Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.01.1979

Delo, Šport: ... Zimski tečaj

AO Tržič je 20. in 21. t. m. pod Storžičem pripravil zimski alpinistični tečaj, ki se ga je udeležilo 12 alpinistov in 11 pripravnikov ter tečajnikov. Zvečer so imeli predavanje o zimskih nevarnostih ter o zimski plezalni tehniki (Zvone Korenčan in Tone Kralj), ki so ga zaključili s predvajanjem o zimskih turah. V nedeljo pa so se po Mirovi oz. V. grapi povzpeli na vrh Storžiča in med potjo še individualno obdelali nekatere podrobnosti.

Domala brez vzponov
O tem, da razmere v gorah ne dopuščajo kvalitetnih vzponov, ni vredno razmišljati, saj je to jasno vsakomur. Ugibanje, če se bodo kaj izboljšale pred marcem, ko razni preroki napovedujejo obdobje mnogo boljšega vremena, pa tudi nima realne osnove. Sicer pa iz preteklosti vemo, da je bilo še vsako leto tik pred zaključkom zimske sezone, vedno po nekaj kvalitetnih vzponov. Ali jih bo letos manj, ker bo kar 25 alpinistov pod Everestom, pa bomo šele videli.
Franc Bračko, Iztok Brumec, Valter Črešnar, Tone Golnar, Ljubo Hansel in Ljubo Vaner so prve dni januarja preplezala Zahodni raz Ojstrice. Za nedeljo (21. t. m.) pa smo izvedeli, da je Janez Benkovič (AO Kamnik) v šestih urah sam preplezal Bobnarjevo grapo v JJZ steni Brane. Bil je to tretji vzpon in prva samostojna ponovitev. (Ocena smeri je V, zgoraj in spodaj II, naklonina skokov v srednjem delu 60 do 80 stopinj, njih višina pa 20 do 40 metrov.) Pohvalil se je, da je imel razmere večinoma dokaj dobre, le v zgornjem delu ni bil zadovoljen s snegom. Sestopil je po Bosovi grapi.

Zaman pod Aconcaguo
Janez Aljančič in Peter Soklič, oba člana Akademskega AO, sta se hotela letos povzpeti na Aconcaquo, 6960 metrov visoki najvišji vrh obeh Amerik, za katerega sta se že dolgo pripravljala. Toda 18 dni tako dragocenega časa in nemalo denarja sta potrošila tako rekoč za prazen nič. Najprej nista dobila argentinske vize. Potem ko pa sta jo v Limi po devetih dneh le dobila, sta morala še najprej v Buenos Aires in šele potem v Mendoso. Tu pa je sledilo zadnje razočaranje! Vojska je že 22. decembra lani prepovedala vzpone na mejnem območju, v javnost pa to žal ni prišlo. Da bi poskušala opraviti vsaj kakšen vzpon n. pr. v Peruju, pa sedaj zaradi vremena skoraj ne pride v poštev.

Veliko zanimanje za odpravo
Čeprav imajo odseki in sekcije še pol meseca čas, da prijavijo svoje člane za eno ali drugo letošnjo odpravo v sovjetske gore (rok poteče 15. februarja), je že precej odprav. Pojavile so se tudi že kandidature, da bi (npr. Šaleški AO) en sam odsek prevzel odpravo kot celoto in vključil tudi nekaj članov drugih odsekov. Prijave za Novo Zelandijo so možne do 30. marca.

Komisija za alpinizem PZH
Komisija za alpinizem PZ Hrvatske koordinira 9 odsekov in pododsekov v sosednji republiki. Lani je organizirala poletni tabor v Čvrsnici (28 udeležencev) ter tabor v Chamonixu (37 udeležencev). Na srečanje alpinistov v ČSSB so poslali dva zastopnika, na srečanje balkanskih dežel, ki je bilo lani v Bolgariji prav tako dva, eden pa je bil v jugoslovanski ekipi, ki se je udeležila tekmovanja na Krimu (SZ). Posebno pa so ponosni, da bosta čez mesec dni z odpravo »Everest 79« odpotovala dva njihova člana - Stipe Božič iz Splita in Vladimir Mesarič iz Zagreba v Nepal, pod najvišjo goro sveta Everest.

Tudi nalepke
Poročali smo že, da pripravlja odprava »Everest 79«, v sodelovanju s Planinsko založbo PZS, več zanimivosti za zbiralce. Kdor bo do 20. februarja na žiro račun Planinske zveze Slovenije (za E-79) št. 50101-678-47046 nakazal 70 din in ne bo pozabil čitljivo napisati naslova, bo iz Nepala dobil pozdravno razglednico s podpisi vseh članov odprave. Konec meseca bodo prišle v prodajo značke »Mount Everest«, in sicer v seriji treh različnih barv; pripravlja jih celjska Aurea. V kratkem pa pričakujejo tudi prve količine posebnih nalepk, ki bodo prav tako v prodaji v korist odprave.

  29.01.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti