Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veter in nizke temperature prevarajo zimske planince

Dnevnik - Peter Lovšin: Pravilo, po katerem je treba po sneženju v gorah počakati tri dni, nato pa je hoja varna, je preveč poenostavljeno. Marsikaj je namreč odvisno od vetra in temperatur.

Kako pomembna sta pravilna oprema in znanje, kako se ob zdrsu v zasneženih gorah čim prej ustaviti, priča že preprost podatek. Pri zdrsu na zmrznjenem snegu z naklonom 42 stopinj že po 20 metrih dosežemo hitrost 70 kilometrov na uro, po 80 metrih drsenja pa čez 140 kilometrov na uro.

Prav zaradi zdrsov in nevarnosti snežnih plazov na policiji svetujejo redno preverjanje delovanja plazovne žolne in pregledovanje derez in cepinov. Vse našteto je poleg lopate in lavinske sonde nujna oprema za obisk gora pozimi, pravilna hoja in znanje, kako se v primeru padca zaustaviti, pa sta prav tako ključnega pomena.

Veter napiha sneg na skrita mesta

Franc Miš, predsednik kamniških gorskih reševalcev, pravi, da je pravilo, po katerem je treba po sneženju v gorah počakati tri dni, nato pa je hoja – vsaj kar zadeva snežne plazove – varna, preveč poenostavljeno. Tri dni namreč ni nekakšen univerzalni časovni interval, ki bi jamčil, da se je novo zapadli sneg že sprijel s snežno podlago. Če denimo pada suh sneg, po sneženju pa ne pride do otoplitve, lahko nevarnost plazenja traja tudi teden ali dva. V kolikor se ozračje po sneženju segreje, pa se novo zapadli sneg prej »usede« in sprime s podlago.

Druga nevarna okoliščina je lahko močan veter. Ta prenaša sneg tudi ko ne sneži, in ga odlaga v zavetrnih delih. Tako je lahko na določenih delih hribovja veliko napihanega snega, ki se lahko sproži, kar je zelo nevarno za vsakogar, ki vzpona z vsemi lokalnimi posebnostmi vred ne pozna kot lastni žep. Gorski reševalci zato svetujejo, da se gorniki, ki se v gore radi podajajo tudi pozimi, udeležijo tečajev, ki jih organizirajo reševalci ali planinska zveza. Tam se lahko podučijo tudi, kako s prerezom snežne odeje oceniti nevarnost plazenja.

Najbolj črna zima 2009/2010

Letošnjo zimo Miš za zdaj ocenjuje kot relativno »varno«. Izstopala je tragična nesreča Ruth Podgornik Reš, ki jo je zasul sneg, največ smrtnih žrtev (kar sedem) pa so snežni plazovi zahtevali med zimo 2009/2010. Po besedah Miša je hribolazenje (prav tako plezanje in turno smučanje) v snežnih razmerah v zadnjih letih vedno bolj priljubljeno. Reševalci pa z veseljem opažajo, da so planinci vedno bolje opremljeni, vzorno podučeni o nevarnostih in tudi vedno bolj pazljivi. »Če bi število nesreč raslo sorazmerno z vedno večjim številom ljudi, ki se pozimi odpravljajo v gore, bi bilo nesreč precej več. Tako pa opažamo, da se varnost gornikov izboljšuje,« razlaga Miš.

Na policiji nesreč v gorah ne delijo po letnih časih in različnih vremenskih razmerah, pojasnili pa so nam, da so slovenske gore v zadnjih petih letih zahtevale 101 življenje, lani 15. Skupno število vseh (ne samo smrtnih) nesreč v gorah se je lani povzpelo do številke 255. Nesreč je sicer še več, vendar statistike vseh niti ne beležijo. »Podatka o številu snežnih plazov in zasutih ljudi, ki se sami ali s pomočjo prijateljev rešijo izpod plazu, uradno ni, četudi je mogoče takšne zgodbe zaslediti na raznih omrežjih. Eden najbolj svežih podatkov je nedeljski (prejšnjo nedeljo, op. p.) plaz na Ratitovcu, ki je odnesel 4 pohodnike, ki so se na srečo z medsebojno pomočjo izkopali iz snega,« razlagajo na generalni policijski upravi.


Eden umrl, drugi se je rešil

Minulo soboto je na južni strani Begunjščice proti Prevali turnega smučarja pokopal plaz. Drugemu smučarju, s katerim sta se skupaj odpravila na turno smuko, se je uspelo rešiti in je izpod snega izkopal tudi prijatelja, ki pa je kljub temu zaradi hudih poškodb umrl. Iz centra za obveščanje in policije so sporočili, da so v nesreči, ki se je zgodila malo po 14. uri, posredovali gorski reševalci iz Radovljice, Tržiča in Jesenic ter tudi helikopter slovenske vojske za reševanje v gorah. mfr


Peter Lovšin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti