Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mira Debeljakova

Jutro (1933) - Arnošt Brilej: V torek zvečer bo v Delavski zbornici predavala pod okriljem Slovenskega planinskega društva znamenita slovenska alpinistka gospa Mira Debeljakova »O plezalni tehniki«.

Odlična planinska plezalka se že nekaj let krepko uveljavlja v prvenstvenih turah in je zmagala v Julijski Alpah in Dolomitih nekaj najtežjih sten. Pravo senzacijo je vzbudila s svojim fenomenalnim uspehom v severni steni Špika, ki je do takrat splošno veljala za nezmagljivo. Sledile so: severa stena Kanjavca, zahodna stena Špika, severna stena Mojstrovke, pa vrhovi v zahodnih Julijskih Alpah. Zadnje čase se je jela uspešno udejstvovati tudi v Dolomitih, kjer je izvršila več prvenstvenih tur.

Kot pisateljica stoji Mira Debeljakova na enem prvih mest med sedanjimi sotrudniki »Planinskega vestnika«. V lepem slogu zanimivo in vedno kratkočasno pripoveduje o svojih težkih alpinskih podjetjih. Spisi kakor »Komna«, »Carnia«, — da navedem samo njena zadnja dela — so slastno čtivo ne le za alpinista-plezalca, temveč sploh za vse prijatelje prirode, ki ljubijo divjo lepoto in samoto gorskih vrhov.

Lani je gospa Debeljakova na povabilo avstrijskega Alpenkluba, ki je poleg angleškega »Alpine Cluba« ena najbolj ekskluzivnih alpinskih organizacij v Evropi, predavala na Dunaju o svojih prvenstvenih turah v Julijskih Alpah. Kot edina Jugoslovanka je članica tega kluba, ki je z odobravanjem sprejel njeno lansko predavanje ter ji letos s ponovnim pozivom izkazal priznanje. Nadaljna turneja jo je vodila v Gradec in Solnograd, kjer je časopisje izredno simpatično ocenilo njene nastop. Kritika hvali njeno odločnost in nezlomljivo voljo, podčrtava pa tudi lahno humornost in plastičnost njenega govora, ki povzroča, da poslušalec z užitkom sodoživlja njene smele veleture.

Za predavanje v Ljubljani si je Mira Debeljakova izbrala strokovno temo »O plezalni tehniki«, njeno predavanje bodo ilustrirale fotografije in risbe. Prepričani smo, da bo znala naša odlična alpinistka svoja izvajanja začiniti s humorjem in duhovitostjo ter nam pokazati tehniko varovanja na vrvi, ki bo tvorila glavni predmet njenega govora, v onem lahnem in prijetnem tonu, a hkrati z onim znanjem in ono temeljitostjo, ki jo očitujejo njeni spisi.

Dr. A. B.
Jutro, 5. marec 1933

dLib.si

1 komentarjev na članku "Mira Debeljakova"

Igor Pavlič,

A takrat je bila pa še gospodična Debeljak? Vsaj za Jutro. Leta 1930 je bila v Österreichischer Alpenverein (kot prva ženske do takrat) sprejeta kot "Fräulein" Debelak.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti