Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nastja in Tina na Fitz Royu

sreda, 27. februar 2013, ob 14:26, Franci Savenc, ogledov: 2064

PZS: ... v treh dneh po najdaljši smeri Afanassieff (30 st., 6a+, A0 - 1550 m)

V torek, 19. februarja, sta Nastja in Tina po osmih urah iz Chaltena prek Pasa del Cuadrada dostopili pod steno, kjer sta prespali.

S plezanjem sta pričeli v sredo zjutraj in prvi dan uspeli preplezati do polovice smeri. »Naslednji dan je bil najhladnejši, zato so nama prvi raztežaji vzeli nekaj več časa za plezanje. Drugo noč v steni naju pričakala udobna polica. Za zajtrk tretjega dne pa še en raztežaj s težavnostjo 6a+ OW (offwidth), ki sva ga zmogli in nadaljevali proti vrhu. Srečni, zadovoljni in utrujeni sva po treh dneh plezanja stali na vrhu,« je pripovedovala Nastja Davidova.
Sledili so spusti po Franco - Argentina (ker se je vreme poslabšalo sta se večino smeri spuščali v megli).
Za  konec ju je čakal še leden greben Brecha de los Italianos ter spusti po razmočenem snegu v ozebniku. In po uri hoje prek ledeniku do Pasa Superior sta še četrtič - od kar sta zapustili Chalten - bivakirali.

»S tem se je za Tino zaključil letošnji plezalni trip v Patagoniji; odhaja v domovino.«

V 16 dneh skupnega bivanja sva uspeli še na Aguja Mermoz (Argentina, 5+, 600 m), obiskati dve plezališči v bližini Chaltena, balvanirat z Luko in Tadejem, preplezati pet raztežajno smer nad mestecem, obiskati čokolatarijo, sladoled in zadnji večer proslaviti s 500 gramskim zrezkom.«

Nastja, ki še ostaja v Patagoniji vse lepo pozdravlja iz Chaltena, kjer se ponovno obeta lepo vreme.

Vir: PZS.si 
Pripravila Zdenka Mihelič 

Oznake: ALP, VTG
eXTReMe Tracker