Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

ALPARC

TNP: Alpski parki ustanovili zvezo parkov v Alpah TNP zasedel prvo mesto na srečanju naravovarstvenih nadzornikov v Alpah

Letošnje tradicionalno srečanje naravovarstvenih nadzornikov in uslužbencev v zavarovanih območjih v Alpah, ki je bilo od 17. do 20. januarja v francoskem narodnem parku Vanoise, je vključevalo strokovni posvet o delu nadzornikov v Alpah na področju izobraževanja in športno tekmovanje.

V času memoriala Danilo Re je bila v kraju Pralognan-la-Vanoise tudi ustanovna skupščina omrežja ALPARC, ki se je po 17-ih letih delovanja preoblikovala zvezo. Nov pravni status omogoča sodelovanje preko Alp in kandidiranje na mednarodnih projektih. Alparc sodeluje z vsemi kategorijami zavarovanih območij v Alpah. TNP je v mreži dejaven od ustanovitve leta 1995. Osrednji cilj Alparca je uresničevanje protokola Alpske kovnencije o varstvu narave in kulturne krajine. Države podpisnice tega mednarodnega sporazuma so Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Lihtenštajn, Nemčija, Slovenija in Švica, vse države so tudi članice novo ustanovljene zveze. Osrednje teme projektov in dejavnosti Alparca so ohranjanje biotske raznovrstnosti, vzpostavitev ekološkega omrežja, regionalni razvoj in kakovost življenja v alpskih pokrajinah ter okoljsko izobraževanje in ozaveščanje o pomenu Alp.

Zvezo Alparc je ustanovilo 34 zavarovanih območij iz šestih alpskih držav,
med njimi Triglavski narodni park in Park Škocjanske jame.

V pet člansko predsedstvo je bil izvoljen direktor TNP mag. Martin Šolar.

Memorial Danilo Re organizira Mreža zavarovanih območij v Alpah v enem od alpskih narodnih parkov od leta 1996. Srečanje je posvečeno nadzorniku italijanskega narodnega parka Gran Paradiso, ki se je pri opravljanju svojega dela v gorah smrtno ponesrečil. Delo nadzornikov je terensko in zahteva tako dobro fizično pripravljenost kot tudi različna znanja o prostoru. Tema posveta 18. memoriala je bila raznolikost dela naravovarstvenih nazornikov – od spremljanja stanja v zavarovanem območju do izobraževanja. Programe vodenj, ozaveščanja o nevarnosti snežnih plazov in informiranja z mobilno informacijsko točko TNP je kot primere dobre prakse v Triglavskem narodnem parku predstavil Iztok Butinar.
Na šprotnem tekmovanju se udeleženci pomerijo v truno smučarskem vzponu, teku na smučeh, veleslalomu in streljanju. Iz TNP so sodelovale tri ekipe, najboljša v sestavi Tone Štular, Franci Štros, Dušan Podlogar in Primož Ravnihar je od skupno 34 ekip zasedla prvo mesto. Tone Štular je v streljanju med vsemi tekmovalci dosegel največ točk, odlično tretje mesto pa je zasedla Alenka Hace, ki je z Matejo Repe in dvema ekipnima tekmovalcema iz Naravnega parka Julijsko predgorje dosegla drugo mesto v kategoriji čezmejnih ekip. Tretja ekipa TNP v sestavi Aleš Zadnikar, Jernej Legat, Iztok Butinar in Tonček Urbas je zasedla 12. mesto.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti