Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Himalajska trenutna dejavnost

ponedeljek, 10. maj 2004, ob 05:39, Urban Golob, ogledov: 1492

Urban Golob: Tudi letošnjo pomlad se v nepalski Himalaji mudi veliko odprav, ki o svojem napredovanju obveščajo javnost preko interneta

Himalajska trenutna dejavnost


Ljubljana – 10.05.2004: Tudi letošnjo pomlad se v nepalski Himalaji mudi veliko odprav, ki o svojem napredovanju obveščajo javnost preko interneta. Kot po navadi jih največ tovrstno podprtih ekip poskuša na Everest in Čo Oju, med njimi pa najdemo tudi takšne z zanimivimi in zahtevnimi cilji. Naj naštejemo nekaj izmed njih:

arhiv MountEverest.netVelika ruska »all star« zasedba pleza na klasični himalajski način v SZ steni Everesta med Hornbeinovim in Velikim ozebnikom, kjer se največje težave začnejo v skalni steni nad 7900 metri in segajo do 8650 m, kjer se na snežišču za "rumeno stopnjo" konča še "siva stopnja". Do petka so prišli že okoli 8000 metrov visoko. Druga ruska odprava napreduje tudi v steni Jannuja oziroma Kumbakarne.

Zanimivo je tudi na Makaluju, kjer s tibetanske strani poskušata povleči dve samostojni smeri samohodec Jean Cristophe Lafaille, na vzhodni strani gore pa deluje tričlanska francoska odprava.

Italijan Simone Moro in Kazahstanec Denis Urubko sta se spet povezala v medijsko dobro podprt alpinistični projekt in skupaj z Brunom Tassijem najprej preplezala S steno severnega vrha Baruntseja po novi smeri (s pritrjevanjem vrvi in postavljanjem taborov). Posvetila sta jo nedavno preminulemu Patricku Berhaultu, 2250 metrov visoko smer pa sta ocenila z M6+, največja naklonina v ledu pa znaša med 70 in 90 stopinjami. Moro in Urubko zdaj hitita še pod S steno Anapurne (8091 m), kjer kanita poskusiti s še enim prvenstvenim vzponom.

Nekaj posebnega pa so spet Angleži. Natančneje odprava, ki ima za cilj prirediti klasično angleško večerjo na višini 23000 čevljev na pobočjih Everesta v frakih in s cilindri za povsem pravimi mizami. Na spletnih straneh BBC so objavili celo jedilnik, ki naj bi vseboval kaviar, dimljeno raco in čokoladni puding, manjkalo naj ne bi niti vino. Vse skupaj izgleda že kot legendarni skeč Monty Pithona s frizerjem na Južnem sedlu, a je angleški ekipi šteti v olajševalno okoliščino vsaj namen tega »rekordnega podviga«. Z njim naj bi namreč zbrali še 30.000 funtov (20.000 so jih že) za obolele za redko boleznijo pljučnega tkiva, za katero je bolehal tudi vodja odprave Henry Shelford. Fantje pravijo, da gre za »zelo britanski rekord«, ne pozabijo tudi povedati, da so do sedaj najvišje klasično angleško obedovali Avstralci na vrhu Huascarana v juniju leta 1989.

Zbral in pripravi,
Urban Golob

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker