Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jugovzhodni raz

PZS: ... Cerro Torre sta Luka Krajnc in Tadej Krišelj preplezala 24. in 25. januarja 2013

Luka Krajnc (AO Celje Matica) in Tadej Krišelj (AO Kamnik) sta po izvrstnem vzponu v novi smeri, poimenovala sta jo The Real Kekec, in kratkem počitku v El Chaltenu 23. januarja znova krenila v gore.

Tokrat sta plezala JV raz na Cerro Torre, po naravni liniji (nekdanje smeri) Compressor: VI, 7b, A1, WI5, 1200 m. To je šele tretji tako imenovani »fair means« vzpon (po navezah Jason Kruk - Hayden Kennedy in David Lama - Peter Ortner), torej brez uporabe Maestrijevih svedrov (razen na sidriščih).
Plezala sta dva dni, bivakirala pa pred ledenimi stolpi. V Headwallu sta prosto plezala po Lamovi varianti (7b; avstrijski plezalec David Lama se je lanskega januarja zapisal v zgodovino kot prvi človek, ki mu je uspelo prosto preplezati na 3128 metrov visoki Cerro Torre).

V Južnih Andih je za naslednjih osem dni napovedano slabo vreme, tako sta Luka in Tadej v El Chaltenu, kjer načrtujeta nove podvige.

Pripravila: Zdenka Mihelič 


Prvo sporočilo o tem vzponu je bilo objavljeno 28. januarja na PATAclimb.
Še isti dan ga je Urban Golob ob 10.43 (po našem času) povzel na Friko.si: ... Če gre verjeti strani Pataclimb - in zakaj ji ne bi - sta Tadej Krišelj in Luka Krajc priplezala še na Cerro Torre. - Tretji vzpon 'by fair means' po Maestrijevi smeri

14.01.2013


Vir: AlpinismOnline.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti