Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Usodna privlačnost Krna, obsijanega z luninimi žarki

30.12.1996

ponedeljek, 30. december 1996, ob 14:20, Boris Štupar, ogledov: 1715

Delo (1996) - Mirko Kunšič in Katja Roš: Potem ko je med vzponom na 2244 metrov visoki Krn v petek umri kobariški planinec 39-letni Boris Ivančič, je bil nedeljski polnočni vzpon usoden za tri furlanske planince - Nemogoče vremenske razmere

KRN, 29. decembra - Za šest italijanskih planincev, ki so minulo noč v siju polne lune okoli 20. ure nad vasjo Krn začeli nočni vzpon na 2.244 metrov visoki Krn, se je nočna avantura končala tragično. Trije od furlanskih planincev, 37-letna Alessandra Loni Matta iz Manzana ter 36-letni Paolo Guniero iz Fagagne in 29-letni Piergiovanni Rusian iz Humina, so približno na istem mestu kot v petek oziroma dva dni prej pokojni kobariški planinec Boris Ivančič na ledeni plošči zdrsnili in omahnili navzdol po dnu strme Krnove grape.

Gorski reševalci s Tolmina so pokojne našli približno na istem mestu kot v petek ponesrečenega Kobaridca, torej nad Kožljakom na višini 1.500 metrov oziroma 700 višinskih metrov nižje od kraja zdrsa pod Gomiščkovim zavetiščem. Reševalna akcija, ki se jo je udeležilo 17 članov GRS iz Tolmina, vodili pa so jo načelnik Janko Koren ter inštruktorja GRS Ivan Čufer in Vlado Lukman, je trajala od 4. do 9. ure zjutraj.

Po podatkih Gorske reševalne službe so letos reševalci iz naših gora prinesli in pripeljali že 37 mrtvih, veliko več kot leta poprej. Pavel Podobnik, ki skrbi za te podatke, pravi, da so bili slovenski gorski reševalci že v 158 akcijah, za katere so porabili več kot deset tisoč ur. GRS še enkrat svetuje obiskovalcem gora previdnost in dobro opremo, brez katere so zimski pohodi lahko zelo tvegani.

Komisija UNZ Nova Gorica je tudi že sestavila potek tragičnega dogodka. Šesterica prijateljev se je z osebnimi avtomobili pripeljala na planino Kuhinja nad vasjo Krn, nato pa se, bili so dobro opremljeni za težaven vzpon, podala proti vrhu gore. Okoli 24. ure je prva trojica prišla do bivaka na višini 2228 metrov. Eden je pogledal v bivak, druga dva pa sta čakala prijatelje. Nenadoma je 31-letni Marco opazil, da proti dolini drsi luč, hkrati pa je zaslišal klice, ki jih zaradi močnega vetra ni razumel. Zato se je odpravil proti zaostali trojici, za njim pa sta sestopila tudi njegova prijatelja. Ko se je približal drugi skupini, je Marco zagledal le dve prijateljici. Piergiovannija ni bilo, zato je sklepal, da je videl njega, ko je drsel po grapi navzdol. Le nekaj trenutkov za tem je mimo njega zdrsnil Paolo. Nemogoče je reči, ali je Alessandra skušala Paolu pomagati, ali jo je ta med drsenjem zadel, vsekakor pa je v globino odneslo tudi njo. Preživela trojica je takoj začela sestopati in okoli četrt na dve je ob vznožju grabna, v bližini planine Zaslap, na višini približno 1450 metrov našla svoje prijatelje mrtve.

Preživela trojica je povedala, da so bili tudi ponesrečeni pogosti obiskovalci planin. Vsi so bili opremljeni z derezami, cepini in čelnimi svetilkami. Za nočni vzpon so se dobro pripravili, zanj so se dogovorili že pred časom, posvetili pa so ga spominu na prijatelja, ki se je letos ubil v dolini Aoste. Ob tem je treba še dodati, da so bile vremenske razmere med njihovim vzponom zelo slabe. Pihal je močan veter, živo srebro se je spustilo 20 stopinj pod ničlo, sneg je po vrhu zamrznil in se ponekod sprijel v nevarne ledene plošče.
Šele med današnjo reševalno akcijo so tolminski gorski reševalci našli planinske palice, s katerimi se je na Krn pred dvema dnevoma vzpenjal pokojni Boris Ivančič. Šestintridesetletni kobariški planinec, ki je Krn poznal do obisti, se je na goro vzpenjal brez derez in cepina. Domačini, ki so tega vrhunskega planinca poznali, pa dvomijo, da bi mu pod vrhom gore zdrsnilo. Prepričani so, da ga je navzdol potisnil močan sunek vetra, ki je v petek pihal z jakostjo do 130 kilometrov na uro. Ivančiča, ki bi se moral vrniti domov okoli 13. ure, so začeli iskati nekaj po 21. uri in ga okrog 22. ure tudi našli. Tristometrskega zdrsa ni preživel.

Boris Ivančič, ki so ga danes pokopali na kobariškem pokopališču, je bil izkušen planinec. Preden je postal lovec, je bil celo pripravnik za gorskega reševalca. V Gomiščkovem zavetišču je bil že 24. decembra, na »sveti večer«, toda takrat je bil sneg na strmem zahodnem pobočju še predirijiv, v petek pa je bilo že vse ledeno. Ivančič, ki je bil brez derez in cepina, si samo s smučarskima palicama ni mogel pomagati...

»Krnova plošča je poledenela in prekrita s trdim snegom. Na gori je tudi minulo noč pihal močan veter. Temperature so se sukale okoli 29 stopinj Celzija pod ničlo«, je povedal Janko Koren. Krn spada med zelo obi-skane vrhove. Vsako leto se nanj povzpne okoli 10 tisoč planincev. Nekaj sto pa jih vsako zimo in pomlad opravi nevarne zimske vzpone. Posebej priljubljeni so nočni vzponi ob polni luni. Janko Koren je povedal, da se je tudi včeraj ob lepem dnevu na goro povzpelo več skupin planincev in da so bili med njimi celo otroci. Gorski reševalci iz Tolmina so te dni v 36 urah kar trikrat prečesali Krnovo pogorje. Prvič v petek, ko je Borisa Ivančiča iskalo 10 reševalcev, drugič v soboto, ko so iskali dva planinca, tretjič pa minulo noč.

KATJA ROŠ, MIRKO KUNŠIČ

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker