Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.06.1979

Delo, Šport: ... Prosta ponovitev Kamniške

V soboto 26. t. m. sta Tržičana Željko Perko in Iztok Tomazin opravila prvo prosto ponovitev Kamniške smeri v Koglu. Smer sta preplezala oba povsem prosto, in sicer 7 ur (za najtežji raztežaj sta potrebovala dve uri in pol). Najtežji raztežaj sta ocenila s VI z enim mestom VI+, drugo pa s V in VI-. Ključno mesto je rumena zajeda in prehod iz nje na polico (VI+) v predzadnjem raztežaju.

Karničarji zmagali na VTK
Tudi na letošnjem VTK memorialu na plazu pod Jalovcem, ki pa je minil s slabšo udeležbo kot smo jo bili vajeni v prejšnjih letih, se je izkazalo, da ima AO Jezersko najboljše smučarje. Na progi, ki je imela 36 vrat in je bila v zgornjem delu dokaj strma, je zmagal Davo Karničar (AO Jezersko) s časom 1:11,00 pred Alešem Megličem iz Tržiča (1:14,20) in Francem Rabičem iz Mojstrane (1:15,00). Med alpinistkami pa je bila najboljša Irma Karničar (Jezersko) s časom 1:27,20 pred Maričko Škrlep (Kamnik) 1:45,01 in Andrejo Kranjc (Idrija) 1:48.24. Najboljša ekipa je bila AO Mojstrana (Rabič, Martinjak, Šmid), pred AO Jezersko (brata in sestra Karničar) ter AO Rašica (Vidmar, Novak, Povzek).

Ponovitev v Dolomitih
V soboto sta člana Akademskega AO Igor Herzog in Rok Kovač, opravila 3. jugoslovanko ponovitev Cassinove smeri. Razmere sta imela dobre.

V Klemenči, Golarjevi in Strelčevi peči
V petek in soboto (25. in 26. maja) sta Tone Golnar in Ivo Veberič (oba AO Kozjak) opravila prvo ponovitev Orlovske smeri v Golarjevi peči, ki sta jo lani spomladi preplezala Celjana Knez in Zupan. Za vzpon sta potrebovala 19 ur plezanja (270 m, V +/A1-2). Povedala sta, da je smer izredno eksponirana in da je za njima v steni ostalo okoli 50 klinov, tako da jih ponavljalcem praktično skoraj ne bo več potrebno zabijati.
Teden dni pred njima (19. maja) sta Vladimir Bračko in Mišo Rus (oba Impol) v Klemenči peči preplezala kar dve novi smeri. Smer Baco - Jojo (IV, 4 ure) in Greben (III/II, 2 uri). V soboto 26. maja so Fištravec, Hlišč in Rotar (vsi AO Kozjak) ponovili Smer mimo Zoba, prav tako v Klemenči peči. 20. maja pa sta Meta Meh (Celje) in Mišo Čulk (ŠAO) preplezala Raz Strelčeve peči.

Direktna v S steni Planjave
Severna stena Planjave ima od sobote 26. maja spet novo smer, ki bi bila lahko z Glavo res velikopotezna tura. Prvenstveno Direktno smer sta preplezala Celjana Janez Lesjak in Brane Povše, in sicer desno od Gradišarjeve, po ozkih počeh in prek plošč. Skala je dobra, ocena pa
V+/V, 600 m (pravita, da je težja od Štajerske Rinke).
V soboto in nedeljo so bile na Okrešlju tudi vaje GRS. Udeleženci so se z vso standardno opremo (in pripomočki za improvizacije) povzpeli skozi Hudi prask na Mrzlo goro in sestopili na Savinjsko sedlo. Tečajniki AO Celje pa so se skozi Turski žleb povzpeli na Tursko goro.

Ponovitev Jezerjanov
V drugi polovici maja so Davo in Irma Karničar ter Milan Šenk (vsi AO Jezersko) ponovili več smeri v Oltarjih (Kočna). 26. maja pa sta Šenk in Karničar ponovila Ozebnik (spominsko smer Saše Kamenjeva) med Štruco in Dolgim hrbtom. V odličnih snežnih razmerah sta za vzpon potrebovala le šest ur.

Napoved za planince
Planinci že dolgo pogrešamo specifično vremensko napoved, ki bi nam pomagala načrtovati turo za naslednji dan. Precej je bilo storjenega že z lavinsko napovedjo, ki se je dobro uveljavila, toda tudi v zimskem času je manjkal še kak podatek. Sedaj je komisija za alpinizem PZS predlagala Meteorološkem zavodu, da bi vsak večer po poročnih (ob 19.30) povedali tudi izotermo O (poleti morda tudi + 5) ter bazo oblakov v gorah. To bo pomembno tudi za alpiniste, saj bodo lahko že ob vstopu v steno sklepali, kakšne razmere lahko pričakujejo vrh stene (glede na razmere v vznožju in napoved-jo) ter podobno.

Mešane kamniške naveze
Violeta Potočar in Plevel sta 27. maja preplezala Smer 3. svedrovcev v Štruci, Benkovič in Irena Markuš pa dva dni prej Tržiško v Koglu. V nedeljo 27. maja sta M. Kregar in Markuševa ponovila tudi dve smeri Kalškem grebenu.

Kramarjeva smer v Koglu
Milan Gladek in Miro Šušteršič sta 25. in 26. maja preplezala novo smer v Koglu. Smer, ki poteka med Kamniško in smerjo Srakar - Češnovar sta posvetila Cenetu Kramarju, žal pa opisa še nista poslala, tako, da ne moremo posredovati podrobnosti.

  04.06.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti