Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.01.2013

Zadnji vzponi pred novo pošiljko snega.

Zadnji teden je ponujal precej mile temperature in gore so izgledale vedno bolj pomladansko. Temu primerni so bili vzponi, ki so potekali več v suhi skali, kot v snegu in ledu. Kljub slabi kakovosti snega, so številne naveze izkoristile suhe stene in opravile nekatere redke zimske ponovitve.

Domači hribi

AO Radovljica je očitno v polnem zagonu, saj premore kar nekaj mladih in zagnanih alpinistov, ki na razmere ne čakajo doma, ampak jih iščejo (in tudi najdejo) v stenah. Martin Žumer in Matevž Vukotič sta zadnji dan pred poslabšanjem vremena splezala Čopov steber. Legendarno prvo zimsko ponovitev stebra so od 31. januarja do 7. februarja 1968 opravili Stane Belak-Šrauf, Aleš Kunaver in Tone Sazonov-Tonač, ob obilici novega snega. Vzpon Martina in Matevža je bil manj dramatičen in bolj uživaški, a kljub temu odličen. Razmere v spodnjem delu smeri so bile zadovoljive, do votlin slabe, težki deli pa so jima ponudili suho skalo. Na vrhu smeri sta stala še isti dan.

Pred Čopom sta Martin Žumer in Matevž Mrak plezala Parižanko (VI+,M5, 300 m) v Debeli Peči. Dostopila sta po smeri Jesih-Potočnik, nadaljevala pa po SV razu. Smer je bila suha, večinoma sta plezala v plezalkah, za vse skupaj sta porabila 7 h. Verjetno gre za 3. zimsko ponovitev Parižanke. Na nekoliko slabše razmere so naleteli v Nad Šitom glavi, kjer so Matevž Mrak, Aleksander Šorl in Martin Potočnik plezali Kranjsko poč, vendar so bili zaradi teme prisiljeni v zadnjem raztežaju obrniti. Razmere so bile samo v spodnjem delu, zgoraj pa večinoma nepredelan sneg.  

Klasična Sekločeva smer (M5+, 450 m) v Debeli peči je bila obiskana trikrat. Najprej sta jo plezala Urban Ažman in Jurij Hladnik (oba AO Radovljica). Smer je bila precej suha, v celoti sta jo plezala z derezami in orodji. Kasneje so jo ponovili še Matic Košir (AO Jesenice) in Nejc Klemenčič (AO Tržič) ter Nejc Justin in Martin Žumer (oba AO Radovljica).

Sekločeva smer, vir: AO Jesenice

Urban Ažman je po vzponu v Debeli peči opravil še odličen vzpon v Jalovcu, kjer je z Borisom Lorenčičem - Lorijem splezal Raz (M6+, 400 m).

Brata Česen sta se podala v poleti precej oblegan Steber revežev v Veliki Mojstrovki. Tokrat se jima gneče ni bilo potrebno bati in opravila sta pravo zimsko turo v vseh razmerah, ki jih zima ponuja. Če jima je v spodnjem delu sneg pomagal, ju je v zgodnjemm delu bolj motil in poskrbel da se nista prehitro vrnila domov.

Steber revežev, vir: www.cesen.com

Spet je bila precej plezana Teranova smer v Dolgem hrbtu. Dve navezi sta nadaljevali še do vrha Dolgega hrbta. Anže Šavs (AO Kranj) in Maja Lobnik (AO TAM) sta nadaljevala po Trojki (90°, M4-5, 1000 m), katera je v spodnjem delu ponujala slabo predelan sneg, v najtežjem odseku smeri, pa je bil sneg občasno precej tanek. Matija Klanjšek (AO Kranj) s soplezalcem je spodnji del Trojke obšel po sosednji Lastovki.

Matic Murn s soplezalcem (AO Litija) je plezal v Štajerski Rinki smer Steber (M5+, 500 m). Izstopila sta po levi varianti. Naletela sta na škripavec, tanek sneg, nepredelan sneg in zahtevno zatikanje v skali.

Zasledili smo dva vzpona članov AO Grmada Celje. Marko Mavhar, Branko Grobelnik, Andrej Cimerlajt in Jaka Pavlič so splezali Dopoldansko smer (II/2, 55°, 200 m) v Mrzli Gori. Branko Antolovič, Lea Pučko in Simon Koštric pa so plezali v Storžiču, kjer so opravili s smerjo Peto žrelo (III/2, 35-50°, 600 m).

V Karavankah je bila najbolj oblegana Begunjska vrtača. Plezalo se je Kožljevo, Kozorogovo, Levo grapo, Centralno grapo, Desni Y in Južno grapo.

Naknadno objavljamo vzpon Karla Završnika (AAO) in Lovra Vršnika (AK Rinka) v Klemenči peči, kjer sta v plezalkah prosto ponovila Veselega štajerca (VIII-). Sredi tedna sta nato opravila še ponovitev Dedijeve smeri (V+/V, IV, III, 250 m) v Križevniku. Zimska oprema jima je tudi tukaj služila le za dostop in sestop.

V Veliki Raduhi so Igor Radovič in Rok Barbič (oba AK Črna na Koroškem) ter Jan Špiler s soplezalcem (AK Ravne) plezali Lojzetov kamin (M4, 50-60°, 270 m). Razmer niso pohvalili, vendar so kljub temu uživali v zadnjem sončnem dnevu tedna.

Hribi tujina

Dejan Koren (AO Vipava) in Nejc Kurinčič (Soški AO) sta prejšnji teden obiskala Kandersteg, Chamonix in Fournel. Nad Kanderstegom sta preplezala smer Mach 3 (M9, WI6, 150 m). Naslednji cilj so bile stene nad Chamonix-jem, kjer sta opravila s smerjo Beyond good and evil (V/5+/M6, 600 m). Smer sta leta 1992 prva preplezala Andy Parkins in Marc Twight. Dejan in Nejc sta jo zmogla v šestih urah. Nazadnje sta obiskala še dolino Fournel, kjer je potekal festival lednega plezanja z mednarodno tekmo v drytoolingu. Dan pred tekmo sta plezala lažji slap Capitaine courageux (WI4+, 200 m). Naslednji dan sta se Luka Lindič in Dejan Koren na tekmi odlično odrezala, Koren je zmagal, Lindič pa je dosegel superfinale.

Konec tedna je bilo v Saas Grundu prvo mladinsko SP v lednem plezanju. Janez Svoljšak (AO Kranj) je dosegel odlično 3. mesto.
V Cheongsongu (Južna Koreja) je na prvi tekmi svetovnega pokala uspešno nastopila tudi naša predstavnica Tjaša Kosič. Dosegla je 29. mesto v težavnosti in 13. mesto v hitrosti.

Razpisi

Angleška gorniška zveza (BMC) ponovno organizira mednarodno letno srečanje plezalcev v  Bosigranu, Cornwall. Na srečanje je povabila tudi dva predstavnika naše organizacije. Rok prijav je 17.januar, razpis in več informacij pa najdete na tej povezavi.

Na strani KA PZS so že objavljene prve informacije o programih usposabljanja v letu 2013.

Mitja Filipič in Mitja Gleščič

 

Kratek zimski dan v Čopovem stebru. Vir: AO Radovljica


Zimska Parižanka, vir: AO Radovljica


Kranjska poč, vir: AO Radovljica

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti