Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti iz Patagonije

Zadnji prvenstveni vzponi in odlične ponovitve v Patagoniji kažejo, da bo letošnja sezona tam doli (vsaj nekaj časa) težko ponovljiva.

Po odličnem prvenstvenem vzponu (Real Kekec) Luke Krajnca in Tadeja Krišlja v Fitz Royu, so se vsule novice tudi o drugih odličnih vzponih. A sezone še ni konec in kar nekaj ekip ima še velike načrte.

Aguja de I'S

Američana Josh Huckaby in Mikey Schaefer sta v Aguja de I'S, majhnem vrhu v skupini Fitz Roya, preplezala prvenstveno linijo, ki sledi seriji očitnih razpok med smerema The Gentlemen's Club in The Wormhole Theory. Smer sta poimenovala Carne y Papas (7a+, A0).

 

Fitz Roy

Brazilca Flavio Daflon in Sergio Tartari ter Argentinec Luciano Fiorenza so v Fitz Royu potegnili 30 raztežajev dolgo smer Samba do Leao, o kateri smo tudi že poročali.

 

Torre + Egger

O prostem vzponu Luka Kranjca in Tadeja Krišlja po JV razu na Cerro Torre (nekdanji "Compressor route") smo že poročali, smer pa sta v kombinaciji s smerjo Ragni v zgornjem delu (t.i. Corkscrew kombinacija) ponovila Colin Haley in Chad Kellogg. Za tem se je Haley z Johnom Welshom lotil še smeri Venas Azules v Torre Egger, ki sta jo prvič preplezala Norvežana Bjørn-Eivind Årtun in Ole Lied. Na žalost jima je uspešen vzpon le dva in pol raztežaja pred vrhom smeri onemogočila nenadna nevihta.


Torre Egger

Italijani Matteo Della Bordella, Matteo Bernasconi in Luca Schiera te dni poskušajo v njihovem tisoč metrov visokem projektu Die another Day v deviški zahodni steni Torre Egger.
Prvič sta ga Bernasconi in Della Bordella poizkušala preplezati že v sezoni 2011/12, ko sta morala odnehati tik pod Colle Lux – sedlu med Punto Heron in Torre Egger. Med tem sta Bernasconi in Schiera izkoristila kratko okno lepega vremena in ponovila Festerville v bližnji Aguja Standhardt.

San Lorenzo

Majhna odprava, katere člani so Roberto Iannilli, Luca D'Andrea, Massimo Massimiano in Lorenzo Nocco, se je utaborila pod mogočno vzhodno steno San Lorenza. Območje v osrčju strogo zaščitenega parka (mimogrede, ekipa je za plezanje pridobila vsa uradna dovoljenja) je malo poznano in dokaj težko dostopno in tudi ostenje gore je na prvi pogled trd oreh. Vse to obeta velike in težke vzpone v prvobitnem okolju.

Aguja de la Silla

Madžarski plezalci Tomas Kovacs, Bence Lam in Aron Urbanics so v južni steni Aguja de la Silla preplezali šest raztežajev dolgo novo linijo, ki so jo poimenovali Carril Rapido (6a, 250 m). Smer so priključili smeri Filo Este, po kateri so nadaljevali do vrha. Na prvi pogled manj pomembna smer, a je zanimiva kot hitrejša varianta (kot sugerira samo ime) pristopa pod vznožje južne stene Fitz Roya, saj je območje pristopa poznano po nevarnih serakih.

 

Gran Gendarme del Pollone

Nemec Carsten von Birckhahn in Argentinec Martin "Tincho" Kroussottsi sta v Gran Gerdarme preplezala novo linijo po JV grebenu. Smer sta v spomin na švicarskega plezalca Maria Luginbühla poimenovala No entiendo. Mario je namreč več sezon preživel v El Chaltenu, kjer je upravljal tamkajšnji Cento Alpino. Ker je slabo govoril špansko, je bila njegova največkrat uporabljena fraza »No entiendo« (ne razumem). Ponesrečil se je septembra pri plezanju v švicarskem plezališču, ko se mu je ob padcu pretrgala (prerezala) vrv na fiksni vponki.

 

Punta Habarovsk

Gena Durov iz Kazahstana in Igor Prinzjuk iz vzhodne Sibirije sta se povzpela na do sedaj še neosvojen vrh južno nad La Brecha de los Italianos, ki sta ga poimenovala Punta Habarovsk (Prinzjukovo domače mesto, za Vladivostokom drugo največje v vzhodni Rusiji). Med vzponom sta preplezala tri raztežaje, težavnosti do 6c. O tem vzponu smo že objavili video posnetek.

Vir: Planetmountain.com in Pataclimb.com  

  


Od leve proti desni: zahodna ostenja Cerro Standhardt,
Punta Herron, Torre Egger in Cerro Torre

Kategorije:
Novosti ALP SLO Andi Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti