Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 16.11.1987

  16.11.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

ponedeljek, 16. november 1987, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1261

Delo, Šport: ... Kanadčan Peter Croft soliral smer Astroman v Yosemitih

Brez vrvi je preplezal svetovno znano smer - Prva ponovitev Lost America v El Capitanu, ene najtežjih tehničnih smeri
KRANJ - V stenah Yosemitov v Združenih državah Amerike nobeno leto ne mine brez ekstremnih vzponov. Letos je bil deležen še posebne pozornosti uspeh Kanadčana Petra Crofta, ki je prvič brez vrvi soliral zelo znano smer v dolini. Astroman v Washington Columnu ima 13 raztežajev zelo resne plezarije.
V njej je večina raztežajev z oceno 5.10 (VII) in 5.11 (VIII). Croft je za vzpon od začetka do konca potreboval le uro in tričetrt in z njim se bo prav gotovo zapisal v zgodovino yosemitskega plezanja. Pa vendar ni ostal samo pri tem. Soliral je tudi Fish Crack in Nabisco Wall z oceno 5.11c (VIII). Svojo sezono je zelo lepo zaokrožil z vzponom na pogled v smeri Phoenix (5.13a, oz. IX+/X-), na enak način pa je preplezal še Cosmic Debris (5.12d, oz. IX+).
Japonec Hidetaka Suzuki je imel tudi uspešno sezono v Yosemitih. Sem je treba prišteti drugi vzpon v smeri Master Lock 5.12c, oz. IX/IX+, prvi vzpon ima znani Ron Kauk), potem pa prvi vzpon z rdečo piko po smeri Casablanca (5.13a), saj je prvič Kauk plezal z varovanjem od zgoraj. Suzuki je prav tako ponovil Cookie Monster (5.12b, IX), po vsej verjetnosti pa je opravil še tretji vzpon v smeri Back to the future z enako oceno. Malo pred odhodom iz Yosemitov je opravil še prvi vzpon v Title Fight z oceno 5.13b (X-).
V velikih stenah je na prvem mestu seveda prva ponovitev smeri Lost in America (VI, A4, 5.10), delo Randyja Leavitta in Grega Childa iz lanskega leta. Smer spada med najbolj zahtevne v El Capitanu. Skratka, prvo ponovitev sta opravila Paul Gagner in Eric Brandt v enajstih dnevih, potem ko sta opremila z vrvjo prve štiri raztežaje. Kot ponazoritev, prvopristopnika Leavitt in Child sta imela opremljen le en raztežaj in do roba stene sta plezala 10 dni.
Prvo ponovitev je doživela tudi smer Space, ki ima 28 raztežajev, plezala pa sta Randy Leavitt in Doug Englekirk. Po dveh opremljenih raztežajih sta za steno potrebovala 8 dni in pol. V tej smeri je nekaj kočljivih raztežajev, kjer se pretežno uporabljajo bakrene glavice. Mesec kasneje, v začetku maja, je Englekirku spodletel poskus, da bi v El Capu sam ponovil smer Jolly Roger. Iz El Capitana je še posebno zanimiva tudi novica, da je smer Salathe poskušal prosto preplezati nihče drug kot Štefan Glowacz, ni pa poročil ali mu je tudi uspelo.
V Half Domu sta novo smer preplezala Walter Shipley in Dave Shultz. Ocenila sta jo 5.11, A0 in obljubljata, da se bosta vanjo še vrnila z namenom, da vso preplezata prosto. Še pred tem vzponom je Shipley v isti steni soliral South Face route v štirih dneh, v katerih ni manjkalo slabega vremena in neviht. In v takšnem v Half Domu ni nič kaj prijetno. Še en omembe vreden dosežek je treba omeniti. V Tuolumne Meadowsu je Hidetaka Suzuki opravil drugi vzpon v smeri Supreme z oceno 5.13. Prvi vzpon ima Patrick Edlinger, medtem ko je John Bachar, ki je sicer tu plezal prvi, imel varovanje od zgoraj. O tej 13 metrov visoki, previsni smeri je Suzuki izjavil, da je to eden njegovih boljših rezultatov v zadnjem času.

TOMO ČESEN

Felicijan in Zupan v ZDA
V avgustu in začetku septembra sta bila Polde Felicijan in Jože Zupan (oba člana AO Železar Štore) na turneji po ZDA. Obiskala sta plezalne centre v Estes Park, Boulder, Colins, Dewills Tower, Needles in plezalni center v Chickagu (Dewils Lake). V Boulderju sta oba prosto preplezala smer Tager (5.10 oz. VII, 120 m) v Wind Towerju. V The Bastile pa sta plezala West Face (5.11 oz. VIII, 200 m) in Wilde Country (5.11, 215 m). Prosto je to smer splezal le Felicijan. Precej smeri sta splezala tudi v Red Garden Wall. Felicijan je prosto ponovil Wertigo (5.11-), Zupan pa je to smer preplezal na A0. Smer NN je Felicijan splezal z varovanjem od zgoraj (5.11 +), ponovil pa je še Evangeline (5.11). Obiskala sta tudi slavno Genesis. Takrat, ko so to smer plezali tehnično, je imela dva krajša raztežaja. Toda zdaj je pri prosti ponovitvi treba vendarle plezati vse v enem raztežaju. Felicijan je prosto ponovil (5.11-) tisti »stari« prvi raztežaj. Oba sta preplezala tudi Psyho (5.11), kratek prvi raztežaj znane smeri Psyho roof. Felicijan je bil uspešen še v Tird Flotiron (5.11+).
V The Needles sta oba ponovila znano The Needles Eye (5.10), v plezalnem centru Dewils Lake v Chickagu pa sta opravila še dve osmici, in sicer Beginers Demise (5.11-) in Flalus Direct (5.11 +, samo Felicijan).
Naštete smeri niso vsi vzponi, ki sta jih oba preplezala na tej njuni turneji po ZDA, temveč le najpomembnejši. Poleg teh sta se vrnila še z velikim številom vzponov sedme stopnje in lažjih.

Prosta ponovitev Črne zavese
V severni steni Ojstrice je Črna zavesa smer, kjer ne plezajo veliko. Letos sta jo plezala Polde Felicijan in Tomaž Žerovnik, Felicijan pa je ob tem opravil prvo prosto ponovitev in težave ocenil VII. Smer je visoka 550 metrov in ima dva tehnična raztežaja, poleg tega pa še nekaj težjih mest. Najtežji je drugi raztežaj prečnice in izstop iz nje.

Česen sam in prosto ponovil Mozartove
Matjaž Ravhekar je drugi, ki je prosto v enem dnevu ponovil Gobo
Tomo Česen (tehnični sodelavec Stubaia, Edelweissa in Slovenijašporta) je 12. t. m. v Dolžanovi soteski dosegel odličen rezultat. Opravil je solo ponovitev (seveda prosto) Mozartovih kroglic, najbrž ene od najpopularnejših smeri v tej steni. Bila je pravzaprav tudi ena prvih smeri, ki so ji v začetku zapisali oceno IX-, zdaj pa se je izkazalo, da je primernejša ocena VIII+, medtem ko je visoka natanko 14 metrov. Česen je solo vzpon opravil na način, ki v svetu velja za nepisano pravilo v takšnih smereh, samo z magnezijo za pasom. Namreč, smeri športnega plezanja imajo svedrovce zavrtane sorazmerno v kratki razdalji in z nekaj dolgimi kompleti si je praktično mogoče zagotoviti varovanje kot običajno, to pa je seveda čisto nekaj drugega kot izredno zahteven solo vzpon po takšni smeri. Česen je še isti dan na enak način preplezal tudi Unijo (VII+, 20 metrov). Seveda gre pri obeh smereh za prve solo proste ponovitve, pri Mozartovih pa bi glede na oceno vzpon ocenili kot enega najzahtevnejših doslej pri nas.
Matjaž Ravhekar teden za tednom dosega uspehe. 7. t. m. je v enem dnevu prosto ponovil Gobo v Ospu (IX), kar je drugi prosti vzpon v enem zamahu (prvi Rehberger junija letos). Naslednjega dne je v Črnem kalu sam plezal Škrablovo poč (VII+, 27 metrov) in opravil solo ponovitev na pogled. Četrti vzpon po Zidarski poči (VIII, 17 m) pa je 7. t. m. opravil Igor Kalan.

F.S.

Izšla knjiga Toneta Škarje: Jalung Kang
O naši uspešni himalajski odpravi leta 1985 je zdaj obširneje spregovoril tudi njen takratni vodja. Tone Škarja. Ob tenkočutnih mislih avtorja bodo lahko napore in uspehe, pa trpkost ob izgubi Boruta Berganta, doživljali tudi drugi. Knjiga Jalung Kang, ki jo je izdala založba Borec, bo naprodaj že na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu od 17. do 23. t. m., medtem ko jo bo založba Borec podrobneje predstavila zadnji dan sejma ob 11. uri.
Za barvnim ovitkom, na katerem je slika gore in portreti članov odprave, je 224 strani zelo zanimivega branja, ki ga popestrijo še barvne (31) in črnobele (34) fotografije.
Vse skupaj pa dopolnjuje še 6 diagramov, dva zemljevida in skica smeri.

T.Č.

Prva ponovitev v Capucinu
Philippe Grenier in Pascal Colas sta letošnje poletje opravila drugi vzpon po smeri L'Elixir D'Astaroth v vzhodni steni Capucina. Prvi vzpon so leta 1981 v treh dneh opravili Piola, Steiner in Vogler ter smer ocenili ED+, 6b, A3, poleg tega pa je v spodnjem delu stene še en raztežaj z oceno 6c (VII+, VIII-). Gre za zelo lepo smer po sredini stene in to potrjuje tudi komentar prvih ponavljalcev: »Fantastično.«

Zimska ponovitev Modernih časov
Ton pregledu zimskih ponovitev v Dolomitih preteklo zimo daje nekaj zares odličnih dosežkov. V južni steni Marmolade je prvo zimsko ponovitev doživela zelo znana smer Moderni časi, ena od najtežjih smeri v tej 900 metrov visoki steni. Prva dva dni v februarju letos sta bila v steni dva mlada alpinista iz Val Gardene, Dieter Demetz in Adam Holzknecht. Prvič sta bivakirala pri vstopu, drugič pa na veliki gredini. Južna stena Marmelade je zelo gladka in strma in ker je obrnjena proti jugu, v njej tudi pozimi ni veliko snega (razen ob kakšnih snežnih viharjih). Tako je bilo tudi v Modernih časih. Oba alpinista pa je motil precej močan in mrzel veter.
Zelo pomemben vzpon je bil opravljen tudi v manj znani steni Sassolungo. Po veliko neuspelih poskusih raznih navez so prvo zimsko ponovitev Messnerjeve smeri v severni steni opravili K. Grossrubatscher, K. Walde in T. Zuegg. Potrebovali so pet dni januarja letos. Smer je zelo slabo opremljena, visoka pa 1000 metrov.
Sicer je smer že dan pred to navezo začela peterica alpinistov iz Češkoslovaške. Po devetih raztežajih so plezali po svoje. Do roba stene so splezali naravnost po zajedah in kaminih levo od originalne smeri. Nova smer ima 40 raztežajev, v ledu je naklonina dosegla 75 stopinj, težave v skali pa so ocenili V, VI, A1.
Južna stena Cima Scotoni je tudi ena od težkih dolomitskih sten. Od 23. do 24. januarja letos je bil tam opravljen izredno težak vzpon. Marcello Comineti in Marco Fanchini sta plezala smer Hyper Scotoni (VII+), kar je bila šele prva ponovitev in seveda prva zimska. Smer vstopi levo od klasične smeri Scoiattoli in jo prekriža na prvi gredini.

Nova smer v Salcantayu (6271 m)
Peterica angleških alpinistov je preplezala zelo težko novo smer v JZ steni Salcantaya v Andih. Ocena 1600 metrov visoke smeri je ED, plezali pa so Francis Duncan, Paul Harris, Peter Leeming, Mark Lowe in Keith Milne.

Lani je v švicarskih gorah umrlo 193 ljubiteljev gora
V zadnjih desetih letih se je število smrtnih nesreč v Švici povečalo za 15 odstotkov, večji pa je tudi obisk

BERN - Uradno glasilo švicarskega planinskega društva (SAC) Die Alpen med drugim objavlja tudi izčrpen pregled lanskih nesreč v švicarskih gorah. Vedeti je treba, da morajo njihovi reševalci letno posredovati kar 800 do 1000 krat in da svoje »storitve« večinoma opravljajo »iz zraka« (90 - 94 %).
Lani je v švicarskih Alpah in drugih gorskih predelih umrlo 193 ljubiteljev gora, od katerih je bilo največ (40 %) »običajnih« planincev, 30 % smučarjev in prav toliko alpinistov ali plezalcev (leta 1985 je bil ta delež 37 %). Med žrtvami je bila velika večina moških (kar 81 %), več kot četrtina je bila starih nad 50 let in le 13 % od vseh je članov SAC. Slaba tretjina tistih, ki so našli smrt v švicarskih gorah je domačinov, med tujci pa je največ Zahodnih Nemcev (30 %) in Francozov (13 %). V 24 % je smrtnim nesrečam botroval zdrs na travi ali grušču, pod plazovi je končalo 17 % gornikov, le odstotek manj jih je umrlo zaradi srčne kapi, izčrpanosti ali podhladitve, 11 % jih je padlo čez skale, 10 % pa jih je zdrsnilo na snegu ali ledu. En odstotek mrtvih gre pripisati padcu v ledeniško razpoko, kar je občutno manj glede na preteklo leto (od 3 do 10 %).
Najbolj tragična meseca sta julij in avgust, pozimi pa januar in marec.
Leta 1984 so v Švici zabeležili 166 smrtnih primerov, kar je bila posledica izredno slabega vremena, drugačno pa je bilo leto 1985 z nenavadno dolgim obdobjem lepega vremena, ko je umrlo kar 226 oseb.
V zadnjih desetih letih se je število smrtnih nesreč v Švici povečalo za 15 %, saj je tudi obisk gora iz leta v leto bolj množičen, vseeno pa se je odstotek smrtnih žrtev v zadnjem desetletju vendarle nekoliko zmanjšal predvsem zaradi modernejše opreme, boljše pripravljenosti in učinkovitejše reševalne službe. Najbolj očiten premik je opaziti pri plezalskih nesrečah (1985 - 15 mrtvih, 1986 - 12), skrb pa vzbuja ugotovitev, da je vse več nesreč na lažjem terenu in da mnogo ljudi v visokih gorah umre zaradi srčne kapi.

J.N.

Koledar Vertikale 88 nagrajen
LJUBLJANA - Na letošnjem portoroškem festivalu tržnih komunikacij je žirija med redkimi izdelki nagradila en sam stenski koledar. »Zlato, idejo« je dobil alpinistični koledar Vertikale 88, skupno delo Planinske zveze Slovenije in Gorenjskega tiska iz Kranja. Morda ne bi bilo napak, da bi nagrajen koledar z atraktivnimi posnetki prostega plezanja visel tudi v vašem domu. Naročila za koledar zbira Planinska zveza Slovenije (Franjo Zupančič, 312-553), Dvoržakova 9, Ljubljana, poleg tega pa tudi vsi alpinistični odseki in planinska društva po Sloveniji.

Šivling - češkoslovaška smer
PRAGA - Češkoslovaška odprava pod vodstvom Tomaša Kysilke (38) je opravila prvenstveni vzpon prek S stene Šivlinga (6543 m) v indijski Himalaji. Steno so v dneh od 11. do 16. septembra preplezali Branislav Adamec, Pavelj Rajt in Jiri Švejda.
Odpravi, ki je štela 15 alpinistov, se je pridružilo pet nemških alpinistov, na pot pa so odšli v začetku avgusta. Za začetek je četverica Adamec, Jakeš in Kysilka v družbi s 22-letnim Ericom Henseleitom želela z vrvmi opremiti Zahodni steber. Med sestopom pa se je utrgala ena od starih vrvi za spust, zato so odpravo prekinili. Čez teden dni pa so se češkoslovaški alpinisti sami vrnili na goro in 4. septembra jih je bilo prvih pet na vrhu po Zahodnem stebru. Pet dni kasneje se je po tej smeri povzpela še trojica. V severni steni pa prvi poskus (10. septembra) zaradi slabega vremena ni uspel. Drugič pa je bilo vreme res lepo, na vrhu pa je bila že omenjena trojica 16. septembra ob 14. uri.

Spremembe kontrolnih točk
LJUBLJANA - Odbor za transverzalo kurirjev in vezistov NOV Slovenije obvešča pohodnike po transverzali, da so na nekaterih kontrolnih točkah štampiljke drugje kot piše v Vodniku po transverzali.
V Planini pri Sevnici je v gostilni Žveglič v središču kraja, v Starem trgu pri Ložu je v restavraciji HTO Postojnska jama v Starem trgu pri Ložu, v Dražgošah je v Domu Cankarjevega bataljona v bližini spomenika, v Trnovem pri Gorici je v gostilni Pri Ovčarju, Trnovo 42.

V soboto skupščina PZ Slovenije
LJUBLJANA - Predsednik PZS Tomaž Banovec sklicuje 18. redno skupščino, ki bo v soboto, 21. novembra, ob 9. uri v veliki dvorani Družbenega centra Ljubljana-Bežigrad na Linhartovi 13.
Dnevni red je več ali manj običajen: poročila, razprava in volitve novih organov. Posebna točka je razprava (in sprejem) dokumenta Slovenski gorski svet in planinska organizacija.
Kot zanimivost lahko poudarimo (statutarno) določilo, ki je v Obvestilih PZS še posebej omenjeno: delo planinskih organizacij je javno, zato skupščini lahko prisostvujejo in na njej tudi razpravljajo vsi člani, ne le delegati. In res se vedno najde kdo, ki to tudi izkoristi.

Predavanje Jožeta Zupana
LAŠKO - Planinsko društvo Laško bo 18. t. m. ob 20. uri priredilo v zdravilišču predavanje Jožeta Zupana. Naš znani alpinist se je pred nedavnim vrnil s turneje po ZDA.

35 let PD Sežana
SEŽANA - Planinsko društvo Sežana bo 20. t. m. ob 17. uri v veliki sejni dvorani skupščine občine Sežana proslavilo 35-letnico društva. Pripravili so kulturni program, na prireditvi pa bodo podelili tudi priznanja.

Oznake: ALP, AN, BIB, PLE, VTG
eXTReMe Tracker