Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mali Grintovec - 10.02.13

Iskanja - Stane Škrjanec: Čez krotek ruševnat pas dosežem odprto pobočje, izdatno nasuto s preljubim pršičem. Vijuganje čezenj najlažje opišem z zadovoljnim izrazom na obrazu otroka. Pristno, skromno, nedolžno ...

Znova na smuči že na hišnem pragu. Po gozdni cesti mimo izhodišča za Kališče ter po markirani poti proti grebenu Kozjeka. Na njem zadrsam v svežo turno smučino, ki mi močno olajša vzpon. Predhodnik se je nedvomno namučil s teptanjem morja pršiča, ki valovi v debeli odeji v gozdu pod Dolgo njivo. Iz žleba na planini smuške sledi zavijejo desno proti pastirski hiški, sam nadaljujem po trdem napihancu proti zgornjemu delu Dolge njive. Proti temenu Malega Grintovca se namenim v okviru letne poti, a se kmalu spustim v kotanjo pod njo, ki se mi zdi varnejša za napredovanje.
Med počitkom na vrhu se mi zanohta skozi rokavice, pijača v nahrbtniku je zmrznjena. Po krajšem kolebanju o smeri spusta (tiščalo me je proti dolini Suhe) se vendarle odločim za smuk po smeri vzpona. Čez krotek ruševnat pas dosežem odprto pobočje, izdatno nasuto s preljubim pršičem. Vijuganje čezenj najlažje opišem z zadovoljnim izrazom na obrazu otroka. Pristno, skromno, nedolžno. Za kočo na planini znova v pršič, tokrat med smreke in nižje med bukovje (najlepše na turi)!
Po grebenu se skoraj po suhem pripeljem do hiške na Kozjeku ter s strmim spustom za njo v gozd s preskromno snežno podlago. Do gozdne ceste, ki pelje v Mače, po vlakah v sočustvovanju do trpečih smuči. Pripeljale so me skoraj do doma. Polnokrvna turna!

Lep turni pozdrav.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti