakashita (vodja), Katsutaka Yokoyama - Jumbo, Ryo Masumoto, Yusuke Sato, Yasushi Okada, Kenshi Imai, Kimihiro Miyagi in Suguru Takayanagi. Poleg izmenjave izkušenj in pogledov na alpinizem so, kljub ne najboljšim razmeram, preplezali lepo število smeri in opravili zanimive velikopotezne ture. Več...

Plezanje nad Chamonixom

Člana Posavskega alpinističnega kluba Matej Zorko in Marko Levičar, sta se od 1. do 4. marca mudila v Chamonixu. Lep podaljšan vikend sta popolnoma izkoristila. Najprej sta se ogrela v Aiguille Carre, kjer sta preplezala smer Claire-Chazal (II/4, M, 400 m), naslednji dan pa sta odšla v Les Droites in preplezala smer The Jackson-Ginat (V, 5+, M4, 1000 m). Smer sta zmogla v 12 urah, nato pa sestopila v Chamonix.

Prva ponovitev v Matajurskem vrhu

Luka Ambrožič je v Matajurskem vrhu nad vasjo Rut presmučal Južno smer in tako opravil prvo smučarsko ponovitev smeri. Smer je ocenjena s V-, S5+, 600 m, prvi pa jo je presmučal Jaka Ortar leta 2008.

Turno smučanje

Člani ŠD Freeapproved so od 2. do 5. marca prečili Triglavsko turnosmučarsko transverzalo. Pot od Vogla do Komne, skozi dolino Sedmerih jezer, preko Hribaric na Velo Polje ter mimo Kredarice in nekdanjega Triglavskega ledenika v dolino Krma, so opravili v idealnem vremenu. Zabeležili so 67 km dolžine, 4600 višinskih metrov vzpona in 5200 višinskih metrov spusta. 

AK Črna vabi na 53. tradicionalni Spust izpod Raduhe, ki bo 16. marca, s pričetkom ob 14. uri v Grohotu. Prijave so do petka, 15. marca, preko e pošte ali telefona, oz. na dan tekmovanja med 12.30 in 13.30 v Grohotu.

Nepal

Nekoliko starejša novica se nanaša na obisk Rolwalinga v Nepalu. Tam sta se med božično-novoletnimi prazniki potepala Urban Novak in Monika Planinc (oba AO Kamnik). Urban je svoje vtise strnil takole: ˝V tem času se Nepal za silo otrese vseh turistov, trekerjev in odpravarjev, vendar kljub temu dolinskemu predelu ne uspe sanirati onesnaženja, ki nastaja kot posledica občutne prenaseljenosti. V Rolwalingu je zgodba drugačna. To je skrita in odmaknjena dolina kjer so svoje zatočišče našle Šerpe. Zaradi veliko bolj obljudenega in zaželjenega sosednjega področja Khumbu je ta predel malo obiskan že med samo sezono. Pozimi pa praktično nima obiskovalcev. Potencial za ledno plezanje sta tu pred tremi leti odkrila David Gottlieb in Joe Puryear. Terena za igranje z ledno opremo je res veliko! Domačini so ustrežljivi, prijazni, urejeni, skromni, delavni, zabavni ... Temperature so zimi primerne, vendar ne neznosne. Plezala sva slapove do WI 6 ter dolžine šestih raztežajev. Na uč bi rekel (po razpoložljivih podatkih), da je bila polovica preplezanega terena nova. Poleg slapov sva se v enem dnevu povzpela še na Jalung Ri, 5630 m visok razgledni vrh.˝ In za konec še dodaja: ˝Definitivno pozitivna izkušnja v višinskem predelu in dobra (mogoče v primeru trekinga celo obvezna) alternativa obisku Nepala v času ''visoke'' sezone.˝

SP v lednem plezanju

V nedeljo se je v Kirovu, Rusija, zaključil letošnji svetovni pokal v tekmovalnem lednem plezanju. Na tekmi sta nastopila tudi naša reprezentanta Tjaša Kosič (ŠPO PD Jesenice) in Janez Svoljšak (AO Kranj). Janez Svoljšak je odlično nastopil in se uvrstil v svoj prvi finale, kjer je dosegel 8. mesto v težavnosti. Tjaša Kosič nastopa tako v težavnosti, kot v hitrosti. V prvi je dosegla 14. mesto, v hitrosti pa seni uvrstila v polfinale. V skupnem seštevku je tako končala na 20. mestu v težavnosti in 15. mestu v hitrosti. Janez Svoljšak je nastopal samo v težavnosti in dosegel skupno 25. mesto. Nastja Davidova, ki je nastopila le v Saas Feeju je v težavnosti zasedla končno 45. mesto.

Zlati cepin 2013

Znan je ožji izbor za Zlati cepin 2013, ki bo potekal od 3. do 6. aprila v Courmayeurju in Chamonixu. Izbrani so vzponi na Kamet, Šivo, Muztagh Tower, Ogre, Nanga Parbat in Kyashar. V letošnjem izboru ni slovenskih vzponov, naj opomnimo le, da bo član žirije tudi Silvo Karo.

Pišite nam o svojih vzponih na alp.ple@planid.org.

 
 


Ramzes. Vir: Dejan Koren

Svet ki izginja.Vir: AO Tržič

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti