Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dva mrtva v italijanskih Dolomitih

Novi tednik (1979): LESJAK IVAN – ČULK MIŠO

CORTINA D'AMPEZZO, 6. septembra - V petek, 31. avgusta, je italijanski planinec pod steno Tofane di Rozes našel truplo mrtvega alpinista. Šele med raziskavo so ugotovili, da je bil ponesrečenec Mišo Čulk (25) iz Velenja in da je mrtev vsaj že dva dni. Po ključih so potem na parkirišču odkrili avtomobil in v njem dokumente, ki so kazali na to, da sta v Cortino pripotovala dva. In naslednjega dne so iz helikopterja v steni (smer Valentino - Appollonio, VI) odkrili še truplo Ivana Lesjaka (25) iz Celja.
Rekonstrukcija nesreče kaže, da je prvi v navezi padel in potegnil varujočega tovariša vse do visoko zabitega varovalnega klina. Ta je pri tem kljub čeladi dobil tako hude poškodbe, da je bil najbrž takoj mrtev. Ko je prvi videl, da mu ne more več pomagati, se je pričel sam spuščati po vrvi. Toda kakih 40 m nad tlemi je onemogel ali pa mu je popustila koncentracija in je omahnil v globino. Trupli obeh alpinistov so pripeljali v domovino danes ponoči.

NOVI TEDNIK, 13. september 1979


 


Janč Lesjak in Mišo Čulk po uspeli turi v Fanskih stenah

V SPOMIN!
V petek smo se poslovili od dveh odličnih alpinistov, prijateljev v steni. Skrajno težka stena Toffane nad Cortino v italijanskih Dolomitih je postala grob za Lesjak Ivana - Janča, člana alpinističnega odseka Celje in Čulk Miša - Čulota, člana šaleškega alpinističnega odseka. Komaj 25-letna sta zaključila svojo plezalsko kariero na tragičen način.
Z Jančovo smrtjo je nastala velika vrzel med najboljšimi v celjskem alpinizmu. Za sabo je imel 150 vzponov, med katerimi je 8 prvenstvenih, ponovitve Aschenbrennerja, Jalovca s črno streho, Šit, Čopovega stebra, najtežjih smeri v Savinjskih, Superdiretissime Velike Cine, Fleischbanka in Predigstuhla v Kaiserjih. Bil je skupaj s Čulotom na Huascaranu in v Fanskih gorah Sovjetske zveze.
S svojo kitaro in zvonkim glasom ga ne bo več med nami pod stenami. Bil je človek dobre volje in še poln načrtov, ki so ostali drugim, da jih izpeljejo do konca. Navpična plošča v severni steni Ojstrice, kjer je še letos nabijal novo smer, bo njegov spomenik, kjer spomini ne zbledijo.
Padla sta v steni, v svetu, kjer sta razdajala svoje srce, v svetu brez prevare, kjer človek postane del narave, čist kot ona sama. V teh nekaj letih plezanja sta doživela več lepega kot starci doline.
Pretreseni smo. Janč in Čulo sta v grobu, stene pa ne bodo samevale. V njunih smereh bo ostal spomin, in v taboru pod steno. In kar velja tudi za najboljše: človek je bil, je in ostane samo človek.

ALPINISTIČNI ODSEK CELJE


NEZNANO

ZGODILA SE JE ŽE PREJŠNJI TEDEN

Smrtna nesreča plezalske naveze v Dolomitih

Lesjak in Čulk sta plezala v južni steni Toffane nad Cortino d'Ampezzo in se bržkone zaplezala - Izvedenci menijo, da sta bila mrtva že dva dni prej, predno so ju našli

CELJE, 7. - Že v ponedeljek so naši alpinisti zvedeli, da se je pri plezanju v italijanskih Dolomitih ponesrečila naveza Ivan Lesjak-Janč, star 25 let, član alpinističnega odseka Celje, in Mišo Čulk-Čulo, 25, član šaleškega odseka. Nihče pa o nesreči ni vedel nič točnega. Včeraj se je iz kraja nesreče vrnila skupina velenjskih alpinistov in tako lahko o nesreči poročamo nekaj več.
Lesjak in Čulk sta plezala v južni steni Toffane, smer Constantine Appolonio v Dolomitih, nad Cortino d`Ampezzo. Domnevajo, da sta se v steni zaplezala. Mišo Čulk je padel, vendar ni znano, ali pri prečenju v pravo smer, ali pri plezanju navzgor. Sunek pri padcu je bil tako močan, da je tudi Lesjaka potegnilo iz varovališča in z vso silo je z glavo udaril v poč nad sabo. Stisnilo mu je čelado in po mnenju zdravniškega izvedenca, je bil prav ta udarec vzrok smrti. Kaže pa, da se Čulk pri padcu ni resneje poškodoval, saj se je pričel spuščati k vznožju stene. Tu pa je iz razlogov, ki nam najbrž ne bodo nikoli znani, izpustil vrv in padel 40 metrov globoko na grušč ob vznožju stene.
Tu ga je minuli petek našel slučajni izletnik. Po mnenju zdravniškega izvedenca pa sta bila oba plezalca mrtva. Že dva dni. Šele ko so odprli avto obeh alpinistov, ki je stal pri koči, so ugotovili, da sta bila plezalca pravzaprav dva. Tako je Ivana Lesjaka v steni šele naslednji dan našel helikopter italijanske gorske reševalne službe. Rekonstrukcija dogodka je bila težavna zaradi otežkočenega sporazumevanja z italijanskimi gorskimi reševalci in možno je da vse navedbe niso popolnoma točne.
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti