Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dynafit pred sejmom ISPO

Dejan Ogrinec: Čeprav je imelo podjetje Dynafit v rokah 20 let patent za najboljšo turno vez na svetu vseh časov, ni pomagalo nič. Leta 2003 so šli v stečaj.

Lastnik podjetja Salewa je plačal 1 milijon evrov pavšalnega dolga in podjetje kupil, ga povezal s Salewo ter ga zaupal v vodenje Benediktu Boehmu, mlademu in navdušenemu turnemu smučarju iz Münchna in ostalo je postalo legenda. V 10 letih, so postali št. 1 na svetu, obvladujejo 60 % svetovnega trga turnega smučanja in v nekaj letih konkurence (Fritschi, Marker in ostali) več ne bo, saj bodo ali propadli ali pa odnehali ali pa bodo spremenili koncepte, se govori.
Podjetje, ki za svoj znak uporablja snežnega leoparda, in za katerega obstoj se tudi trudijo, ima v rokavu nekaj hudih asov za novo sezono 2013/14, katere bodo predstavili na bližajočem se sejmu ISPO, ker pa sem bil na predčasni novinarski predstavitvi, sredi lepo in neverjetno zasneženih januarskih Dolomitov v gorski skupini Fannes, pa lahko nekaj dni vnaprej pred tem sejmom, že razkrijemo skrivnosti, ki naj bi pošteno premešale karte prodaje na svetovnem trgu. Ne samo turno smučarske opreme, ampak predvsem v segmentu frirajd in morda celo alpskega smučanja nasploh.
Ker je tega vsega precej (preveč), se bom usmeril samo na njihove novosti/posebnosti in jih razdelil na več delov ter predstavil le najbolj pomembne.

Turna Freeride novost
Absolutna svetovna novost ter res izjemen produkt, je nedvomno njihova nova alpsko-turno-frirajd smučarska vez The Beast, ki pride v prodajo jeseni. Vez ima nastavitev DIN do stopnje 16, je popolnom stestirana v najtežjih pogojih, obenem tudi po vseh standardih ustrezna alpska vez, a obenem omogoča popolno turno-smučarsko hojo na smučeh. Marsikdo bo rekel, ja saj ima tudi Marker, Salomon in Elan nekaj takega, ampak The Best je lažja od VSE konkurence za vsaj 1 kilogram ter nudi zaradi oblike izjemen, direktni stik s smučjo, s čimer še bolj prekaša ostale. Torej ne samo občutno nižja teža, ampak ta poseben stik s smučjo, je na sploh tista prva odlika vsega okovja Dynafit, pa ne glede ali gre za The Beast ali novo okovje TLT Speed Superlite. Tudi osebno lahko to zgodbo potrdim od vsega srca. Ko v roke primeš The Beast se takoj postavlja vprašanje, mar ni to edina vez, ki je normalna? Na smučiščih in gorah? Vkljub stopnji 16, vkljub tehnični perfekciji alpske vezi z vsemi finesami odpiranja, je še vedno LAŽJA kot večina turno smučarskega okovja, ki naj bi bilo »lahko«! Kapa dol za idejo in izvedbo! (dodano kasneje: na ISPO 2013 so dobili zlato nagrado za to okovje!)

Podobno »hudi« so tudi čevlji Vulcan, za frirajderje, ki pa vkljub svoji trdnosti (free-ride model, flex 130) vseeno omogočajo tudi relativno mehko hojo navzgor, čeprav je morda bolj pravi in ustreznejši model za »normalne« ljudi, ki bi radi obenem in alpsko smučali in izvajali turne smuke – Mercury. Tudi moj osebni »zmagovalec« za vse smučarske razmere!

Turno smučanje (običajno)
Tu bodo zmagovalci kolekcije, ki bodo »stresli« ostale konkurente, nedvomno čevlji TLT6. Na osnovi trenutno zelo popularnega modela na trenutnem trgu, TLT5 - gledano na težo in uporabnost obenem, bodo novi čevlji še bolšji, še bolj precizni in topli ter širši (veliko ljudi moti ozkost modela Dynafit). Narejeni bodo v več verzijah, od ženskega modela, do recimo Performance (trši, s karbonom) ali toplejšega Mountain modela. Namenjeni so tudi lednemu plezanju (gibljivost je neverjetnih 60 st.), odpravam (dodatna alu izolacija) in resnemu smučanju obenem (trdota se nastavlja z jeziki) in bodo edini čevelj, ki bo pokrival skoraj ves spekter uporabe, pri vseh možnih oblikah turnega smučanja, od hitrostnega, do turnega frirajda, kar je nedvomno njihov največji čar. Zato, če kupujete nove čevlje, raje počakajte morda na te!

Naslednja novost so smuči Nanga Parbat in Cho Oyu. Na pogled drugačni, morda malce hecne oblike, skrivata v sebi vse najnovejše znanje o izdelavi smuči in sta podobno, kot TLT6 ali TheBeast tako naprednejši od konkurence, da je to neverjetno (dodano kasneje: Hagan je na sejmu ISPO predstavil neverjetno podoben model smuči Chimera. Naj ne preseneča, saj obema izdeluje smuči isti znani in odlični proizvajalec smuči!). Smuči Nanga Parbat odlikuje teža 1060 gramov pri dolžini 171 cm, Cho-Oyu pa 1080 gramov a je malce širša -125-88-111. A ti grami se precej bolj občutijo pri vzponu, kot to povedo številke, saj sem imel priliko voziti te smuči z novejšim Dynafit okovjem TLT Speed Superlite - 180 gr. Občutek je bil, kot da bi imel na nogah tekaške smuči in ne turno smučarske zverine, ki pa so mi omogočile smučanje po ledeno trdo skorjastem ozebniku s 35 stopinjami brez najmanjših težav (vnaprej v resnici nisem bil prepričan v to!), da sem bil samo tiho. Nižje pod grabnom, na položnejšem pobočju, s celo nekaj napihanega celčka, pa se je pravljica pričela, saj smučajo skoraj dobesedno same. Sicer ta smuča ni za na prvo žogo, ker bo marsikdo po prvem spustu razočaran, misleč da gre za živčno, (pre)lahkotno in podobno smučko. Preseneti dvojni roker, spredaj in zadaj, kar bo itak hit naelsnjih sezon. Ko na teh smučeh izgubiš strah in spustiš hitrost v višje prestave (na snegu), pa se začne dobesedni tehnično-kulturno-športni šok. Težko je verjeti, da je lahko smučka, ki je tako lahka, tudi tako enostavno vodljiva in predvsem tako - predvidljiva. Skupna teža smuči IN okovja je bila samo 1260 gr (!!!). Mislim, da ni kaj za dodati!

Dodatki
Poleg zelo dobre turno smučarske konfekcije za običajne gornike (ne tisti oprijeto tekmovalni kombinezoni), ki je vredna vaše pozornosti, so usmerili moči tudi v gorski tek, kjer trdijo, da bodo kmalu zelo pomembni in močni na tem rastočem trgu, saj so še izboljšali rešitve in tovrstno tekaško obutev. Če ne drugega, bo podjetje morebiti začelo prirejati vrsto posebnih tri-multi-tlonov (kolo, tek, turno smučanje. Recimo Dachstein 3atlon), ki so v Nemčiji in Italiji postali izjemen trend in ne dvomim, da bo trend sledil tudi k nam. Če ne drugega, je tudi naš Nejc Kuhar v tem »multitaskingu« že zelo močno dejaven, pa še kdo bo to verjetno postal, da samo še čakam, kdaj se bo kaj takega torej zgodilo tudi pri nas... (MS feline)

Vsekakor ime Dynafit ni čisto »slučajno« postalo alfa in omega hitrostnega, alpskega in frirajd turnega smučanja, kajti skoraj celotna ekipa zaposlenih, se preganja s smučmi in teče ali kolesari ves svoj prosti čas, skoraj je to postala delovna obveza. Ko so imeli recimo v podjetju športno zabavni dan, ga niso preživeli v senci s pivom v rokah ali se šli timbilding, ampak so (si) priredili triatlon tekmo (kolo, tek, smučanje), na kateri so tudi najboljši plačani športniki Dynafita, dobili hudo konkurenco. Za podjetje, ki ima tako neverjetno bazo zaposlenih, mladih in kreativnih ljudi, nič čudnega potem, da so vodilni na svetu!

Dejan Ogrinec

 
Benedikt Bohm


Benedikt in udarni trojček za leto 2013-14


Bruno Guardien, urednik revije Vertical in Dejan Ogrinec


Peta The Beast


Smuči Nanga Parbat in okovje TLT Ultralite


Vodstvo ekipe Dynafit

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Dynafit pred sejmom ISPO"

Franci Savenc,

01.02.13, 23:39 Brisal sp. dve povezavi z dna desnega stolpca ter dodal povezavo pod črto v osrednji stolpec

G-L: Na Manaslu in dol pod 24 urami = http://www.gore-ljudje.net/novosti/85329/

G-L: V 24 urah vzpon in sestop z Manasluja = http://www.gore-ljudje.net/novosti/83556/

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti