Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 06.02.13

Nedeljski dnevnikSneg je tudi izolator 

Minuli teden je bil resnično pester. V sredini tedna smo imeli že skoraj pomlad in v Črnomlju so ob 13.30 (se pravi po soncu ob 12.30) izmerili kar 13,6 °C. Konec tedna pa je pridivjal močan veter, ciklon je prinesel tudi močne padavine, celo žled in nekaj snega, tako da so imeli gasilci spet veliko dela. V Ameriki je v kraju Punxsutawney prilezel na plano svizec Phil, ki je krajevna in kar svetovna posebnost v napovedovanju vremena. Po podatkih naj bi bile njegove napovedi pravilne v kar okoli 40 odstotkih. Ker letos ni videl svoje sence, naj bi to pomenilo, da bo letos zgodaj nastopilo poletje. Napovedovanje vremena je mogoče izkoristiti tudi v turistične namene in res škoda, da kakšen naš turistični kraj ne izumi svojega svizca ali kakšne druge živali.

Sneg prinaša radost otrokom in smučarjem, zima pa mora biti bela in mrzla. Sneg ščiti rastline pred nizkimi temperaturami, hkrati pa mraz poskrbi tudi za uničevanje škodljivcev v zemlji, vse od miši naprej. Snežna odeja ima velik vpliv na toplotni režim tal, hkrati pa spreminja tudi radiacijski režim zemeljske površine, saj ima sneg večji odboj (albedo) vpadne svetlobe.

Snežna odeja vsebuje od 50 do 95 odstotkov zraka, ki med ledenimi kristali miruje in onemogoči prenos toplote in tako deluje kot toplotni izolator. Toplot na prevodnost snega je premo sorazmerna njegovi gostoti. Bolj kot je sneg gost, večja je njegova toplotna prevodnost, kar pomeni, da je slabši izolator, čeprav bi marsikdo pričakoval prav nasprotno. Vpliv snežne odeje na toplotni režim tal je odvisen tudi od njene višine, že deset centimetrov visoka snežna odeja dobro zaščiti posevke pred zmrzaljo. Primer: ko se je v Murski Soboti ohladilo do -13 °C, je bila temperatura golih tal brez snega v globini pet centimetrov -3,5 °C, najnižjo temperaturo tal v globini pet centimetrov pa so izmerili 2. februarja 1991 in sicer -8,9 °C. Minimalna temperatura zraka je bila tistega dne -17,0 °C. Že čez nekaj dni, ko je zapadlo dobrih deset centimetrov snega, je bila ob podobno nizki temperaturi zraka temperatura tal le -0,6 °C, kar je več kot dokaz o tem, da sneg kot izolator ščiti zemljo in posevke v njej.

Napoved v besedi
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, v nižinah kot sneg. Popoldne bodo padavine postopno ponehale, najpozneje v severni Sloveniji. Proti koncu tedna bo deloma oblačno, dnevi pa zimski, z nizkimi jutranjimi in dnevni mi temperaturami, ki se bodo zaradi delne oblačnosti gibale okoli 5 °C in manj. V začetku prihodnjega tedna napovedujejo povečanje oblačnosti in rahle snežne padavine, ki naj bi trajale vse do sredine tedna.

 

 16.01.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7886

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične