Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plaz na Kamešnici

Hrvaški gorski reševalci so vse svoje moči uperili v iskanje Edvarda - Eda Retlja (52). Snežni plaz, ki se je sprožil na pobočju Kamešnice, je dolg en kilometer in širok do 150 metrov. Gre za talni plaz mokrega, že sprijetega snega.

Snežni plaz je odnesel in zasul štiri alpiniste. Tri so našli. To so: Dalibor Filipović (32), Domagoj Laušić (28) in Toni Đogaš (27). Potem ko so jih zaznali in izkopali, so jih pripadniki Hrvaške GRS prenesli in prepeljali v bolnico. Domagoj Laušić ima več zlomov kosti in je v splitski bolnišnici. Tonija Đogaša so v splitsko bolnico prepeljali iz Livna, kjer so mu morali opraviti pljučno drenažo. Prav tako ima več zlomov, vendar pričakujejo, da bo okreval. Dalibor Filipović pa je že odpuščen v domačo nego.

Gorski reševalci pri svojem delu uporabljajo vse tehnične pripomočke za iskanje in lavinske pse. Kot pa kažejo fotografije, so že pričeli tudi s prekopavanjem na mestih, kjer se zasuti v plazu zaradi ovir morda zaustavi. Nekaj čez 15. uro je lavinski pes Aki na višini 1100 metrov, pod skalno stopnjo, nakazal ponesrečenega, ki so ga reševalci izkopali. Žal mu ni bilo več pomoči.

Edvard – Edo Retelj je bil znan hrvaški alpinist in gorski reševalec. Zadnji zapis na njegovem blogu je posvečen strahu. Strah je prispodoba z brezštevilnimi obraziStrah za drugega, ne za sebe.


Naj ob tej nesreči ne izzveni v prazno, da so gore, hribi, pobočja … polni novega snega in v tem prostoru bo nevarnost snežnih plazov kar nekaj časa znatna …

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Snežni plaz na Kamešnici"

Peter Podgornik,

Tako kot bolijo sveže rane na telesu bolijo tudi odhodi prijateljev.

Edo Retelj je bil dober znanec in dober prijatelj marsikaterega slovenskega plezalca. Dolg je njegov spisek gorskih doživetij, ki ostaja žal nema priča o dogodivščinah preprostega človeka, ki je imel gore neizmerno rad.

Takole piše na njegovem blogu;

ZAŠTO BLOG?

...da se ljudi i događaji otrgnu prošlosti...

...da se stvari ne zaborave...

...da se ostavi trag...

Prijatelj, počivaj v miru


Peter Podgornik,

Edo je bil član odprave na Manaslu leta 1983, ko sta v plazu umrla Ante Bučan in Nejc Zaplotnik.

Leto pozneje je bil član odprave na kateri sta Stipe Božič in Viki Grošelj dosegla vrh Manasluja (4.5.1984).


Tone Škarja,

Kaj ni bil član odprave Manaslu 84: Aleš Kunaver, Stipe Božić, Viki Grošelj, Edo Retelj?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti