Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.04.1979

Delo, Šport: ... Jutri bo zbor načelnikov

V torek se je komisija za alpinizem PZS še poslednjič sestala v stari zasedbi, jutri pa bodo načelniki odsekov in sekcij volili novo. Končno je znan tudi kandidat za novega načelnika, to je France Malešič, član AO Kamnik, po poklicu pa zdravnik - pediater, ki je doslej vodil podkomisijo za vzgojo KA. Povejmo še, da se bo zbor pričel ob 16.30 in da bo v prostorih Centralne planinske knjižnice v Ljubljani, Dvoržakova 9/1. Pred zborom bo mogoče kupiti tudi vzgojno literaturo.

Paklenica 79
Letošnje prvomajsko srečanje jugoslovanskih alpinistov v Paklenici bo po mnenju organizatorjev (AO Velebit iz Zagreba) že jubilejno XX. (K temu pa moramo pripomniti, da so bila srečanja na začetku povsem neformalna in še daleč od tega, da bi bila množična kot so zadnja leta.) In da se ne bi ponovile stare napake pogojene s preštevilnim obiskom, je KA pripravila nekaj predlogov za zbor načelnikov. Na srečanje naj bi šli le tisti, ki so doslej opravili že vsaj 15 vzponov, vsak odsek pa naj bi določil tudi vodjo. Zbirajo tudi prijave inštruktorjev (ali GV), ki bi bili voljni pomagati organizatorjem pri vodstvu. Razmišljajo, pa tudi o plačilu nekakšne »prijavnice« s katero bi krili vsaj nakup plastičnih vrečk za smeti. Paklenica je le nacionalni park in če se bodo smeti še naprej tako kopičile kot doslej, se kaj lahko zgodi, da bo uprava srečanja prepovedala!
Razmisliti pa velja še o nečem - zakaj vsi ravno v Paklenico? V okolici Črnega kala je npr. veliko pravkar »odkritih« sten in stenic, ki bi bile lahko idealni poligoni za preskus pred poletno sezono. Tudi Klek nad Ogulinom je našim plezalcem vse premalo priznan. In Mosor ter druga dalmatinska ostenja ...

Vzponi v Paklenici
Letos alpinisti kar ne morejo pričakati »otvoritve« sezone in hodijo v Paklenico kar za konec tedna. Celjana Franc Horvat in Janez Vrtačnik sta, povedala, da sta v nedeljo ponovila Kokošnjo smer v Čuku in preplezala novo (v spomin Tomažu Udovču), okoli 50 m desno od Figove (nad parkiriščem). Ocena A1e/III-IV, 3 ure, 4 raztežaji. V Paklenici so bili tudi Andrej Avbelj, Gita Vuga in Igor Gruden (vsi AO Železničar), ki so ponovili Mosoraško in Karabore. Matjaž Ivnik in Iztok Tomazin (oba Tržič) pa sta med drugim preplezala Raz za malo kladivo in opravila prosti ponovitvi Zgrešene (V/IV) v Visoki glavici ter Karabore (V+).

Prikaz alpinističnih veščin
Komisija za alpinizem PZS se je odločila, da v sredo, 9. maja v počastitev dneva zmage na Turncu organizira prikaz alpinističnih veščin. Na ogled bodo povabili tudi nekatere šole, o podrobnostih pa bomo še poročali.

 

Festival v Trentu
Od 23. do 28. t. m. bo v italijanskem mestecu Trento že XXVII. festival planinskega in raziskovalnega filma. Kot zanimivost naj omenimo, da bo v njegovem sklopu tudi XX. mednarodno srečanje alpinistov z okroglo mizo (26. t. m.) o bistvu današnjega alpinizma, o različnih težnjah in pobudah. Našo organizacijo bo zastopal Peter Ščetinin.

Odpravi v Pamir in Fanske gore
Na sestanku kandidatov za obe letošnji odpravi v gore Sovjetske zveze, ki je bil v petek, 6. t. m. v prostorih PZS, so med drugim določili tudi vodje. 12 ali 13 - člansko v Južni Pamir bo vodil Jure Ulčar (Matica), 10 - člansko v
Fanske gore pa Željko Perko (Tržič). Tako kot druge letošnje odprave (vključno s hrvaško v Kavkaz) bosta tudi ti dve vključeni v psihološke raziskave, ki jih opravljata člana AO Kranj Peter Markič in Žare Trušnovec.

Sklad za pomoč mladim
V Veliki Britaniji so osnovali sklad za pomoč mladim perspektivnim alpinistom, posvečen Nicku Estkrtu, ki se je lani ponesrečil na zahodnem grebenu K2. S sredstvi sklada bo upravljala fundacija Mt. Everest, zbirali pa jih bodo s predavanji znanih britanskih alpinistov, s prodajo barvnih fotografij ponesrečenega tovariša in raznimi akcijami.

Eden najbolj plodnih
Marto Fantin spada med najaktivnejše alpiniste. Pravijo, da je v gorah posnel prek 200.000 m šestnajst milimetrskega filma in napravil okoli 100.000 fotografskih posnetkov. Sicer pa kako ne, saj se je udeležil 34 odprav na vse konce sveta, pri tem pa je napisal tudi 21 knjig in 46 obsežnih reportaž.

70 let Simonova
Evgenij Dimitrijevič Simonov je pred kratkim slavil 70-letnico. Poznavalci ga imajo za enega najbolj plodnih sovjetskih planinskih piscev. Njegovo delo »Človek na mnogo vetrovih« je opis, dela in uspehov Nikolaja V. Krilenka, enega od ustanoviteljev sovjetske alpinistične organizacije. Zanimiva je tudi njegova knjiga »V gorah je moje srce«, pa dokumentarna »Vrh brez imena«, ki obravnava vzpon na Pik Pobeda, na katerega se je Simonov tudi sam povzpel itd. Zadnje desetletje dela Simonov v redakciji glasila »Turist«.

Julijske Alpe
Kako priljubljene so Julijske Alpe pri češkoslovaških alpinistih lepo kažejo vse pogostejše objave o izdaji manjših, največkrat kar ciklostiranih izdaj, ki jih pripravljajo njihovi alpinisti sami. Glasilo »Turista« omenja brošuro (75 strani, 9 kart), ki so jo izdali pri VHT Slovan - Lysa ob Labi, naroči pa se jo kar pri avtorju - Milanu Čepelki.

  16.04.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti