Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 31.01.13

Primorski dnevnik: Enotedenski družinski izlet; Kamnite pastirske hiške

Priložnost za poravnavo članarine

Veljavnost lani plačane članarine in nezgodnega zavarovanja v okviru Planinske zveze Slovenije zapade 31. januarja; odborniki SPDT bodo zato na razpolago članom in prijateljem za obnovitev članarine in zavarovanja oziroma za vpis novih članov s sledečim urnikom: v petek, 1. februarja od 19.00 do 20.30 ure v Prosvetnem domu na Opčinah, Ul. Ricreatorio 1; v ponedeljek, 4. februarja od 19.00 do 20.30 ure v društveni postojanki v Roljuncu, hišna številka 44; v torek, 5. februarja od 10.00do 13.00 ure na društvenem sedežu, Ul. s. Frančiška 20. Ostale datume bomo javili naknadno.

Enotedenski društveni izlet

V zadnjih treh letih se je Slovensko planinsko društvo iz Trsta, v sodelovanju s pobratenim PD Integral iz Ljubljane, podajalo na daljša počitniška potepanja na Balkanski polotok, najprej v Črno goro, nato v Makedonijo, nazadnje pa še v Bolgarijo. Letos pa smo se odločili za spremembo.
Za letošnje počitnice načrtujemo osemdnevno planinarjenje v območju Monvisa, za bolj izkušene planince tudi z vzpon na njegov 3841 m visok vrh. Program načrtovanega izleta, ki bo trajal od sobote, 27. julija do sobote do 3. avgusta 2013, bomo predstavili v ponedeljek, 4. januarja ob 19.00 uri v društveni postojanki v Boljuncu, hišna številka 44. Vabljeni vsi, ki jih pobuda zanima.

Kamnite pastirske hiške

Nepozabno doživetje prejšnjo nedeljo na izletu po tržaški okolici, ki ga tradicionalno, na začetku leta prireja SPDT. Petdeset planincev se je podalo na nekakšno krožno pot po bazovskih gmajnah, obnovljenih pašnikih in gozdičih na odkrivanje in občudovanje pastirskih kamnitih hišic, ki so jih na Krasu postavljali domačini, naši predniki, kot zatočišča pred vremenskimi neprilikami, ko so gnali živino na pašo ali opravljali gozdarska dela. Hiške, pravo zgodovinsko in etnološko bogastvo, je iz pozabe in uničenja hvalevredno rešil domačin Vojko Ražem, ki je na travnikih in v gozdičih z ledinskimi imeni Bojčovka, Dolge doline, Kobljak, Petruce, Zagovje, Stare otave, na širšem območju Bazovice obnovil, bolje rečeno, spet postavil zidke in kamnite strehe 21 hišk.
Udeleženci nedeljskega pohoda v sijočem januarskem soncu so se tako lahko prepričali, občudovali in izrekli priznanje tej pomembni zamisli, delu in neomajnemu prepričanju Vojka Ražma za ohranitev spomina na tradicije, običaje in navade naših prednikov na Krasu.
Sam Vojko je številno skupino planincev, ki se je zbrala pri kalu v Bazovici, popeljal najprej mimo zadružnih pašnikov na zahodno pobočje Kokoši, čez mejo na slovensko ozemlje, kjer so si planinci ogledali in občudovali Bobetovo in Jezinovo hiško. Potem po cesti za Jermane proti mejnemu prehodu Lipica, kjer so se pohodniki, onstran glavne ceste, znašli v gozdiču in si ogledali tri hiške, na Kobljaku pa, po prečkanju stare ceste za Sežano, sedaj Resslove poučne poti, pa najbolj značilno Suščevo hiško sredi travnika. Dalje po stezah in gozdnih poteh do Krančeve hiške v dolini z velbom nad ozkim vhodom, okrogle hiške Debeli školj in Burjovke z majhnim ognjiščem v notranjosti, nedaleč od ceste za Gropado. Planinci so svoj poučni izlet zaključili na območju sinhrotrona, kjer stoji mala hiška Grišca in na Ražmovem travniku, kjer si je Vojko, po vseh obnovitvenih delih, na novo postavil kamnito hiško še zase.
Po skoraj petih urah počasne hoje in postankov so si izletniki na celotnem prehojenem območju ogledali in občudovali kar 17 kamnitih hišk. Veseli in zadoščeni, obogateni z novimi doživetij, so se prisrčno zahvalili Vojku Ražmu za spremstvo in razlago, predvsem pa za njegov nesebični trud in delo za ohranitev teh spomenikov kraške pastirske kulture.

(L.A.)

 

 31.01.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti