Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trije mrtvi reševalci: uradno poročilo ÖBRD

Bergrettung.at: glede na razmere, ko se je trojica ponesrečenih podala na turno smuko ob četrti stopnji nevarnosti plazov, so se pojavile diskusije in vprašanja povezana s tem dogodkom. Avstrijska gorska reševalna služba (ÖBRD) sedaj podaja uradno stališče o tej nesreči.

Služba za zaščito pred plazovi dežele Koroške je za dan nesreče in še posebej za območje kjer se je nesreča zgodila, napovedala 4. stopnjo nevarnosti (velika nevarnost plazov). Izbrana pot vzpona trojice je vodila preko zmerno strmih območij, kjer bi lahko s smiselnim izborom poti ves čas ostali v položnejšem svetu z naklonino nižjo od 35º.

Strokovna podlaga: Zelo pomemben - ključen dejavnik za preprečitev nesreč povezanih s snežnimi plazovi je naklonina terena.

Splošna pravila: pri povišani stopnji nevarnosti snežnih plazov je terene, ki so strmejši od 35º potrebno obravnavati s previdnostjo. Vendar pa je področje kjer se je zgodila nezgoda, ogroženo daleč od zgoraj, odmaknjeno nad potjo vzpona in ima naklon do 42º. Ta dokaj strma in zaradi tega nevarna področja je pri četrti stopnji nevarnosti plazov nujno upoštevati.

Iz nepoznanega razloga trije smrtno ponesrečeni reševalci tega niso storili. Objektivno - z vidika trenutno veljavnega strokovnega vedenja, so se reševalci s svojim izborom poti, pri tako visoki nevarnosti plazov, napačno odločili glede poteka svoje poti ko so prispeli v Nordkessel, ki vodi proti vrhu Mittagskofela. Ta napačna presoja jih je na koncu stala življenja.
Plaz se je sprožil približno 270 metrov (!) nad njimi, z veliko verjetnostjo »daljinsko« ter zajel celotno območje in jih pokopal pod seboj. Šlo je za zelo veliko površino pobočja, kjer se je snežna gmota odlomila daleč nad mestom kjer se je takrat nahajala trojica. Kljub temu niso imeli možnosti, da bi snežnemu plazu ušli stransko, saj se je plaz gibal z izjemno hitrostjo.

V nesreči je izgubil življenje tudi vodja gorske reševalne postaje Lesachtal, ki je v povprečju letno opravil več kot 80 turnih smukov (samo v tej regiji) in je poznal to področje kot svoj lasten žep. Še posebej za nas gorske reševalce naj bo odločitev naših treh kolegov, kljub 4. stopnji nevarnosti iti na turno smuko, ostro opozorilo. Zelo izkušeni gorniki se pogosto zanašajo na lastne izkušnje in ocene.

Ocenjevanje nevarnosti snežnih plazov je in ostaja ugibanje. Je vedno povezano z negotovostjo. V tem primeru se je končalo s tragedijo. Preiskava pooblaščenih strokovnjakov in gorske policije še vedno poteka, kot to zahteva zakon, kadar je v gorah nekdo mrtev ali ranjen.

Z globokim sočutjem in žalostjo, naše sožalje družinam, sorodnikom in prijateljem treh preminulih.

Poziv
Mednarodne gorniške organizacije, vse turne smučarje, kombinirane smučarje, pohodnike (na smučeh, deskah ali krpljah) naprošamo, da vselej in vedno pred odločitvijo za turo temeljito raziščejo in premislijo o nevarnosti plazov. Eden od ključnih dejavnikov pri tem je neklonina terena po katerem bi naj šli, kot tudi naklonina terena, ki leži (deloma tudi daleč) nad izbranim območjem, ki je sprva videti kot varno.

Nihče naj ne zapušča varnih zimskošportnih površin (smučišč), če se pred tem ni podučil o nevarnostih ki pretijo in ima s sabo vso potrebno opremo ter znanje. Naši trije, sedaj mrtvi reševalci iz Lasachtala so bili v tem smislu primerno opremljeni, tako kot predpisujejo trenutni normativi.


Franz Lindenberg, ÖBRD-predsednik (avstrijska GRS), Otmar Striednig, ÖBRD-deželni vodja Koroške, Mag. Robert Weiss, ÖBRD-pravnik, Dr. Gernot Konoltschnig in Gerald Lehner, ÖBRD-stiki z javnostjo.

Vir: povzeto po ÖBRD

Kleine Zeitung: Reševalci umrli v plazu

Kleine Zeitung: To je tragedija (video)

Slovenske novice/G-L: Snežna plazova odnesla sedem življenj

Slo. novice: V plazu umrli trije pohodniki


ÖBRD  žaluje za tremi reševalci

Mrtve proti večeru prepeljali v dolino
Za plaz se ni vedelo dokler zasute reševalce niso pogrešili svojci, saj ti niso prispeli tja kamor so bili namenjeni. Po tem so sprožili akcijo iskanja.

Pri iskanju - preletih helikopterjev policije in reševalcev  so na področju Mittagskofla odkrili velik snežni plaz. Trije reševalci so bili dobro opremljeni, njihove žolne (LVS) so bile vključene. V helikopterju so se nahajali tudi reševalni psi. Ti so našli mrtve v nekaj minutah. Reševalci in policisti-alpinisti so izkopali ponesrečene kolikor je bilo mogoče hitro. Klub temu jim ni bilo več pomoči. Mrtve so prepeljali v dolino v petek pozno popoldan.

V iskalni akciji je sodelovalo 40 reševalcev našega okrožja Ortsstellen Lesachtal, Kötschach-Mauthen, Oberes Drautal in Hermagor, skupaj z reševalnimi psi. Ob tem so sodelovali tudi gasilci in policisti-alpinisti. V akciji so sodelovale tudi tri posadke helikopterjev (helikopterske enote reševalcev).

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti