Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočno reševanje v Maselniku

GRS Tolmin: V nedeljo, 16. februarja, okoli 17.30, ko se je večina aktivnih reševalcev že vrnila ali se še vračali v dolino, so nas iz ReCO Nova Gorica obvestili o nesreči naveze nad vasjo Krn.

Padec prvega v navezi v smeri Travarica, okoli 200 metrov pod vrhom Maselnika, se je končal s poškodbo. Plezanja nista mogla več nadaljevati, zato sta po telefonu zaprosila za pomoč.

Zaradi pozne ure in noči na pomoč helikopterja nismo mogli računati. Vso potrebno opremo za reševanje in transport smo morali na vrh 1903 metrov visokega Maselnika prenesli na ramenih. S pomočjo vrvne tehnike smo oba plezalca potegnili iz stene. Kar nekaj do 170 metrov dolgih spustov in dvigov je bilo potrebno, da smo reševanje lahko uspešno zaključili. Veliko težav in izgube časa smo imeli tudi s spustom reševalcev do ponesrečenih. Sneženje z vetrom in tudi megla, ki nas je med reševanjem zagrnila, nam niso bili ravno v pomoč pri lociranju kraja nesreče.


Nepoškodovanemu smo pomagali pri sestopu, poškodovanega plezalca smo z vrha Maselnika na akia transportirali do planine Kuhinja, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo prevzela ekipa NMP Tolmin.

Reševanje je trajalo več kot 13 ur in je bilo eno težjih in napornejših v zadnjih letih. Štiriindvajset reševalcev je bilo potrebnih, da se je uspešno končalo.

Pripravil: Miljko Lesjak 

...02.2013

 

 

3 komentarjev na članku "Nočno reševanje v Maselniku"

Jože Dakskobler,

Vse čestitke fantoma, ki sta zmogla javno zahvalo požrtvovalnim reševalcem. Vam spoštovani člani GRS postaje Tolmin pa res, kot bi rekel Katanec: "kapo do!"


Miljko Lesjak,

Tomo in Jure, le oglasita se kaj na postaji GRS, da v miru in na toplem kakšno rečemo. Tisto noč ni bilo časa. Navadno se dobivamo ob četrtkih po 19. uri.

lp Miljko


Jure Leban,

Pozdrav,

vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri reševanju najinih prezeblih riti, se oba neizmerno zahvaljujeva. Ne bova se poimensko zahvaljevala, ker vseh, ki so sodelovali pri akciji ne poznava, zato bi najverjetneje lahko koga izpustila. V primeru, da do naju ne bi mogli priti še v istem večeru/noči, bi imela veliko bolj resne probleme, tako pa ni hujšega. Hvala, da ste za nama pobrali tudi vso opremo! Še enkrat se res VSEM zahvaljujeva in vas pozdravljava! En dan ta teden se bova ustavila tudi na postaji!

Lp, Tomo in Jure

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti