Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Robanov Joža (dokumentarni feljton)

Robanov Joža v arhivu


G-L: Joža Vršnik - Robanov (11. marec 1900 – 30. oktober 1973)

 

četrtek, 28. februar 2013, ob 15:29, Boris Štupar, ogledov: 2733

Napovednik: »Videl boš, kar drugi ne vidijo. Slišal boš, kar drugi ne slišijo. Čutil boš, kar drugi ne čutijo. Iskal boš, kar ni bilo nikoli izgubljeno.« Tako je zapisal Joža Vršnik, po domače Robanov Joža (1900-1973), ki je tako kot nihče drug znal videti, slišati in čutiti naravo in vse, kar ga je obdajalo v Robanovem Kotu.

Svoja doživetja, zgodovino kraja, pregovore in razne zanimivosti je Joža zapisal v kratkih zgodbah. Objavljal jih je v različnih časopisih, po Joževi smrti pa jih je v knjižno obliko uredila dr. Zmaga Kumer.

Ker je bil Joža zelo zadržan, je javnosti ostalo pravzaprav neznano, kako je do objave zgodb sploh prišlo. Jožev prvi učitelj je bil dedek Sinje Zemljič Golob, ki je Jožo spodbujal k pisanju in tudi k objavljanju zgodb v periodičnem tisku. Sinja je Jožo zelo dobro poznala in kasneje je obdelala njegove zgodbe v diplomski nalogi etnografske smeri ter poskrbela, da je SAZU njegove zvezke z rokopisi tudi odkupil. Nekatere zgodbe seveda niso bile objavljene.

Joža ni zaupal hitremu napredku in se je vedno boril, da bi Robanov kot ostal tak, kot je še danes. Čeprav se Joža ni nikoli poročil, je zapisal: »Moja samotna pota, bilo jih je veliko, pa vsa se strnejo v eno samo lepo pot, pot veselja in tihe sreče.« ...

Dokumentarni feljton je nastal v okviru Dokumentarnega uredništva TV Slovenija. Ekipa je film snemala lani junija, saj so želeli ujeti čas, ko je Joža gnal živino na planšarijo v Robanov kot. To sedaj počne njegov nečak Franc Roban. Snemanje je trajalo 5 dni, in kar nekaj snemalnih dni je bilo v Robanovem kotu nenavadno vroče. Sicer pa so pri snemanju pomagali domačini, bodisi z izjavami kot tudi z različnimi »igralskimi« vložki. Tako je nastal 25 minutni film, ki razkriva tudi Jožovo skrito plat. Posnet je v HD formatu.
Domačini in predvsem nastopajoči so si v Solčavi film že lahko predpreimierno ogledali v sklopu Miklavževih dnevov. Film je bil sprejet z navdušenjem in vidno ganjenostjo, kot so zaupali ustvarjalcem po ogledu filma.

Scenaristka: Katja Stamboldžioski
Režiser: Primož Meško

Film Robanov Joža bo na sporedu TV SLO 2 v nedeljo, 10. marca 2013 ob 20.50.

eXTReMe Tracker