Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ples plazov

Iztok Tomazin: V soboto, 2. marca sem opravil verjetno prvenstveni smučarski spust na južni strani Velikega vrha v Košuti – točno v vpadnici vrha.

Ker so vesine zaradi velikih količin napihanega snega, strmih trav in sončne lege zelo nevarne za plazove, sem se spusta lotil sam in izkoristil nizke jutranje temperature.

Med vzponom sem imel nekaj orientacijskih težav zaradi megle, med smučanjem pa sem zaradi varnosti ubiral težje variante – po rebrih in ožjih žlebovih.

Smer Ples plazov, ocena: IV, S5/S4, 450 m (vsega spusta 1100 m)

Iztok Tomazin

2 komentarjev na članku "Ples plazov"

Jaka Ortar,

Iztok, bravo.

Ali je smer zelo redko "narejena", ali je vsakoletna stalnica?

Je ime naključno ali si dejansko bil na plesišču hkrati s plazovi?

Prosil bi te, da novi smeri postaviš še ekvivalentno oceno po "novi" lestvici ocenjevanja, ki je bila predstavljena tule: http://www.gore-ljudje.net/novosti/65145/

Hvala in lp


Iztok Tomazin,

Po tehnični plati je smer kar pogosto narejena, ni potrebna velika količina snega, saj ni večjih skokov. Osnovna težava je pogosta nevarnost plazov zaradi zgoraj omenjenih vzrokov. Vsaj za prvič pred spustom priporočam vzpon po smeri, ker je nekaj vzporednih žlebov, ki imajo z izjemo enega v spodnjem delu skalne skoke.

Ime je povedno, dan pred mojim smučanjem je bilo na J strani V vrha zelo živahno, podobno tudi dan zatem, med smučanjem večjih plazov ni bilo.

Ocena po "Švicarski lestvici", če jo prav razumem, bi bila T+, mogoče Z-.

Lp Iztok

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti