Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Usposabljanje za reševanje iz snežnih plazov

Zgornjesav´c - Janko Rabič: Gorska reševalna zveza Slovenije veliko pozornosti namenja preventivnim dejavnostim, s katerimi planincem pomaga pri načrtovanju tur, varni hoji in nevarnostih, ki prežijo v gorskem svetu. +

V zimskih mesecih so to snežni plazovi, predvsem ob večjih količinah novozapadlega snega. Komisija za reševanje iz plazov vsako leto pripravi  več usposabljanj za zimske obiskovalce gora, skrbi pa tudi za lastno utrjevanje znanja pri posredovanjih v nesrečah v plazovih. Pod vodstvom predsednika Klemena Volontarja je od 24. do 27. januarja na Vršiču potekal  ečaj vodnikov z reševalnimi psi. Udeležili so se ga vodniki društev Gorske reševalne zveze Slovenije, med gosti pa so bili gorski reševalci iz  Hrvaške, Italije in Avstrije ter predstavniki Kinološke zveze Slovenije. Psi  pomembno pomagajo pri iskanju zasutih v snegu, za to pa je potrebnih  veliko vaj z lastniki. Delo na tečaju je potekalo v skupinah, od začetnikov do že izurjenih vodnikov s psi, ki so že vključeni v reševalne akcije.

Zaradi debele snežne odeje so bile po besedah Klemena Volontarja razmere
za delo odlične. Zadovoljni so z nastanitvijo in oskrbo v Erjavčevi koči.  Nedaleč stran je tudi pokrit objekt, kjer so hišice za pse. Nesreč v snežnih plazovih je bilo letos pozimi že več, tudi s smrtnim izidom. Gorski reševalci stalno spremljajo razmere in opozarjajo  predvsem tiste planince z adrenalinskimi nagnjenji, da naj bodo previdni. Po obilnih snežnih padavinah se z vetrom delajo klože z napihanim snegom in tam še posebej obstaja nevarnost proženja plazov.  Potrebno je počakati, da se snežna odeja stabilizira, potem pa se mora  vsak na podlagi spremljanja vremenske napovedi ter telesnih sposobnosti odločiti za zimsko turo.

Janko Rabič


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti