Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.03.2013

Led, smučanje in spet odlično na Fitz Royu

Zima se počasi poslavlja in tople lovke pomladi se že stegujejo po navpičnih ledenih tvorbah. Kljub temu je bilo pri nas preplezanih nekaj lepih lednih linij. Z naraščanjem temperatur, bo začela naraščati tudi smučarska dejavnost na strmih pobočjih.

Fitz Roy

Po uspešnih vzponih moških navez se tokrat izkazujejo še ženske. V petek, 22. februarja, sta Tina Di Batista in Nastja Davidova po treh dneh plezanja dosegli vrh Fitz Roya po smeri Afanassieff (30°, 6a+, A0, 1550 m), ki je najdaljša smer v Fitz Royu. Sestopili sta po smeri Franco - Argentina, kjer ju je ujelo poslabšanje vremena, zato sta opravili večino spusta po megli. Vsega skupaj sta po odhodu iz Chaltena bivakirali štirikrat. Prvič pod steno, dvakrat v steni in nazadnje na Pasu Superior.

Led doma in v tujini

Zeleni slapovi (III/4-5, WI 90/75°, 30-60°, 600 m) v Loški steni se že nekaj časa postavljajo z modrimi gmotami ledu. V soboto, 2. marca, so jih plezali članica AO Rašica in člana AO Črnuče, še pred njimi pa so bili v njih primorski plezalci.

V dolini Plazje je bil ob bučni spremljavi plazov preplezan slap Bavbav (IV+/6, 550 m). Plezala sta ga Maja Duh (AO Tržič) in Nejc Kurinčič (Soški AO). Za ta najdaljši povezani zaledeneli slap v Julijcih sta potrebovala 6 ur.

Lucifer premore precej linij vzpona. Desno od glavnega slapu se nahaja nekaj kobiniranih smeri, ki ponujajo precej zahtevno plezanje. Tadej Kračun (AO Grmada Celje) in Blaž Kramer (AAO) sta v tem delu plezala smer Angel (M6+, WI6, 90 m), Marko Mavhar (AO Grmada Celje) in Rok Šeško (AO Celje Matica) pa smer Trije zbegani dnevi (M7+, WI6, 90 m).

Robert Karu in Janko Domitrovič (oba AO Kranj) sta plezala Zimsko smer v Prednji glavi (III/WI 4+). Razmere so bile v spodnjem delu solidne, v zgornjem pa slabše.

Plezalo se je še v Tamarju, Logarski dolini, Zajzeri in Maltatalu. V vseh dolinah visoke temperature že načenjajo slapove, tako da bo z letošnjim lednim plezanjem kmalu konec.

Stenar

V soboto, 2. marca, je nekaj članov AO Kranj plezalo Tomazinovo smer (IV/3+, 1000 m) v Stenarju. Prvih 200 metrov plezanja je bilo solidnih, ostali del smeri pa so gazili po snegu globokem tudi do pasu.

Prvenstveni smučarski spust

Prav tako v soboto, 2. marca, je Iztok Tomazin (AO Tržič) opravil verjetno prvenstveni smučarski spust na južni strani Velikega vrha v Košuti, točno v vpadnici vrha. Med smučanjem je zaradi nevarnosti plazov izbiral težje variante po rebrih in ozkih žlebovih. Smer je poimenoval Ples plazov (IV, S5/S4, 450 m).

Vabilo

Vabljeni na turnosmučarski družabni dogodek, ki bo 9. marca v Gorniškem centru Dava Karničarja na Jezerskem. Udeleženec z vsakim premaganim višinskim metrom prispeva sredstva v Sklad snežnega leoparda.

Pišite o svojih vzponih na alp.ple@planid.org.

1 komentarjev na članku "AN - 05.03.2013"

Primož Buh,

Zelene slapove smo plezali ena članica AO Rašica in dva člana AO Črnuče.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti