Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.11.1996

Delo, Šport: ... V ZDA predvsem daljše smeri

Iz ZDA se je pred kratkim vrnila mariborsko - ljubljanska ekipa, ki je plezala po nekaterih znanih ameriških plezališčih. Največ časa, skoraj mesec dni, so preživeli v Yosemitih, kjer so preplezali vrsto daljših smeri, obiskali pa so še Joshua Tree in Red Rocks. Poglavitni cilj Lorenčiča in Polegeka je bila smer Aurora, vendar so imeli v načrtu še druge vzpone. Srečali so se tudi s Silvom Karom, kasneje pa z Urbanom Golobom in še nekaterimi drugimi našimi plezalci.

AURORA - Armand Polegek v najtežjem raztežaju Aurore, ki je ocenjen A5. Foto: Boris Lorenčič)

Aurora ima ocena VI 5.9 A5, dolga je 16 raztežajev, od tega polovica vsaj A4. V smer sta prvič vstopila 13. 9. in si napela vrvi v prvih štirih raztežajih, 15. 9. ob 8. uri zjutraj pa sta vstopila dokončno in nato plezala neprekinjeno do roba stene, kamor sta stopila 20. 9. opoldan. Najtežji raztežaj v Aurori je sedmi, ki je edini ocenjen z A5. Najprej je prečnica po krempljem, nato pa je treba še precej daleč plezati po bakrenih glavicah. Padec ob zelo slabem varovanju se lahko konča na poševni polici, ki je na začetku raztežaja. Plezalca pravita, da sta vsaj dva raztežaja v smeri tehnično težja, vendar pa je ta nevarnejši. Razen vetra pri plezanju nista imela težav, vroče ni bilo, zato sta imela tudi vode več kot dovolj. Opreme sta imela dovolj, le friend 5.5 jima je manjkal, a sta zvedela od prejšnjih plezalcev, da je možno obiti tisti mesto po krempeljcih. Kar se tiče zbiranja informacij pri »lokalcih«, pa sta dobila vtis, kot že mnogi pred njima, da vse preveč podcenjujejo druge plezalce in je treba njihove informacije jemati z rezervo.
Naši plezalci so preplezali še vrsto drugih smeri v yosemitskih stenah, na žalost pa jim je nekatere načrte prekrižala prevelika gneča. Navezi Lorenčič - Pate in Polegek - Svetlin sta v Manure Pile Butress preplezali smeri Nutcracker - 5.8 (po naših ocenah VI-), 5 raztežajev in After Six -5.6 (V), 6r. V Higher Cathedral Rock sta Patetova in Svetlinova skupaj s Silvom Karom, ki so ga srečali tam, preplezali The Braille Book (5.8, 5r), sami pa sta preplezali še smer Overhang Bypass (5.7 (V+), 7r) v Lower Catheral Rock in The Great White Book (5.6. 6r) v steni Stately Pleasure Dome v Toulumne Meadows. V isti steni je Svetlinova s škotsko soplezalko Julio Harris ponovila še smer Eunuch (5.7, 5r). V Fairview Domu je naveza Lorenčič - Pate preplezala 6 raztežajev dolgo smer Lucky Streaks z oceno 5.10d (VII+), v Royal Arches pa 11 raztežajev dolgo smer Royal Arches Route - 5.9. V El Capitanu so Svetlinova in Aischann Rupp (Švica) ter Patetova in Jean Marc Oberli (Švica) ponovili East Buttress (5.9, A0, 13 r.). Lorenčič in Polegek sta v Sentinel Rocku že pred Auroro ponovila smer Steck - Salathe, ki je ocenjena 5.9 (VI) in dolga okoli 450 metrov, v Leaning Towerju pa West Face (5.7, A3, lir). Kasneje sta v Sentinel Rocku preplezala še smer Chouinard - Herbert 5.10 (VI+) A1.
Iz Yosemitov so se nato preselili v Joshua Tree, kjer so plezali krajše smeri do 5.11b (okoli VIII-), zaradi izredno ostrega granita pa so po treh dneh odšli naprej proti Red Rocksom, ki ga sestavlja več plezališč. Najprej so se ustavili v The Black Corridorju, kjer so dekleta na pogled plezala smeri do 5.10d (VII+), Lorenčič. Polegek in Urban Golob, ki so ga prav tako srečali na potepanju po ameriških plezališčih, pa so ponovili smer Crude Control z oceno 5.12a (IX-). Za konec so se odpravili še v Black Velvet Canyon, kjer so vsi skupaj preplezali izredno lepo in popularno smer The Prince of Darknes, ki je dolga 6 raztežajev, najtežji pa je ocenjen 5.10c (VII). Pravijo, da je smer čudovita, mogoče le preveč navrtana.
Odpravo so omogočili naslednji sponzorji: TAM Tehnološka oprema, APD Kozjak, T.E.R.R. A. sport, Iglu sport, NES, Anapurna, Treking sport, ŠOU, Čižmna sport, Alp sport, DOMEN, Raider, NANA, Press Clipping in Foto Tabor.

BORIS STRMŠEK

ALPINISTIČNE NOVICE

Izpiti za alpiniste
Izpiti za sprejem med alpiniste, ki jih izvaja Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem, bodo od petka, 6.12., do nedelje, 8. 12., v Koči na Gozdu (Vršič). Alpinistični odseki oz. klubi morajo poslati prijave do 22. 11. na naslov: PZS, Podkomisija za vzgojo in izobraževanje, Dvoržakova 9, Ljubljana. Kandidati morajo biti stari najmanj 18 let, imeti opravljen pripravniški staž in najmanj 25 letnih ter 5 zimskih alpinističnih vzponov. V istih terminih bodo tudi popravni izpiti.

(M. P.)

Vzponi Gregorja Ranta
Gregor Rant (Špica. Friko) iz plezalnega kluba Skorja Loka je v Mišji peči preplezal Sonce v očeh (8a+), Preobrazbo (7c/c+) in Huga (7c).

(M. P.)

Hrvaška GRS v letu 1995
Gorska reševalna služba Hrvatske planinske zveze je imela lani skupno 38 akcij, torej enako kot predlani. In od teh je bilo 25 na urejenih smučiščih, torej je bilo le 13 klasičnih planinskih. Smrtnih primerov niso imeli in tudi poškodbe rešencev v glavnem niso bile težke. Zanimivo pa je še, da je bilo razmerje med člani in nečlani planinske organizacije 6:7. Kot zanimivost velja omeniti še, da so eno izmed akcij opravili člani postaje GRS Karlovac v Španiji - kot udeleženci njihove speleološke odprave.

(F. S.)

Naši mladinci spet odlični
KRANJ - Poskusno leto evropskega mladinskega pokala v športnem plezanju seje končalo z zadnjo, peto tekmo, ki je bila 26. in 27. oktobra v Pragi. Tudi tokrat so glavno vlogo igrali naši plezalci, saj jih je kar 8 ostalo na stopničkah za zmagovalce. Serija uspehov iz prejšnjih letošnjih tekem se je tako nadaljevala in mladi slovenski plezalci so dokazali, da so ena izmed najmočnejših ekip stare celine. Ker pa je bila Praga tudi zadnja tekma v seriji, ki je štela za točke, je bila seveda pomembna tudi za končne seštevke. V nekaterih kategorijah so bili zmagovalci znani že pred Prago, ponekod pa so bile še številne možnosti. Končni vrstni red v šestih kategorijah pa je pokazal, da je naša ekipa najuspešnejša. Od 18 možnih kolajn jih je šlo v Slovenijo kar 8. V treh kategorijah so zmagovalci iz naših vrst, poleg teh treh zmag pa imajo še tri druga mesta in dve tretji.
Rezultati iz Prage - skupina A (14-15 let) - dekleta: 1. Belomestnova (Rus), 2. Truden (Slo).3. Obadalova (s); fantje: 1. Valjavec, 2. Bečan, Potočnik. 7. Česen (vsi Slo); skupina B (16-17 let) - dekleta: l. Štremfelj, 2. Tušar, 3. Klemenčič (vse Slo); fantje: 1. Strojan (Slo), 2. Kadlec (ČR), 3. Wilhelm (A), 8. Sova, 11. Jevšnik, 12. Jeran (vsi Slo): skupina C (18-19 let) - dekleta: l. Schulz (Švi), 2. Kopylova (Rus), 3. Sedlmayer (N), 6. Gradišar, 7. Šturm (obe Slo); fantje: 1. Garbov (Bol). 2. Lautenschlagen (N). 3. Milevski (A). 6. Čehovin, 9. Stepanjan (oba Slo); skupni vrstni red evropskega mladinskega pokala 1996: skupina A (14Ž15 let) - dekleta: 1. Belomestrova (Rus), 2. Truden (Slo). 3. Obadalova (ČR). 6. Guzzi (Slo), skupno 24 uvrščenih: fantje: 1. Valjavec, 2. Bečan, 3. Potočnik, 5. Česen (vsi Slo), skupno 37 uvrščenih; skupina B (16-17 let) -dekleta: 1. Štremfelj (Slo). 2. Hartman (Švi), 3. Klemenčič, 4. Tušar (obe Slo), skupno 15 uvrščenih; fantje: 1. Sova (Slo), 2. Kadlec (ČR),3. Strojan (Slo), skupno 35 uvrščenih; skupina C (18-19 let) - dekleta: 1. Schulz (Švi) 2. I. Rouyga (Rus) in Sedlmayer (N). skupno 13 uvrščenih; fantje: 1. Brunel (Ita). 2. Dopuloub (Rus),3. Lautenschlager D), 6. Čehovin. 9. Stepanjan (oba Slo), skupno 35 uvrščenih.

TOMO ČESEN

  04.11.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti