Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 05.02.2013

Umirjeno dogajanje v stenah

Spremenljivo vreme in manj ugodne snežne razmere vplivajo na manjšo dejavnost v stenah. Pretekli teden se je plezalo predvsem lažje grape in slapove v Tamarju. Zasledili pa smo tudi solidne vzpone.

Jezersko

29. 1. sta Tadej Kračun (AO Grmada Celje) in Rok Kurinčič (Soški AO) plezala Nemško smer v Dolgem hrbtu. Naletela sta na precej ugodne razmere v strmem svetu, v položnejših delih smeri pa sta gazila. Zadnjega januarskega dne je Tadej Kračun spet obiskal Jezersko, tokrat z Blažem Kramerjem (AAO). Plezala sta Teranovo smer (III/3, M, 80°/45-60°) in Trojko (90°, M4-5). V Trojko sta vstopila po Lastovki (V-). V enem delu sta plezala z orodji po skali, večinoma pa sta imela dobre razmere.
Luka Lindič (AO Celje Matica) in Luka Stražar (AO Radovljca) sta 31. 1. preplezala Teranovo (III/3, M, 80/45-60°, 350 m) in nadaljevala po pozimi malokrat ponovljeni Spominski smeri Saše Kamenjeva (M6, 90°, 400 m) v Dolgem Hrbtu. V njej sta našla veliko nepredelanega snega.

Ostali vzponi

Dobre ledne razmere so se prejšnji teden našle v Tamarju. Dolino je obiskalo večje število plezalcev iz različnih koncev Slovenije. Največ se je plezalo Centralni slap (WI 4+), ki je že dobro narejen. Po številu obiskov sta takoj za njim Rastlinica (WI 4) in Desni slap (WI 4).

Smeri v Begunjski vrtači so vedno med bolj obiskanimi tudi, ko drugod ni najboljših razmer. Tokrat smo zasledili vzpone v Lenuhovi grapi, Smeri Y in Kozorogovi smeri.

V Begunjščici so 1. 2. Matevž Mrak, Nejc Marčič in Aleksander Šorl (vsi AO Radovljica) preplezali Povabilo in Jančevo smer.

Grapa med Konjem in Rzenikom nekoliko redkeje doživi obisk. Prvega tega meseca sta jo plezala Matej Ogorevc in Darko Polanič (oba AO Domžale)Glede na takratne razmere sta jo ocenila z II+/2, M, UIAA 3/4, 200 m. Snega naj bi v grapi še nekoliko manjkalo, jo pa zaradi lepega okolja vseeno priporočata.

Naj dodamo še, da se jima je ob opazovanju Rzeniške stene pogled ustavil na svežih odlomih. Sobotni potres, ki je imel epicenter 26 km SV od Tržiča, je najbrž nekoliko pretresel tudi naše stene. Kakšne so spremembe na smereh bomo pa najbrž opazili šele v toplejših mesecih.

  


V Nemški smeri, Dolgi hrbet. Vir: AO Grmada Celje

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti