Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rabenstein – 3. tekma SP

PZS, Gorski športi: V nedeljo, 27. januarja - tekma za svetovni pokal v lednem plezanju

Na tretji tekmi SP UIAA 2013 v Italijanskem Rabensteinu sta tekmovala Janez Svoljšak (AO Kranj) in Tjaša Kosič (ŠPO/AO Jesenice). Mednarodni sodnik Andrej Pečjak je bil predsednik sodniške žirije, v dneh pred tekmo pa je v istem kraju vodil tudi usposabljanje za mednarodne sodnike.

Tjaša je nastopila na svoji drugi letošnji tekmi svetovnega pokala UIAA 2013, drugo tekmo v Saas Feeju je zaradi bolezni izpustila. Tokrat se je uvrstila v polfinale. V težavnosti je zasedla 18. , v hitrosti pa 15. mesto. Janez je tokrat ostal izven polfinala.
V težavnosti sta zmagala Markus Bendler (AUT) in Angelika Rainer (ITA), v hitrosti pa sta zopet bila najboljša Rusa Maxim Tomilov in Maria Krasavina.
Celotni rezultati: UIAA.

O tekmi je Andrej Pečjak dejal: »Tja sem z ekipo prispel že v četrtek, ker sem imel tečaj za nove sodnike. Tekmovališče je bilo lepo pripravljeno, ekipa odlična, tekma pa je potekala brez težav. Finalni del je bil zelo razburljiv, ker bil vsak naslednji tekmovalec oz tekmovalka boljši in so "sanjski teki" kar padali eden za drugim. Ko je zmagala domačinka Angelika Rainer, mislim, da se je vpitje in zmagoslavje slišalo prav do 40 km oddaljenega Merana. Res dobro vzdušje in navijanje publike se je nadaljevalo tudi pri prvem moškem vrhu, ki ga je dosegel Park Hee Yong iz Koreje, ki se je po doseženem vrhu povzpel še na drog, kjer je visel zadnji sodček in se od tam vrgel na glavo dol.
Vsi smo bili prepričani, da je Park zmagal, ker je dosegel vrh več kot dve minuti pred iztekom sicer kratkega časa 9 minut, vendar pa je Maxim Tomilov z neverjetno hitrostjo in močjo dokazal, da gre še hitreje.«

In še o dobri ideji za popularizacijo športa: »Petkovo slovesno odprtje tekme svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA je potekala na glavnem trgu v Meranu. Tam so zgradili 12 m visok ledni stolp, sestavljen iz blokov ledu, po katerem so organizatorji priredili večerno paralelno tekmo najboljših osmih v svetovnem pokalu. Dirka je bila res atraktivna in je pritegnila veliko pozornosti. Morda je to dobra ideja za popularizacijo športa, ker lednih blokov ni tako težko zamrzniti in sestaviti v stolp.«

Pripravila: Zdenka Mihelič 

27.01.2013

 

Na prvi tekmi SP UIAA 2013 v Cheongsongu v Koreji je nastopila le Tjaša Kosič, ki je dosegla 29. rezultat v težavnosti, v hitrosti, ki je njena adut, pa 13. mesto.
Janez Svoljšak je isti konec tedna tekmoval v Saas-Grundu na prvem mladinskem svetovnem prvenstvu v tekmovalnem lednem plezanju in dosegel v težavnosti izvrstno 3. mesto.
Na drugi tekmi SP UIAA 2013 v Sas Feeju so si naši tekmovalci priplezali Janez Svoljšak 20., Nastja Davidova 22. in Joži Pavlič 48. mesto.
V Saas Feeju sta Nastja in Joži debitirala na tekmah svetovnega pokala, Janez pa se je uvrstil v polfinale (kar mu je letošnji cilj), v katerem je plezal odlično in dosegel višino, ki bi mu ob nekoliko večji natančnosti prinesla deveto mesto. Pri premagovanju lesene strukture je s cepinom udaril rdečo črto in izjemen rezultat se je korigiral na končno dvajseto mesto v polfinalu.

Naslednja tekma bo v Romuniji 7.-9. februarja 2013.


Tekma SP Rabenstein|Facebook

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti