Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.02.2013

Težek vzpon na Primorskem in gneča v ledu

Pretekli teden je bilo največ dogajanja v slapovih in na položnejših turnosmučarskih območjih. Dobili pa smo novico o težjem vzponu na Primorskem.

Maselnik

V nedeljo, 10. 2., sta Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina) in Nejc Kurinčič (Soški AO) preplezala Klic samote (V, 600 m) v Maselniku. V smeri sta našla slabe snežne razmere in precej suhe skale. Nejc Kurinčič je ocenil, da je Klic samote v trenutnih razmerah težja od smeri Beyond good and evil (V/5+/M6, 600 m) nad Chamonijem, ki jo je plezal pred kratkim. Za vzpon sta potrebovala sedem ur in pol.

Mali Storžič

Sebastjan Potočnik je s soplezalcem plezal Smer treh grap. Gre za položnejšo 300 metrsko smer, ki nas do roba stene Malega Storžiča vodi preko treh grap. Smer je delo pokojnega Janka Megliča, ki je leta 1996 po njej opravil alpinistični spust.

Ledno plezanje doma

Od domačih dolin je bila najbolj obiskana dolina Tamar, kjer se je kar trlo plezalcev. Plezani so bili Centralni slap (WI 4+, 120 m), Desni slap (WI 4, 50 m), Rastlinica (WI 4, 120 m) in Slap nad votlino (WI 4, 120 m). Slapovi so bili dobro narejeni, nekoliko pa so jih načeli številni vzponi.

Na Jezerskem je več navez preplezalo Sinji slap (WI3, 150 m). Najboljše razmere je ponudil prvi raztežaj, višje je led precej tanek, v položnejših delih pa prevladuje globok sneg.

Pod Prisojnikom sta 9. 2. Gregor Malenšek in Neda Podergajs, preplezala Desni slap (WI 4+, 150 m). Slap je bil dobro narejen, le v sveči tretjega raztežaja je bila razpoka, ki pa se že celi. Tudi tu so položnejši deli slapu pokriti s snegom.

Slapovi v tujini

V Maltatalu raste obisk iz tedna v teden. Pretekli teden je dolino spet obiskalo precejšnje število slovenskih plezalcev. Nekateri so se tam ustavili le en dan, nekateri pa so izkoristili praznike in ostali več dni. V slapovih je vladala precejšnja gneča, zato so jo najbolje odnesli tisti, ki so bili zjutraj prvi na nogah. Plezalo se je slapove Stannerbach, Gamseck, Kathedrale, Aluhol, Hochalmfall, Superfeucht in še katerega.

Člani Obalnega alpinističnega odseka so obiskali Sappado. Preplezali so slap Tre grazie (WI 3, 150 m).

Chamonix

ŠD Freeapproved je od 2. do 9. februarja organiziralo enotedenski tabor v Chamonixu. Spremljale so jih stalne snežne padavine, kar je onemogočalo plezanje daljših smeri. Dnevno svež pršič so izkoristili za smučanje.

Kandersteg

Andrej Erceg je na strani svojega odseka objavil krajšo reportažo o Kanderstegu. Tam se je s še štirimi soplezalci in soplezalko potepal januarja. Plezali so težje kombinirane smeri in turno smučali. Več na aocrnuce.si

SP v lednem plezanju

Od 7. do 9. februarja je bila v Romuniji (Busteni) četrta tekma svetovnega pokala v lednem plezanju. Tekme sta se udeležila Tjaša Kosič (ŠPO/AO Jesenice) in Janez Svoljšak (AO Kranj). V težavnosti je Tjaša Kosič dosegla 19. mesto, Janez Svoljšak pa 31. V hitrosti je Tjaša zasedla 10. mesto. Zadnja tekma sezone bo od 8. do 10. marca v Kirovu (Rusija). 

To so že 900-te alpinistične novice na našem seznamu. Ta nam omogoča pregled alpinističnega dogajanja vse od leta 1967 do danes. Nekoč so bile novice kljub slabšim možnostim komunikacije precej bogate in nam danes pokažejo lepo sliko takratnega stanja v gorah in alpinizmu, ter lahko nudijo koristne informacije o stenah, smereh, itd. Novice o vaših vzponih pošljite na alp.ple@planid.org in prispevajte k njihovi natančnosti in bogastvu tudi v današnjih časih.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti