Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kor

Ohranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoJanez Pikon: VVencu gora nad Soriško planino pripada nižji in razgledni vrh, kamor je v južno pobočje bila že v preteklosti zgrajena dokaj velika vojaška kasarna.

Kor

Na širokem sedlu, kjer se stikata bohinjski in selški svet, se razprostirajo sončni pašniki Soriške planine (1307 m). Priljubljeni planinski in smučarski raj z razglednimi vrhovi, ki v polkrogu obdajajo planino, kažejo v severnemu pobočju bolj blago lice, tako vrh Kor imenujejo domačini iz vasi Sorica, ki se z grebenom združi z in ob Možicu. Pobočje in vrh Dresel (1597 m) najprej sledimo vzdolž slemena in zahodno do še prav dobro ohranjene kasarne na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planino. Na slemenu tik nad bivšo kasarno in manjšim sedlom nas smerokaz usmeri proti znanemu Možicu. Zložen sestop pripelje do razpotja, kjer zahodno steza vodi v smeri Črne prsti (1844 m).

Na sedlu med Lajnarjem in Slatnikom v smeri Baške grapeNa Slatniku v smeri Črne prstiOhranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoSeverno se nad razglednimi pobočji dviga še nekaj vzpetin, z najvišjim Možicem (1602 m)

Severno se nad razglednimi pobočji dviga še nekaj vzpetin, z najvišjim Možicem (1602 m), to označuje litoželezni bunker. Možic in bunker na vrhu sta svojevrstna zanimivost. Z močno svetilko si je mogoče ogledati tudi številne podzemne labirinte, vojaško - strateških interesov, nekoč italijanskih oblastnikov Primorske.

Ohranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoOhranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoNa slemenu tik nad bivšo kasarno in manjšim sedlom nas smerokaz usmeri proti znanemu MožicuZložen sestop pripelje do razpotja, kjer zahodno steza vodi v smeri Črne prsti (1844 m)

Ti ostanki dajejo Možicu nekako turoben pečat, ki pa zbledi, ko se predamo sproščujočemu razgledu na veličastno gorsko okolico. Tako manj poznani Kor, kot slavni Možic sta najlepši razgledišči v omenjenem grebenu.

Ohranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoS Slatnika (1597 m) najprej sledimo vzdolž slemena in zahodno do še prav dobro ohranjene kasarne na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planinoZložen sestop pripelje do razpotja, kjer zahodno steza vodi v smeri Črne prsti (1844 m)Zložen sestop pripelje do razpotja, kjer zahodno steza vodi v smeri Črne prsti (1844 m)

Z litoželezne kupole na Možicu pa je mogoče ob ugodnih vremenskih razmerah opazovati tako bohinjsko kot blejsko jezero, vendar Možic ni edini vrh, odkoder sta vidna oba jezera.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kor

Na SlatnikuS Slatnika (1597 m) najprej sledimo vzdolž slemena in zahodno do še prav dobro ohranjene kasarne na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planino Ob sankališčuVencu gora nad Soriško planino pripada tudi nižji in razgledni vrh Kor, tako ga imenujejo domačini iz Sorice, ta je s panoramskim grebenom ugnezden med Slatnik in Možic, v to njegovo južno pobočje pa je bila že v preteklosti zgrajena dokaj velika kasarna
Kasarna v KoruOhranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planino ZnamenjeOhranjena kasarna na južnem pobočju vrha Kor (1582 m), severno nad kasarno ob zložni dolinici Lajte in zahodno nad Soriško planino

1 komentarjev na članku "Kor"

Tomaž Ogrin,

Upam, da tu nikoli ne bodo hrumeli in onesnaževali teptalci snega. Toda grožnja iz Bohinja je še živa...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti