Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najuspešnejši v letu 2012

V sredo, 23. januarja, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem ...


... za leto 2012, to so: Tina Di Batista (alpinistka), Luka Stražar in Nejc Marčič (alpinista), Mina Markovič (športna plezalka) in Domen Škofic (športni plezalec).

Številne prisotne je na začetku pozdravil predsednik PZS Bojan Rotovnik. V nagovoru je vsem prejemnikom in vsem, ki stojijo za njimi ter jih vzpodbujajo, da vztrajajo na poti alpinizma in športnega plezanja, čestital in se jim tudi zahvalil. Zaželel jim je uspešno leto in da bi dodatno motivirani svojo pot in uspehe še nadgradili. Predsednik Rotovnik je zbrane povabil tudi na številne dogodke, ki bodo pripravljeni ob letošnji 120-letnici slovenske planinske organizacije, ki jo praznuje Planinska zveza Slovenije.

Namen izbora je predvsem ocena in ovrednotenje najkvalitetnejših alpinističnih vzponov in vrhunskih športnoplezalnih dosežkov ter širši javnosti predstaviti najboljše dosežke naših alpinistov in športnih plezalcev.

»Pri alpinizmu je za leto 2012 značilno, da je glavno vlogo alpinistične aktivnosti dokončno prevzela nova generacija mladih slovenskih alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih trendov. Pravzaprav ga soustvarjajo in tudi spreminjajo. Logično in spodbudno. Leto 2012 sta zaznamovala še dva dogodka. Dve nominaciji in kasneje podelitev prestižne nagrade Zlati cepin slovenski navezi za enega najvidnejših svetovnih alpinističnih dosežkov v letu 2011 ter ustanovitev slovenske mladinske alpinistične reprezentance, s katero Komisija za alpinizem (KA) PZS začenja nov pristop pri podpori mladih perspektivnih alpinistov,« je dejal načelnik KA PZS Miha Habjan.

Športno plezanje: »Slovenija s svojimi tekmovalnimi uspehi vsekakor ohranja status ene izmed najmočnejših ekip v članski konkurenci na svetu, prav tako to velja za mlade plezalce, ki neusmiljeno trkajo na vrata svojih starejših plezalcev, ki so še nedolgo nazaj bili njihovi vzorniki. Mini Markovič je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v balvanih pa je osvojila četrto mesto. Zaradi poškodbe ni nastopila na svetovnem prvenstvu, a skupno je v svetovnem pokalu kar devetkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Poleg nje je na odru za zmagovalce trikrat stala še Maja Vidmar. V moški konkurenci so v letošnji sezoni prišli do izraza zlasti mlajši tekmovalci, med katerimi je treba posebej omeniti letošnjega evropskega mladinskega prvaka Domna Škofica. V Atlanti mu je prvič v karieri uspel preboj v finale svetovnega pokala. Skupaj z Urbanom Primožičem, ki je prvič v finalu stal ob koncu lanske sezone, tako tvorita nov up slovenskega moškega športnega plezanja,« je dejal načelnik Komisije za športno plezanje PZS Borut Kavzar.

Najuspešnejši v letu 2012
• alpinistka v letu 2012 je Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica).
• alpinista sta naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO Radovljica).
• najperspektivnejši alpinist je Tadej Krišelj (AO Kamnik).
• športna plezalka je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
• športni plezalec je Domen Škofic (ŠPO Radovljica).

Nagrade na posebne dosežke v alpinizmu so prejeli: Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), Urban Novak (AO PD Kamnik).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in evropskem mladinskem pokalu ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant (PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Anže Peharc (ŠPO Tržič), Jure Raztresen (PK Škofja Loka), Tim Unuk (PK Laško) in Gregor Vezonik (AK Ravne).

Priznanje za vrhunske dosežke na tekmovanjih v športnem plezanjuje je prejela Maja Vidmar (PK Škofja Loka).

Komisija za športno plezanje PZS je prvič podelila priznanje tudi trenerjema najuspešnejše športne plezalke in plezalca, to sta: Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Mine Markovič in državne članske reprezentance, ter Uroš Grilc (ŠPO Radovljica), trener Domna Škofica.

Pripravila in fotografirala: Zdenka Mihelič 

23.01.2013


• KA: Obrazložitve za priznanja
• KŠP: Obrazložitve za priznanja
• KA: Ocena  2012
• KŠP: Ocena 2012


Izjave

O zadovoljstvu nad prejetim priznanjem in svojo sezono 2012 je najuspešnejša alpinistka Tina Di Batista, ki je ta naslov prejela že več kot petkrat, dejala: »Podeljeni naslov najuspešnejše alpinistke mi pomeni priznanje za lanske uspehe, čeprav sem imela še večje načrte, a sem jih v usklajevanju časa, vremena, družine, prilagodila. Na odpravi v Kirgiziji pa sem, prav tako vsi soplezalci, izkoristila ves čas za plezanje. O tem bi se zahvalila Komisiji za alpinizem in PZS, da me še vedno podpirata in hčerkinima babicama, ki pomagata pri čuvanju Ule. Cilji za letos: čez 14 dni se odpravljam v Patagonijo, nato pa so čez leto vezani načrti večinoma na švicarske Alpe in gorstva blizu Evrope.«

Luka Stražar, Nejc Marčič, najuspešnejša alpinista za 2012, ki sta lani prejela prestižno in najvišjo nagrado v svetu alpinizma, Zlati cepin, tudi v letu 2012 nista počivala, ampak sta dokazala, da je šla svetovna nagrada v prave roke. Oba sta člana Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR). Na slovenski alpinistični odpravi Janak 2012 v Himalajo sta preplezala novo prvenstveno smer Modri dirkač. Nejc je v imenu obeh pravil: »Sezona je bila dobra, upam, da bo druga - letošnja - pa še boljša. Zase pa si želim še kaj več preplezati v skali. Nagrada me ne bo motivirala za naprej, saj ne plezava zaradi nagrad, slediva svoji glavi in željam. Lepo pa je biti na vrhu. Z Luko sva se dobro ujela, fajn soplezalec je, hiter. Letos se oba vračava v Himalajo, in sicer s SMAR-om, trenutno čakamo dovoljenje za dostop do območja.

Najperspektivnejši alpinist za 2012 Tadej Krišelj je trenutno na odpravi v Patagoniji (skupaj z Luko Krajncem, s katerim je minuli teden preplezal novo prvenstveno smer na Fitz Roy, poimenovala sta jo The Real Kekec. Tadej je tudi član SMAR.

Mina Markovič, najuspešnejša športna plezalka v 2012, je ta naziv prejela tretjič zapored. »Današnji dan je zaključek sezone 2012, ki je bila nadvse uspešna. Tako kot lani težko kaj dodam, rezultati povedo sami. Še vedno pa imam veliko motivacijo svoje plezanje še nadgraditi. Priprave na novo sezono so že v polnem teku. S trenerjem sva konec leta naredila plan 2013 in bom tako kot v 2012 nastopala v težavnostnem in balvanskem plezanju. Cilji so visoki. Kmalu se odpravimo na priprave tudi v tujino, sredi marca pa se že začne tekmovalna sezona svetovnega pokala - s prvo balvansko tekmao na Kitajskem.«

Domen Škofic, najuspešnejši športni plezalec v 2012, je to nagrado prejel prvič. V 2012 je tekmoval med mladinci in med člani. Dosegel je odlične uspehe. »Naziva najuspešnejši športni plezalec v 2012 nisem pričakoval, saj nisem pričakoval niti nominacije. Vesel pa sem in je zame to priznanje za uspešno delo, uspešno sezono. Upam, da bo letošnja pa še boljša.«

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti