Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

27. marca

1893 se je rodil legendarni alpinist Joža Čop

Igra datumov zna biti zelo zanimiva. Tudi v opisanem primeru: 27. februarja 1893 je potekal ustanovni občni zbor Slovenskega planinskega društva (SPD). Točno mesec dni kasneje, 27. marca, pa se je rodil legendarni alpinist Joža Čop, ki je vtisnil velik pečat v slovenski alpinistični zgodovini.

Joža Čop je preplezal ok. 30 prvenstvenih smeri v Julijskih Alpah (Jalovec, Mala Mojstrovka, Kukova špica, Rigljica, Široka peč, Škrlatica).

Bil je eden začetnikov zimskega alpinizma ter član Turistovskega (alpinističnega) kluba Skala.

Najbolj znan je njegov vzpon po Osrednjem stebru Triglava (zdaj Čopov steber), ki sta ga opravila skupaj z Paulo Jesih (Pavla se je vedno podpisovala kot Paula!), prav tako odlično predvojno alpinistko, med 26. in 30. junijem 1945. Utrujena od vojne in netrenirana sta se odpravila v Steno in nastala je ena najpomembnejših zgodb slovenskega alpinizma.

Čopov steber je še danes zahtevna in predvsem zelo zaželena smer za vsakega resnega alpinista. Pred leti je režiser in alpinist Matjaž Fistravec posnel film Steber, ki govori o vzponu Čopa in Jesihove, letos (2005) pa smo dobili tudi knjigo Čopov steber – Dvakrat prvič, za katero sta gradivo zbrali in uredili Dušica Kunaver in Brigita Lipušcek. Knjiga govori o dveh pomembnih dogodkih, vezanih na Čopov steber – o prvem vzponu čez Steber ter o prvem zimskem vzponu pozimi leta 1968, ki so ga opravili Aleš Kunaver, Stane Belak– Šrauf in Tone Sazonov – Tonač. Kar osem dolgih zimskih dni in noči so trije plezalci preživeli v 1000 metrski steni, ki jim je postregla z mrazom in plazovi. Takšne herojske zgodbe so v modernem alpinizmu redke.

Umrl je 28. 6. 1975.

27.03.2011

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti