Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.01.2013

Vrhunski vzpon v Patagoniji in zatišje doma

Domače gore so končno le dočakale prve prave količine snega. Končalo se je nizanje solidnih vzponov v skoraj kopnih stenah in glede na vremensko napoved, bo potrebno počakati še kar nekaj časa na ponoven obisk sten. Pretekli teden je prevladovalo smučanje iz nižjih, pred plazovi varnih vrhov. Tudi na tem področju še nekaj časa ni pričakovati resnejših tur.

Fitz Roy

Fitz Roy spada med tehnično najzahtevnejše gore na svetu. Splezati nanj po novi smeri in v tako čistem slogu, kot sta storila Luka Kranjc in Tadej Krišelj, pomeni vrhunsko dejanje, ki bo le redko doživelo ponovitev. V steno sta vstopila po Hudičevi zajedi (Karo, Jeglič, Knez, 1983) in po nekaj raztežajih zavila desno v svojo smer. Prehode sta iskala v strmi in mestoma previsni steni. Na vrhu stolpa Goretta sta svojo smer priključila Casarotijevi (1979), tu sta tudi tretjič bivakirala. Na vrh Fitz Roya sta stopila četrti dan in nato sestopila v območju Francoske smeri. Četrti bivak sta si uredila na sedlu La Silla, ter nato peti dan dosegla vznožje stene, kjer sta pobrala še preostalo opremo in sestopila do Passo Superjorja. Smer sta ocenila s VI, 6c+, A2, 1300 m, od tega je 800 m nove smeri. Smer sta za seboj pustila čisto, drugi v navezi pa ni nikoli žimaril. Naj dodamo še to, da sta ob hrani uživala le prve tri dni. Vrhunsko doživetje.

Naše gore

Sinji slap, vir: AK Črna na KoroškemEdini domači plezalni vzpon, ki smo ga zasledili, je potekal v Sinjem slapu nad Jezerskim, kjer so plezali Igor Radovič in Boštjan Jurič v prvi, ter Rok Barbič s soplezalko Tanjo v drugi navezi (vsi AK Črna na Koroškem). Razmere so bile času primerne. Led je bil ponekod zelo tanek in krhek, ponekod pa ga je nadomeščal le prhek sneg. Nekoliko boljše so bile razmere v zgornjem delu slapu, vendar tudi tam daleč od idealnih. Zaradi nevarnosti plazov so sestopili s spusti preko slapu. Ob tem so naleteli na že narejeno sidrišče, iz katerega se je s precejšnjo lahkoto izpulil klin. Preverjanje že narejenih sidrišč, naj nam torej preide v navado.

Omenimo še vzpona, ki sta nam v prejšnjih novicah ušla. Luka Plut (AO Kranj) in Žiga Langus (PK Škofja Loka) sta ponovila Ledenega zmaja v Grintovcu. V Triglavski steni je bila poleg Čopovega stebra splezana tudi Nemška smer. Plezala sta jo Gregor Malenšek in Neda Podergajs (oba AO Ljubljana - Matica). Izstopila sta po Zimmer-Jahnovi varianti.

SP v lednem plezanju

Pretekli konec tedna se je zaključila še druga tekma svetovnega pokala v lednem plezanju. Na tekmi so od slovenskih reprezentantov nastopili Janez Svoljšak, Joži Pavlič in Nastja Davidova. V moški konkurenci je nastopilo 76 tekmovalcev iz 20 držav. Janez Svoljšak je potrdil svojo formo z nastopom v polfinalu, kjer je dosegel končno 20. mesto. Debitant na velikih tekmovanjih Joži Pavlič se je uvrstil na 48. mesto. Nastja Davidova, ki je ravno tako prvič nastopila na veliki tekmi, se je v ženski konkurenci uvrstila na 22. mesto

Vabilo na alpinistično plezalni večer

V sredo, 23. januarja, ob 17. uri, bo v Domžalah razglasitev in podelitev priznanj najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2012. Prireditev bo v Kulturnem domu Franca Bernika in bo obogatena z gorniškimi filmi iz programa mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale. Vabljeni!

Poročilo SMAR

Izdano je bilo poročilo o delu SMAR v letu 2012. Akcija je v preteklem letu uspešno stekla in že kaže prva znamenja uspehov. Verjamemo, da se bodo s takšno zagnanostjo dosegli kratkoročni in dolgoročni učinki na slovenski alpinizem. Uspešno naprej!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti