Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski ples

dLib.si

torek, 3. februar 1903, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 868

Slovenec (1903), Ljubljanske novice: Dne 1. februarja je »Slov. planinsko društvo« spremenilo prostorno telovadno dvorano »Narodnega doma« v prijazno planino. V ozadju ležalo je znano divno krasno jezero s strmimi pečinami, kjer so se vzpenjale brznoge srne in lahki jeleni.

Po pečeh klile so bele snežnike, ob robovih pa vitke smreke. Ob strani je ožarjevalo vzhajajoče sonce strme višave, kjer je kraljeval drzni orel, na drugi strani pa so se razprostirale prijazne lope, kjer so neumorno stregle planinarice vedno žejno goste s pristno kranjsko kapljo.

Dvorana se je kmalu začenjala polniti in še predno so zazveneli prvi zvoki društvene godbe, si že opazoval živahno vrvenje po dvorani. Videl si pristne kamniške planinarice, korenjaške piparje, prave in umetne hribolazce, dobro podprte nedeljske »Bergkrakslerje«, kranjske Janeze, lovce in lovke. Tirolke v nepregledni vrsti in bujni raznoterosti.

Kmalu po 9. uri vršil se je sprevod. Otvoril ga je kranjski godec s harmoniko in drugi s pišalko. Sledila jim je dolga vrsta ljubiteljev planin. Razlegali so se običajni juhe in čule so se domače pesmi. Vmes so kadili narodne pipice in vedno polne čutare so krožile med njimi. Vladala je kmalu naravna neprisiljena živahnost, kakor si jo na planinah le misliti moreš. Plesati se pa ni dosti moglo, a zadostovala je dobra volja.

Med obiskovalci smo opazili mnogo civilnih in vojaških dostojanstvenikov. Dež. predsednika barona Heina, ki je prvačil pri plesu nemškega »Alpenvereina«, na tem plesu ni bilo. Dobra volja in zabava združevala je ljubitelje kranjskih planin do poznega jutra in le težko so se ločili s prijetnim spominom in mnogi s — težkimi glavami. Vstopnic je bilo oddanih nad 1100.
Mnogo gostov smo opazili tudi z dežele. Navzoči so bili tudi krepki gorenjski vodniki Krč, Šmerc, Urbas in Hlebanja. Čistega dobička bo okoli 800 do 1000 gld.

Slovenec, 3. februar 1903
 

eXTReMe Tracker