Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kontrolni pregled že opravili

Gorenjski glas - Ana Šubic: Podjetniku Franciju Stroju se obeta nov izvršilni postopek odstranitve njegovega drugega laboratorija oziroma Orlovega gnezda na pobočju Dobrče.


Dvorska vas – Podjetnik iz Dvorske vasi kljub pravnomočni odločbi gradbenega inšpektorja še vedno ni porušil svojega objekta na skalnatem pobočju Dobrče. Gradbena inšpekcija je tako pred kratkim že začela z izvršilnim postopkom oz. je opravila kontrolni pregled, v katerem je ugotovila, da njena odločba še ni bila izvršena, so pojasnili na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor.

Poročali smo že, da je Stroj nov laboratorij zgradil na isti lokaciji, kjer so mu junija 2004 v izvršilnem postopku že porušili podoben objekt, ki se ga je zaradi težko dostopnega terena oprijelo ime Orlovo gnezdo. Stroškov rušenja prvega objekta – po poročanju časnika Delo mu je Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor pred kratkim izdal četrti sklep za plačilo 58 tisoč evrov – Stroj še ni poravnal oz. so jih od njega le delno izterjali. »Zoper dva sklepa, s katerima je bilo v ponovnem postopku odločeno o stroških nadaljevanja izvršbe, je vložil pritožbi, o katerih še ni bilo odločeno,« so povedali na inšpektoratu in dodatno pojasnili, da so Stroju izdali več sklepov o stroških izvršbe, ker so bile delna izvršba oz. neuspele izvršbe pred dokončno izvršitvijo v letu 2004 tudi večkrat opravljene.

Odstranitev prvega objekta na Dobrči je bila medijsko zelo odmevna, saj jo je Stroj poskušal na vse načine preprečiti, kar mu je nekajkrat tudi uspelo, junija 2004 pa se je vendarle vdal. Tokrat se izvršilnemu postopku menda ne bo zoperstavil. »Prav nič ne bom naredil. Menim pa, da rušenje objektov ni rešitev. Škoda je uničevati že narejene objekte. Če neki objekt ni nikomur napoti, bi morali lastnika kaznovati in mu nato omogočiti legalizacijo. Če se pa mislijo dosledno držati zakona, se ga morajo v vseh primerih, ne pa samo v nekaterih. Zato zahtevam, da porušijo vse črne gradnje, če bodo tudi mojo. V radiju petih kilometrov je cel kup črnih gradenj, vendar te Andreja Avseneka (vodje blejske enote Zavoda za gozdove, op. p.) ne motijo, pa čeprav so v varovanem gozdu,« je dejal Stroj v pogovoru za Gorenjski glas. Podjetnik, ki razvija in izdeluje ogrevalno tehniko, zatrjuje, da njegov objekt stoji na neplodnem zemljišču na 1.250 metrih in ne v gozdu, kot trdi zavod za gozdove. »Ukvarjam se z raziskavami o izkoriščanju biomase, sončne in vetrne energije, ta lokacija pa je idealna za raziskovanje. Dejavnost je nemoteča za živali, sodeč po iztrebkih jih je tod naokoli veliko,« je še dodal.

Na blejski enoti Zavoda za gozdove so v preteklosti že večkrat poudarili, da Strojev objekt stoji na območju varovalnih gozdov, kjer takšna gradnja ni dovoljena, saj negativno vpliva na gozdni prostor in njegovo funkcijo. Objekt stoji na strmem skalnatem območju, kjer obstaja erozijska ogroženost in predstavlja nevarnost vznemirjanja gozdnih živali ob dejstvu, da je območje mirna cona za gamsa.

Ana Šubic
Foto: Zavod za gozdove Slovenije - OE Bled

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti