Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska družina praznovala svojih 20 liet

Novi Matajur: Planinska družina Benečije v dvajsetih lietih prehodila puno poti

Pohodi v hribe doma, v naših dolinah an Furlaniji, po Sloveniji, Italiji an na najvišje varhove Južne Amerike (Aconcagua), Balkana (Elbrus) an Afrike (Kilimangiaro); druge športne aktivnosti (smučanje, plavanje, telovadba, tek...); dielo z mladimi; skarb za sloviensko kulturno an jezikovno tradicijo; publikacije; burnjaki; skupne iniciative an prijateljstvo z drugimi planinskimi društvi.
Varh an krona vsega pa še gradnja koče Dom na Matajurju, vsakolietno vzdarževanje an delovne akcije, posebno pa topla atmosfera an liepa besieda, ki jo nudijo vsako nediejo (poliete tudi v saboto) vsem, ki pridejo mimo. Daržat odparto kočo s prostovoljnim, brezplačnim dielom članov cielih 12 liet, vsako nediejo, je zaries velika stvar. An tudi veliko brieme, se zastopi.


Ries je Planinska družina Benečije v dvajsetih lietih prehodila puno poti: v pravem pomenu besiede, pa tudi z dielam, ki ga je v telim cajtu napravla. An je bluo pametno, de je vse tuole zbrala v fotografskem albumu. Za vse opravljeno dielo je bila žihar zadovoljna an ponosna Luisa Battistig, adna od narbuj aktivnih an prepričanih članov Planiske družine Benečije, ki je od lanskega lieta tudi nje predsednica.
An pru ona je, s pomočjo pridne Dane Cencig, lepuo spejala sobotni večer v Podutani, ki ga je s piesmijo odpru moški zbor Matajur pod vodstvom dirigenta Davida Clodig.
Pohvalo an priznanje Planinski družini so jo narpriet izrekli župani. Sauodenjski župan Germano Cendou je poviedu, kakuo je občina Sauodnja buj bogata, odkar je odpart Dom na Matajure, ki je parbližu našemu očaku veliko število ljudi. Zahvalu pa se je tudi njega predhodniku Pasqualu Petricig, ki je biu župan v času 1995-2000, za vse, kar je naredu an pomagu za dom zazidat.
Piergiorgio Domenis je pa jau, de bi muorli biti vsi župani an aministratorji buj blizu Planinski družini an drugim društvom, ki so bogatija našega teritorija. “Vas spoštujem an podperjam vaše dielo”, je jau Domenis, ki je tudi poviedu, de je pru branit našo zgodovino an kulturo an de obedan niema pravice uničat, kar nam je zgodovina pustila. Lepe pohvalne besiede je imiela tudi županja iz Kobarida Darja Hauptman, ki se je tudi zahvalila za dobro sodelovanje.
Planinska družina Benečije je kupe s planinskimi društvi iz Gorice, Trsta an Celovca (A) adna od 277 planinskih društev, ki so včlanjena v Planinsko zvezo Slovenije. Na praznik v Podutano je zatuo paršla podpredsednica PZS Slavica Tovšak, ki je imela zelo lepe besiede za Planinsko. Pohvalila je njeno delo an iniciative za čezmejno sodelovanje pa tudi skarb, de v deželi Ivana Trinka slovenska beseda ne bo izumarla. Vse je tudi povabila na svečano akademijo, ki bo 27. februarja v Ljubljani za 120-letnico Planinske zveze Slovenije. Letos pa je tudi 60 let, odkar je bila odprta Slovenska planinska pot, ali Slovenska transverzala, ki gre čez venč part slovenskega gorskega sveta, od Maribora do Ankarana an je bila parva vezna pot v Alpah. Marsikajšen beneški planinec jo je prehodu.
Slavica Tovšak je tudi podelila priznanja zaslužnim beneškim planincem. Bronasto priznanje so prejeli: Luisa Battistig, Daniela Lauretig, Dante Cencig, Germano Cendou, Alvaro Zantovino, Dario Cencig, Flavia Iuretig an Giampaolo Della Dora. Srebarno priznanje sta prejela Igor Tull an Joško Cucovaz, zlato pa Livio Floreancig.
Posebno priznanje je odbor Planinske dal “našemu velikemu prijatelju” Zdravku Likarju an Liviu Floreancig.
Pohvala PdB za opravljeno dielo an za nje skarb za daržat žive krajevne slovenske kulturne tradicije an jezik, pa tudi za toplino an gostoljubje Doma na Matajure je potle paršla od predsednikov an predstavnikov prijateljskih planinskih društev. Prvi pozdrav je prišel s strani planinskih prijateljev iz Kobarida, nato je spregovoril Claudio Busolini od Cai – Čedad, za njim Igor Tomasetig v imenu Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, v katero je PdB včlanjena. Nato so šli na oder predstavniki meddruštevih odborov Primorske an Gorenjske an še društev iz Goriških Brd, Trsta, Tolmina, Nove Gorice, Obale, Gorice an na koncu Gianna Castellani v imenu podksekcije Cai za Nediške doline.
Vsi člani PdB so dobili v dar knjigo “Planinska družina Benečije 1992 - 2012”, nato se je začelo družabno srečanje v veseli an parjatelski atmosferi.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti