Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nastja in Tina na Fitz Royu

PZS: ... v treh dneh po najdaljši smeri Afanassieff (30 st., 6a+, A0 - 1550 m)

V torek, 19. februarja, sta Nastja in Tina po osmih urah iz Chaltena prek Pasa del Cuadrada dostopili pod steno, kjer sta prespali.

S plezanjem sta pričeli v sredo zjutraj in prvi dan uspeli preplezati do polovice smeri. »Naslednji dan je bil najhladnejši, zato so nama prvi raztežaji vzeli nekaj več časa za plezanje. Drugo noč v steni naju pričakala udobna polica. Za zajtrk tretjega dne pa še en raztežaj s težavnostjo 6a+ OW (offwidth), ki sva ga zmogli in nadaljevali proti vrhu. Srečni, zadovoljni in utrujeni sva po treh dneh plezanja stali na vrhu,« je pripovedovala Nastja Davidova.
Sledili so spusti po Franco - Argentina (ker se je vreme poslabšalo sta se večino smeri spuščali v megli).
Za  konec ju je čakal še leden greben Brecha de los Italianos ter spusti po razmočenem snegu v ozebniku. In po uri hoje prek ledeniku do Pasa Superior sta še četrtič - od kar sta zapustili Chalten - bivakirali.

»S tem se je za Tino zaključil letošnji plezalni trip v Patagoniji; odhaja v domovino.«

V 16 dneh skupnega bivanja sva uspeli še na Aguja Mermoz (Argentina, 5+, 600 m), obiskati dve plezališči v bližini Chaltena, balvanirat z Luko in Tadejem, preplezati pet raztežajno smer nad mestecem, obiskati čokolatarijo, sladoled in zadnji večer proslaviti s 500 gramskim zrezkom.«

Nastja, ki še ostaja v Patagoniji vse lepo pozdravlja iz Chaltena, kjer se ponovno obeta lepo vreme.

Vir: PZS.si 
Pripravila Zdenka Mihelič 

1 komentarjev na članku "Nastja in Tina na Fitz Royu"

Franci Savenc,

Nastja (Anastasija) Davidova in Tina Di Batista (obe AO PD Ljubljana-Matica) sta odlični alpinistki. Na letošnji razglasitvi najuspešnejših alpinistov in šp. plezalcev letu 2012 je bila Tina Di Batista znova proglašena za najuspešnejšo alpinistko v letu 2012, Nastja Davidova (najuspešnejša alpinistka v letu 2011) pa je prejela nagrado za posebne dosežke.Nastja je tudi od letošnje sezone članica slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju.

V Fitz Royu imamo tudi Slovenci preplezane prvenstvene smeri in odlične ponovitve, med njimi sta leta 2004 Tina Di Batista in Monika Kambič kot prva ženska naveza pristopili na vrh Fitz Roya (po Francosko argentinski smeri). Letošnjega januarja pa sta Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) in Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica) preplezala novo prvenstveno smer, ki sta jo poimenovala The Real Kekec.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti