Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežni plazovi brez meja

Natural-hazards.eu: Dvodnevni mednarodni tečaj varstva pred snežnimi plazovi v okviru čezmejnega projekta Naravne nesreče brez meja/NH-WF

Snežni plazovi so med časovno in krajevno najbolj nepredvidljivimi oziroma spremenljivimi naravnimi pojavi. Kadar povzročijo škodo ali celo žrtve, govorimo o naravni nesreči zaradi snežnega plazu.
Prav tovrstne nesreče so v zadnjih desetletjih med najbolj usodnimi med vsemi vrstami naravnih nesreč, med žrtvami pa so najpogosteje prav občasni in stalni obiskovalci zasneženih gora in ne domačini kot nekoč. Zato je še posebej pomembno, da jih dobro (s)poznamo in smo nanje ustrezno pripravljeni, saj lahko na ta način sčasoma (p)ostanejo le zanimiv predmet občudovanja ob obisku belih strmali.
Najboljša zaščita pred snežnimi plazovi je preventiva oziroma - da nismo ob nepravem trenutku na nepravem mestu!

Zato vas z velikim zadovoljstvom in v imenu vseh sodelavcev Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, ki sodelujemo pri čezmejnem projektu Naravne nesreče brez meja vljudno vabimo na

dvodnevni mednarodni tečaj varstva pred snežnimi plazovi.

Zanimiv in vsebinsko bogat program dvodnevnega druženja obsega teoretični in praktični del tečaja, ki bosta v planinskem domu na Zelenici (1536 m) in v bližnji okolici. Tečaj, ki se bo začel

v soboto, 16. februarja 2013, ob 9. uri,

bomo pripravili in izvedli v sodelovanju z drugimi tremi projektnimi partnerji, pri tem pa nam bodo priskočili na pomoč tudi domači gorski reševalci iz Tržiča, sicer odlični poznavalci tega dela Karavank. Pri izvedbi nam bodo pomagali tudi sodelavci lavinskih služb sosednjih avstrijskih zveznih dežel Koroške in Štajerske. Prav zato bo tečaj še posebej zanimiv, saj imajo na področju lavinske preventive dolgoletne in bogate izkušnje. Del tečaja bo namenjen predstavitvi rezultatov v okviru projekta NH-WF, med katerimi je, poleg jeseni 2012 odprtih vremenskih postaj na območju Zelenice, tudi Poskusni lavinski bilten za Srednje Karavanke.

Cena dvodnevnega tečaja je 28 € za člane planinskih društev in 38 € za druge in vključuje polni penzion (kosilo, večerja, prenočevanje in zajtrk). Stroške boste poravnali neposredno v planinskem domu. Pohitite s prijavami, saj je število mesto omejeno. Prosimo, da ob prijavi izpolnite elektronski obrazec, ki nam bo v pomoč pri pripravi in izvedbi tečaja ter prek katerega vam bomo lahko poslali podrobnejše informacije in gradiva.
Udeleženci poskrbijo za varen prihod do planinskega doma in vrnitev v dolino sami, pri čemer bodo vsakokrat na voljo informacije o lavinskih in vremenskih razmerah ter stanju poti.

Organizator: Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Ljubljana.
Soorganizator: Društvo gorske reševalne službe (DGRS) Tržič.

...01.2013


docs.google.com: Snežni plazovi brez meja
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti