Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dajem pobudo

Peter Jeromel: ... da se v izobraževanje pri KŠP in KA začne uvajati oz. opozarjati na obrabo sidriščnih vponk.

Predlagam, da se v izobraževanje pri KŠP in KA začne uvajati oz. opozarjati na obrabo sidriščnih vponk. V bolj obiskanih plezališčih je ta problem še kako očiten, posebej v lažjih smereh, ki se uporabljajo tudi za izvedbo športno plezanih šol in tečajev. Posebej pri varovanju večjega števila plezalcev, ki plezajo na "top rope", se obraba sidriščnih vponk močno poveča in kaj kmalu lahko pričakujemo kakšno nesrečo iz tega naslova.

Pri izpitih za inštruktorje športnega plezanja je to že vpeljano - izdelava toprope sidrišča za več tečajnikov, ne vem pa, koliko ti ljudje to res izvajajo v praksi - glede na obrabo bolj malo verjetno.
Zdi se mi, da je ta problem prevelik, da ga začnemo izvajati šele z Inštruktorji športnega plezanja, zato predlagam, da se problem predstavi na Zborih načelnikov KŠP in KA in na straneh KŠP in KA in se za začne uvajati tudi pri izpitih za alpiniste in športne plezalce.

Postopka sta lahko naslednja:
- Z vrha smeri se plezalec spusti s spustom po vrvi in na tak način veliko manj obrablja sidriščno vponko - ta tehnika se v veliki meri uporablja v tujini, kjer te že postrani gledajo, če te soplezalec spusti nazaj pod smer - to posebej velja za plezališča, ki so bolj odročna ali kjer skala ne dopušča pogoste menjave sidrišč - Npr. Indian Creek, ...
- Plezalec v sidrišče dodatno vpne komplet, ki malo dvigne vrv, da le-ta ne drsi samo po sidriščni vponki ampak najprej po kompletu in nato po sidriščni vponki. Ker običajno plezata oba plezalca isto smer, zadnji plezalec pobere komplet in ga soplezalec spusti nazaj pod steno. S tem postopkom obrabo takoj zmanjšamo za polovico.

S temi postopki zmanjšamo obrabo sidriščnih vponk in poslediščno menjavo le teh, zmanjšamo obremenitev na sidrišča - pri spustu po vrvi in hkrati povečamo varnost pri plezanju. O tej temi sem se pogovarjal z večimi ljudmi, ki aktivno delujejo na področju izobraževanja v športnem plezanju in se vsi strinjamo, da bi bilo na tem področju potrebno nekaj ukreniti.

Peter Jeromel,
gorski vodnik UIAGM

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti