Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Paine 2012-13

Člana odprave: Andrej Grmovšek (13.12.12-13.01.13) in Luka Krajnc (...12.12 do 13.02.13)
11. januarja se Luka premakne v argentinsko Patagonijo,  kjer nadaljuje s plezanjem s Tadejem Krišljem.

Tokrat se na skrajni jug Amerike podajava Luka Krajnc in Andrej Grmovšek. Plezala bova v nacionalnem parku Torres del Paine. Najin glavni cilj bodo predvidoma vzhodne stene Stolpov, sicer pa bova cilje prilagajala predvsem muhastim patagonskim vremenskim razmeram.


15.12.12 Odprava Torres del Paine se je pričela
V četrtek sem na dunajskem letališču oddala Andreja in Luko Krajnca, ki se odpravljata novim plezalnim dogodivščinam naproti.
Tokrat se je Andrej navdušil nad plezalno odpravo, ki ga je popeljala preko Argentine, na jug Čila, v NP Torres del Paine, ki slovi po svojih markantnih stolpih.
Popestreno dogajanje se je pravzaprav pričelo že takoj na začetku potovanja, na Dunaju, kjer bi Andrej in Luka skoraj ostala brez izdanih kart. Ker je njun let potekal s postankom čez ZDA, sta ob oddaji prtljage izvedela, da kljub temu, da nimata z vstopom v ZDA čisto nič, potrebujeta ESTO.

Šok in malo živčnosti ter realizacija, da ju morda ne spustijo na letalo je rešila res izredno prijazna uslužbenka na letališču, ki je v ESTA bazi poiskala njuni vlogi ter ju sprintala. Neverjetno! K sreči sta imela oba še veljavno dvoletno ESTO, drugače bi ostala v Evropi ... Zaradi vse zmede z ESTO so jima pri oddaji prtljage na koncu še nekako "pozabili" zaračunati dodatni kos prtljage, a pri tem se ni nihče preveč pritoževal.
Po več kot 30 urah sta le priletela v Buenos Aires, čakal pa ju je še en notranji let v El Calafate, a na koncu se je zapletlo pri prtljagi. Ena Lukova torba ni prišla v Calafate, kasneje pa bi jo naj poslali čisto preveč na jug, v kraj Ushuaia... Tako da fanta sedaj nabirata moči v dragih El Calafatih in čakata na izgubljeno prtljago. Pestro, ni kaj.
Takoj ko se prtljaga prikaže gresta na jutranji avtobus za Puerto Natales, ki je že v Čilu ter proti NP Torres del Paine, kjer trenutno vladajo zimske temperature okoli ničle in nič kaj prijetno vreme.
Srečno!

Slika s skoraj kičastimi barvami iz El Calafatov je s openwalls.com >>>

23.12.12: Pod stolpi Torres del Paine

Med čakanjem v Calafatih sta Andrej in Luka odkrivala lokalno sceno in prebila nekaj časa na bližnjih odkritih balvančkih. Po že xy klicu letalske družbe so jima le sporočili, da prihaja izgubljen kos Lukove prtljage v Calafate. Dokler nista imela prtljage v rokah, nista verjela ponovnim obljubam, ki so se v tednu dni tolikokrat izkazale za neresnične.
Premik pod hribe nekaj sto mklilometrov  bolj južno je potekal hitro, prav tako tudi premik pod stolpe. Vreme je še vedno precej spremenljivo, s precej nizkimi temperaturami ter občasno močnejšim vetrom. Padavine pridejo in gredo, upata pa, da bo vmes vsaj kakšno okno ugodnega vremena, ki ga bosta skušala izkoristiti.
Do nadaljnjega ...


03.01.13: Vmesne prekinitve ...

Ker me je Andrej v vsem tem času uspel poklicati trikrat, a to po nekaj deset sekund, preden je linijo prekinilo, nimam kaj veliko za napisat.

Najnovejša novica je, da sta se Luka in Andrej danes, 3. 1. uspela v redu vrniti iz sten. Za naslednje dni je že napovedano vse slabše vreme, ki bo dobilo svoje neugodne razsežnosti v prihajajočih dneh.
Tokrat bi naj fantoma uspelo preplezati na prvi stolp, začrtano prečenje vseh stolpov sta zaradi obilice snega zaključila na tem stolpu. Ob prejšnji vremenski luknji pa sta uspela preplezati polovico smeri Riders on the Storm, a glede na podane drobce iz pogovora, bi naj za kaj več vmes prišlo zdravje, vreme in razmere. Ker je za to soboto napovedanih debelih 40 cm snega, ves čas pa se zraven meša še orkanski veter, menim, da je bilo to, to.
Kaj več bosta pa zapisala fanta, ko se vrneta v civilizacijo, z bolj točnimi podatki.

Do nadaljnjega torej ...

03.01.2013

Vse novice o odpravi


gore-ljudje.net: Paine 2012-13

03.01.13: Vmesne prekinitve ...

23.12.12: Pod Torres del Paine

15.12.12: Odprava Torres del Paine se je pričela

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti