Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolminsko vojašnico želijo plezalci

Delo - Blaž Močnik: Državne nepremičnine - Verjetno bodo objekt prepustili občini, ta pa še ne ve, kaj bo z njim

Tolmin – Država se bo predvidoma odpovedala še zadnji neuporabljeni stavbi nekdanje tolminske vojašnice. Od osamosvojitve propadajoči objekt bo dala občini, vendar lokalna skupnost namembnost šele išče.

Občina se je že pred dobrim letom zanimala pri obrambnem ministrstvu za 55 x 14 metrov velik objekt in za večje zemljišče v okolici, vendar do pred kratkim ni bilo odziva. Zdaj je država privolila v brezplačen prenos, vendar pod pogojem, da bo stavba služila javnemu namenu. Tamkajšnji plezalci vidijo priložnost za gradnjo gorniškega učnega centra, saj imajo zdaj na voljo samo 2,5 metra visoko balvansko steno, ki ne more zadovoljiti več kot sto plezalcev.

Zato pripravljajo projekt 12 x 12 metrov velike stene. »Z gradnjo večjega plezalnega centra bi imeli plezalci, gorska reševalna služba, jamarji in gasilci možnost vadbe z vrvjo in plezanja na višini vse leto. Ob povečanem navdušenju ljudi vseh starosti nad športnim plezanjem bi bil ta center tudi odlična turistična ponudba,« meni Peter Mrak iz tamkajšnje istoimenske plezalne šole.

Čeprav so plezalski navdušenci v podporo projektu že zbrali veliko podpisov različnih društev in institucij – tudi civilne zaščite, gasilcev in gorske reševalne službe –, bodo morali na končno odločitev še počakati, saj na občini razmišljajo, da bi zaradi primernosti lokacije v vojašnici, ki se je z leti spremenila v največjo tamkajšnjo obrtno-poslovno cono, tam uredili daljinsko ogrevanje za Tolmin. »Ta možnost zahteva predhodno študijo. Najprej moramo dobiti objekt v last, nato se bomo skupaj odločili, za kaj ga bomo uporabili,« je dejal direktor občinske uprave Davor Simčič.

Blaž Močnik 
 

  06.02.2013

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti