Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova smer na Antarktiki

Leo Houlding, Alastair Lee, Jason Pickles, Chris Rabone, Sean Leary in David Reeves so preplezali impozantno prvenstveno smer po SV grebenu na Ulvetanna peak (1100 m, E6, 6b, A2).

Pred novim letom je ekipa postavila bazni tabor in takoj za tem izkopala ABC tabor ob vznožju tega imenitnega grebena. Najprej so smer opremili z vrvmi in pod 400 metrsko vršno steno postavili tabor na visečih posteljah, za kar je bilo potrebno precej napornega vlačenja opreme preko stene oziroma same smeri. Da vse skupaj ni bilo prelahko, je poskrbelo tudi vreme, ki jim ob naskoku vršne stene ni bilo ravno naklonjeno in jim je namenilo, nizke temperature, sneg in veter.

Končni vzpon, dolg kar 35 raztežajev in težavnosti do E6, 6b in A2, je trajal deset dni. O resnosti in težavnosti vzpona pa je dovolj zgovoren Houldingov komentar: »Po dokaj prijaznem vremenu na začetku, je Antarktika vendarle pokazala zobe. Epski, koničast vrh smo z bradami v debelem ledenem oklepu in srci, polnimi veselja, dosegli pri -35 °C ob vetru.« O samem grebenu je še dodal: »Ogromen, brutalen in strašljiv. In sedaj preplezan!«

Smer po SV grebenu je tako četrta smer na goro Ulvetanna. Prvi so vrh leta 1994 po SV steni dosegli Norvežani Robert Caspersen, Sjur Nesheim in Ivar Tollefsen, leta 1996 so po severni steni na vrh prišli Caspersen, Tollefsen, Stein-Ivar Gravdal in Trond Hilde. Tretjo (Sound of silence) pa so leta 2009 po zahodnem grebenu preplezali Alexander Huber, Thomas Huber, Stephan Siegrist in Max Riechl.

Tako je, po Houldingovih besedah sodeč, padel »zadnji veliki vzpon«. Le zanj, ali nemara za celotno alpinistično srenjo?

Pripravil: Matevž Vučer
Vir: Planetmountain.com
Fotografije: Alastair Lee

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti