Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nova smer na Fitz Roy

sreda, 30. januar 2013, ob 16:49, Mitja Filipič, ogledov: 1449

PATAclimb: Flavio Daflon, Sergio Tartari (oba Brazilija) in Luciano Fiorenza (Argentina) so preplezali novo smer v severni steni  Fitz Roya


1300 metrsko smer Samba do Leao so v celoti preplezali prosto. Začeli so levo od smeri Tehuelche in preplezali devet novih raztežajev do police, ki vodi na Gran Hotel.
Od police so nadaljevali po novi smeri med smerjo Clinica de Aventura in The Hoser Chimney, kjer je nastalo še 11 novih raztežajev do SZ grebena. Tu so se za dva ali tri raztežaje priključili smeri The Hoser Chimney, prečili smer Afanassieff in nadaljevali po novi smeri desno preko strme stene proti vrhu, kjer je nastalo še osem novih raztežajev.
Nova smer ima v celoti 30 raztežajev, od katerih le dva nista prvenstvena, težave pa segajo do 6c.

V drugem delu smeri, med Gran Hotelom in SZ grebenom, prevladuje plezanje po ozkih počeh, v enem raztežaju pa je offwidth (6b+). Za smer so potrebovali tri dni, teden pred tem sta Fiorenza in Tartari že stala na Fitz Royu, in sicer po smeri Mate, Porro y Todo lo Demás.

Luciano Fiorenza je "stalni obiskovalec" Fitz Roya. V zadnjih treh sezonah je namreč preplezal že skoraj sto novih raztežajev v Fitz Royu, nove smeri je preplezal tudi v Aguji Guillaumet, Aguji Val Biois in Aguji de la Silla, kjer je preplezal novo smer Destreza Criolla.
Luciano sodi med najbolj aktivne plezalce novih smeri v Argentini, poleg že naštetih je pustil sledi tudi v Cerro Catedral (Frey), Cerro Lopez, Cochamó, Cerro Tronador pa še kje.

Tudi Sergio Tartari je pri svojih 51 letih in s svojimi več kot tremi desetletji aktivnega plezanja prava legenda brazilskega alpinizma. Plezal je že v Yosemitih, Maliju, Venezueli, Peruju, Painih, Cochamu, Pakistanu, ...

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker