Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kozjek 2013

Reka, PS Bazovica - Darko Mohar: Tečaj uporabe zimske opreme


Močna burja, sneg skoraj do morja, popadala drevesa po cesti in nesplužena cesta do Sviščakov, vse je kazalo da od tečaja gibanja v zimskih razmerah in uporabe zimske opreme 3. februarja letos za planince PS Bazovica ne bo nič.

Potem so se tečajniki in voditelja tečaja bistrška gorska reševalca Vladimir Dekleva in Tomaž Kaluža prilagodili situaciji na terenu. Plug je pri kamnolomu ob cesti na Sviščake splužil nekaj prostora za pustiti avtomobile, cilj je spremenjen in vse je steklo tako kot je bilo planirano. Edino namesto na Snežnik so udeleženci tečaja krenili proti 997 metrov visokemu Kozleku nad vasjo Zabiče pri Ilirski Bistrici.

Za letošnji tečaj je izbrana samo ena tema in sicer o nevarnosti od plazov in uporabi plazovnega trojčka. Tako so se udeleženci lahko seznanili z švicarsko metodo terenskega ugotavljanja nevarnosti od plazov, z uporabo lopate in sonde. S pomočjo žolne so poiskali zasutega. Na koncu so še lahko uživali v odličnem čaju v simpatičnem planinskem domu na Kozleku in v prelepih razgledih na Čičarijo, Učko, Kvarnerski zaliv in Grobničke Alpe. Proti severozahodu so iz temačnih gozdov štrleli Dolomiti in zahodne Julijske Alpe.

Na izobraževanje svojih članov planinska skupina Bazovice polaga zelo veliko. Razen poletne šole po programu PZS to je bil že četrti zimski enodnevni tečaj. V lanjskem poletju je bil izveden tudi poletni dvodnevni tečaj v Bavšici. Kar nekaj članov se šola tudi po programih HPS-a pri planinskih društvih na Reki. Kajti edino nekaj kondicije in predvsem znanje omogočata varen odhod v gore.

Zapisal in fotografiral Darko Mohar 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti