Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Steber Štajerske Rinke z levo izstopno varianto

AO Litija - Matic Murn: Včeraj zgodaj zjutraj se z Žigom odpraviva v hribe nad Okrešelj. Prvotno sva imela splezati Direktno smer v Štajerski Rinki, a sva se po prvem raztežaju odločila za abzajl.

Na vstopu v Direktno smer sva že malo čez 7. V prvem cugu se je Žigu snela dereza pa tudi razmere niso bile dobre. Nič uporabnega škripavca ... pa drugič ko bodo vredu razmere. Tako se odločiva za abzajl.

Odločiva se za Steber Štajerske Rinke. Prvih 200 metrov dober škripavc, vmes nekaj manjših skokov kjer je bilo treba malo haklat. Nato prideva pod delikaten raztežaj, tle se posloviva od škripavca. Tu se naveževa. Raztežaj je bil dolg polnih 60 metrov in delikaten, dosti nepredelanega snega, slabo varovanje, ponekod zelo tanek sneg, led na platkah. Vmes sem bil kar vesel, da sm lahko cepin zapičiu v kakšno travo. Nato še nekaj raztežajev ter sva pod glavo planjave. Začneva prečiti v levo v izstopno varianto. Sledijo trije raztežaji delikatnega in zahtevnega plezanja. Dosti nepredelanega snega in iz začetka slabi huki za drytooling. Varovanje pa slabo. Zadnji raztežaj pa kar lep za drytoolat. Nekaj buhtlov z dobrimi huki. In tako sva po osmih urah kar zahtevne plezarije z nasmeškom na obrazu na vrhu smeri.

Smer bi ocenil z 4/M 5+ (mestoma) 500 m z levo izstopno varianto. Nato pa čez Turski žleb z lučko v dolino. Skratka dolga in resna tura, kjer ni manjkalo nohtanja proti koncu. V smeri pred nama so bile še dve navezi. Tko da pršenja snega za vrat ni manjkalo. V eni izmed navez je biu tudi Gogi. Na max. sva izkoristila zadnji lep dan pred poslabšanjem vremena.

13.01.2013

  

 

 

 

 

 

 

 


Picasa - Matic Murn: Steber Štajerske Rinke ZP

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti