Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.01.2013

Prvenstvene smeri doma in v tujini

Smučanje in gaženje sta trenutno najpopularnejši dejavnosti v naših gorah. Snežne razmere še naprej terjajo previdnost, na kar nas opozarjajo nesreče minulega tedna. Stene so polne pršiča, slapovi večinoma tečejo, bolj ugodne razmere se najdejo v tujini. Kljub temu se je dogajalo marsikaj tudi v naših gorah.

Patagonija

Dobili smo informacije o vzponih Luke Krajnca (AO Celje Matica) in Andreja Grmovška (AO Kozjak Maribor), ki sta jih opravila še v času praznikov. Pred novim letom sta najprej poizkusila v smeri Raiders of the storm (VII, 7c, A2, 1200 m). Stena je bila najhitreje preplezana v devetih dneh, sama pa sta si zadala cilj priti do njenega roba v dveh. Po obetavnem začetku jima je načrte prekrižalo slabo vreme in morala sta obrniti sredi drugega dne plezanja, po opravljenih 700 metrih smeri. Sledilo je obdobje slabšega vremena, nato pa poizkus prečenja vseh treh stolpov Paine. Vseh treh stolpov zaradi neugodnih razmer nista uspela povezati, uspelo pa jim je prvo prečenje obeh vrhov Torre Norte in prvenstvena smer na njegov severni vrh. Smer sta poimenovala Zuko traverse (V, 5.10+, 650 m). Andrej se je nato vrnil v Slovenijo, Luka pa je nadaljeval z odpravo.
S Tadejem Krišljem (AO Kamnik) sta opravila prvenstveni vzpon, o katerem smo že pisali. Očitno pa jima po The Real Kekcu še ni zmanjkalo energije. Prejšnji teden sta opravila tretji prosti vzpon ˝fair means˝ vzpon po JV razu Cerro Torreja, naravni liniji bivše Maestrijeve smeri. Smer iz leta 1970 je, gledano z vidika etike, dolgo časa predstavljala skrajno mejo tehničnega plezanja. Številni Maestrijevi svedrovci, so namreč precej razvrednotili težavnost in doživljanje stene. Vrh so po tej smeri lahko dosegli tudi alpinisti, ki gori sicer ne bi bili dorasli. Prva, ki sta smer preplezala brez uporabe svedrovcev, razen na sidriščih, sta bila Hayden Kennedy in Jason Kruk, druga dva pa David Lama in Peter Ortner, Lama prosto.

Ledno plezanje

Dolina Mrzle vode v zahodnem delu Juliskih Alp premore kar nekaj lepih in strmih lednih linij. Očitno so vode tam res mrzle, saj je bilo to zimo v njej preplezanih že več slapov. Nazadnje sta Mrzle vode obiskala Dejan Koren (AO Vipava) in Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina). V soboto sta preplezala prvenstveno smer Gladiator in jo ocenila s  IV, M7-, WI 6, X, R, 205 m.

Iz dolomitov prihajajo novice o dobrih lednih razmerah v okolici Sappade. Člana AK Vertikala sta plezala Diagonalo (WI 4, 100 m), Spechio di Biancaneve (WI 3+/4, 280 m) in Futuro (WI 4+, 150 m).

Sašo Gjergjek (AAO) je obiskal dolino Cogne v zahodni Italiji, ki je znana po številnih slapovih. Slovesu primeren je tudi obisk, saj v njej srečamo plezalce iz različnih delov Evrope in miru v bolj poznanih slapovih ne bomo našli. Dolina je precej suha s snegom, hkrati pa mrzla ter bogata z ledom.  Sašo je s soplezalcema plezal slapove do zgornje tretje težavnostne stopnje.

Člani ČAO so plezali v Tamarju Centralni slap (WI 4+).

Gregor Malenšek in Neda Podergajs (oba AO Ljubljana Matica) sta plezala v Maltatalu. Splezala sta Katedralo (WI5, 300 m). Poleg njiju je na tem področjju plezalo več slovenskih navez.

V Rabsteinu je potekala 3. tekma SP v lednem plezanju. Tjaša Kosič je dosegla v 18. mesto v težavnosti in 15. mesto v hitrosti. Janez Svoljšak se tokrat ni prebil do polfinala.

Raduha, Planjava

Eden redkih vzponov, ki ni bil opravljen v ledu, se je odvijal v Raduhi. Alen Vojkar in Matej Mučič (oba AO Kamnik) sta plezala smer ZZ. V smeri je prevladoval nepredelan sneg, kar je precej podaljšalo njun vzpon. Smer sta v teh razmerah ocenila z M5-6, 125 m.

V Planjavi je Jurij Rous s soplezalci plezal Wisiakovo grapo (II-III/2, 500 m).

Rdeči rob

Tine Cuder (AO Bovec) in Nejc Kurinčič (Soški AO) sta v steni Rdečega roba nad Tolminko, splezala prvenstveno smer Pastirska (IV, 4, M6+, 500 m). Komentar Tineta po opravljenem vzponu: »Sem pričakoval, da bom za kosilo že doma. Nisem si mislil, da je na tminskem možno splezat kaj takega…« Kdor išče, najde smer tudi v trenutnih razmerah in na takšnem manj znanem območju. >... več
 

Najuspešnejši v letu 2012

V Domžalah je potekala podelitev nagrad najuspešnejšim alpinistom in alpinistkam ter športnim plezalcem in plezalkam v letu 2012. Za dosežke v alpinizmu so nagrade dobili Tina Di Batista, Luka Stražar in Nejc Marčič. V športnem plezanju sta nagrado dobila Mina Markovič in Domen Škofic. Namen izbora je predvsem ocena in ovrednotenje najkvalitetnejših alpinističnih vzponov in vrhunskih športnoplezalnih dosežkov ter širši javnosti predstaviti najboljše dosežke naših alpinistov in športnih plezalcev. V preteklem letu so bili dosežki v alpinizmu in v športnem plezanju na visoki ravni. Zlati cepin v alpinizmu in zmaga v SP športnega plezanja, sta le del številnih uspehov v teh dveh panogah. Naj bo avanturizma, prvenstev in zmag, polno tudi to leto.

  

► Delikatno plezanje v Gladiatorju. Vir: Dejan Koren

1 komentarjev na članku "AN - 29.01.2013"

Luka Krajnc,

Hayden Kennedy in Jason Kruk SV raza na Torre nista splezala prosto, prav tako kot tudi midva smeri nisva preplezala prosto. Za prosto plezanje je že v spodnjem delu potreben obvoz po levi (kot je to storil Lama (8a)) mimo A1 poči, ki smo jo med drugim plezali Kennedy in Kruk, ter Tadej in jaz. Mogoče bi podrobnejše branje zgodovine in kakšna preverjena informacija pripomogla k točnosti novic.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti