Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalec, ki je pomagal ranjencu, zdrsnil v smrt

Delo - Mirko Kunšič: V sredo okoli poldneva se je v Brani poškodoval Aleš Janžekovič - Med reševalci je bil tudi Janez Plevel, ki ga je ob 22.45 kloža odnesla v globino

KAMNIŠKO SEDLO, 18. januarja - V strmini severne stene 2252 metrov visoke Brane, je sinoči ob 22.45 kloža spodnesla derezi 40-letnega Janeza Plevela iz Kamnika. Omahnil in zdrsel je na celjsko stran in se ubil. Izkušeni alpinist in gorski reševalec postaje GRS Kamnik je bil v prvi skupini šestnajstih gorskih reševalcev, ki so po 18. uri odšli, z vso potrebno opremo, pomagat domžalskemu alpinistu, 26-Ietnemu Alešu Janžekoviču.

Aleš Janžekovič, alpinist AO Domžale je že dopoldne plezal Domžalsko grapo v severni steni Brane. Ko je pod vrhom izplezal iz smeri, se je namenil v lepem vremenu še na vrh. Toda okrog 12. ure gaje »pobrala« manjša kloža. Med zdrsom in kotaljenjem si je z derezama poškodoval obe nogi. Sam je nemočen ostal v strmini. Njegove klice na pomoč sta slišala plezalca, ki sta bila v eni od smeri Brane. Trudila sta se, da bi Janžekoviču pomagala, nudila sta mu prvo pomoč, a ga nista mogla spraviti na varno. Zato pa sta na Kamniškem sedlu (1903 metrov) naletela na Janeza Slokana, kamniškega gorskega reševalca, ki je bil na kondicijskem pohodu.
Ta je takoj, ob 17.20, po radijski postaji obvestil dežurnega policista kamniške policijske postaje o nesreči alpinista v Brani. Sam je vzel več odej iz zimske sobe in se napotil k ponesrečenemu Alešu.

Kamniški gorski reševalci so se hitro zbrali. Že nekaj po 18. uri so se v dveh skupinah odpeljali do Kamniške Bistrice. Šestnajsterici sta se pridružila tudi dva policista gorske policijske enote iz Kamnika in zdravnik, dr. France Malešič.

Do 22. ure so bili vsi gorski reševalci pri koči na Kamniškem sedlu. Reševanje je vodil inštruktor Janez Kosec. Ker je Slokan sporočil, da ranjenega zebe, so se reševalci odločili, da k njima napotijo skupino štirih reševalcev z vestoni in tehnično opremo. Nato bi se dokončno odločali, ali bo nujen nočni transport, ali pa še lahko počakajo jutro in pilote helikopterja letalske policijske enote.
Kot prvi je prečil strmo pobočje alpinist in gorski reševalec Janez Benkovič. Sto metrov zadaj mu je sledil Janez Plevel, ki so ga po opravljenem pripravništvu leta 1983 sprejeli med reševalce. Za njim pa sta zapikovala dereze in konico cepina v strmino še dva reševalca. Vsi so se zavedali nevarnosti in si v siju čelnih svetilk dopovedovali, da morajo premisliti vsak korak.
Pri tem pa je Plevel ob 22. 45 stopil v kložo, ki mu je spodnesla obe nogi in z njo vred je začel drseti proti Okrešlju. Prijatelji so mu nemočni vpili, naj se zaustavlja s cepinom. Ko se jim je zdelo, da bo Janezu to le uspelo, je sij njegove luči izginil v globino. Zadnja dva sta se umaknila, Benkovič pa je nadaljeval prečenje do ranjenega Aleša in reševalca, ki je bil pri njem.
Vodja reševanja je (po posvetu z reševalci - op.o.) takoj odločil, da zbudijo štiri vrhunske alpiniste in njihove člane GRS, Jegliča, Kara, Prezlja in Nadvešnika. Z avtomobilom so jih odpeljali v Logarsko dolino, od koder so odšli proti Okrešlju in pod steno Brane. Davi ob 3.15 so našli prijatelja pod steno. Žal mu niso mogli več pomagati.

Kamničani so o padcu obvestili tudi kolege postaje GRS Celje. Enajst reševalcev je odšlo po pokojnega Plevela. Pripravili so ga za transport s helikopterjem.
Zjutraj sta pilota LPE MNZ z Brnika zaradi megle poletela z velikim helikopterjem instrumentalno in že pred 9. uro pristala v bližini ponesrečenega Aleša Janžekoviča. Njega, zdravnika in dva reševalca sta odpeljala v Ka-mniško Bistrico in nato poletela še do Okrešlja po ponesrečenega gorskega reševalca, ki je v želji, da pomagal, sam zdrsnil v poledeneli strmini.
Ko smo govorili z reševalcem Matjažem Ravnikarjem, ki je tudi član gorske enote policije, nam je povedal, da so razmere v gorah izredno slabe. Vse je ledeno in ker sneg ni sprijet, drčijo klože in ena teh je sinoči že v temi presenetila izkušenega alpinista Janeza Plevela. Med prečenjem strmine je ni mogel videti.
Naenkrat je bilo vsega konec.

MIRKO KUNŠIČ
 

  19.01.1996


Arhiv planID

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti